Ida elsker myrer: - Jeg faldt i hullet, og kom aldrig op igen
De har personlighed, når de med deres forskellige øjne kigger op på den store verden. Sådan oplever Ida Jensen de myrer, som hun bruger en stor del af sit liv sammen med.
For de fleste er myrer blot små sorte prikker på terrassen. Men for biolog Ida Jensen er de noget ganske særligt.
- Det er en hel verden, der åbner sig, når man kommer helt ned og kan se dem tæt på, siger Ida Jensen til TV2 Østjylland.
- De har faktisk meget personlighed, når man kommer tæt på.
Da hun for år tilbage startede på biologistudiet med en drøm om at blive biolog, så var det langt fra myrer, der interesserede hende. Men én særlig forelæsning gjorde forskellen, og hun har ikke kunnet slippe myrerne siden.
Faldt i hullet
Da hun forventningsfuld startede på sit studie, troede Ida Jensen, at det var evolutionsbiologi, der var hendes kald.
- Jeg var sikker på, at det var mig, der skulle regne ud, hvordan vi mennesker er endt med at være, som vi er, griner hun.
Men allerede den første uge ændrede det hele sig. Biolog Hans Joachim Offenberg gav en forelæsning om myrer foran de mange nye studerende, og så fik Ida Jensen for alvor øjnene op for de små dyr.
- De gik fra at være små ubetydelige insekter til at være et fuldstændig vanvittigt dyr, siger hun.
Siden den forelæsning har det meste handlet om myrer. Hun skrev bachelor om de små væsener, og afslutter til næste år en ph.d. om myrer.
- Jeg faldt i hullet og kom aldrig op igen, siger hun.
Fremtidens redning
I dag driver Ida Jensen virksomheden AgroAnt, der leaser myrer ud til landbrug.
- Vi udnytter deres naturlige adfærd. De patruljerer territorier og spiser skadedyr. Sætter man dem ind i en æbleplantage, kan de faktisk bekæmpe både skadedyr og plantesygdomme, forklarer Ida.
Hun afleverer altså myrer i landområder, hvor ejeren ønsker at udnytte myrernes færden.
- Vi bruger myrer i stedet for kemiske pesticider, forklarer hun.
Hun er ærgerlig over, at man nærmest har accepteret, at økologisk landbrug også er lig med mindre udbytte. Hun tror på, at myrerne kan være en løsning på den udfordring. Og den er de fleste faktisk med på, forklarer hun.
- Jeg troede, at folk ville være mere skeptiske, men der er velvilje til at finde nye løsninger, og hvis det virker, så er det sgu lige meget, hvad det er, siger hun.
Og faktisk er myrerne på vej ud for at gøre nytte et sted i Østjylland. Ida Jensen besøgte tidligere på året vingården Koruplund på Djursland, hvor de overvejer at bruge myrer i plantagen.
- Hvis vi kan finde ud af noget nyt, der kan bringe os fremad, så er det godt. Og hvis det er bæredygtigt og økologisk, så er det jo endnu bedre, siger vinbonden Helle Neergaard Münter fra Koruplund.
En hjælp til verdens fattigste
Når Ida Jensen afleverer sin Ph.d. og kaster al sin tid i virksomheden i det nye år, så er det med drømmen om at kunne gøre en forskel for nogle af verdens fattigste. Hun håber og tror på, at myrerne og deres effektivitet mod skadedyr og plantesygdomme kan gøre en forskel i landbrug i Asien og Afrika.
- Her vil myrerne kunne have et kæmpe potentiale, siger hun.
Men indtil da vil hun fortsætte med at blive klogere på de små væsener og leve med, at venner og familie stadig kan have lidt svært ved at forstå fascinationen.
- Det vil altid være et hot emne og en god samtalestarter til sammenkomster, griner hun.