Cykelhjul løsnes: Forældre vil have overvågning på skole

Elevernes cykler skal overvåges. Det mener flere forældre i Hjortshøj efter en episode, hvor cykelhjul er blevet løsnet i skoletiden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Leah Sofie Hvelplund Grejsen og hendes bror Noah Hvelplund Grejsen har oplevet at finde deres cykler med løsnede hjul. I sommer kom en dreng slemt til skade, da han væltede på cyklen, fordi hjulene ikke sad fast.

Den 12. januar var Leah Sofie Hvelplund Grejsen på vej hjem fra Virupskolen i Hjortshøj, da hun opdagede, at der var noget galt med hendes cykel.

- Jeg kom ud fra skolen og kunne se, at min forskærm gik på dækket og sagde en underlig lyd. Mit hjul hang og dinglede, fordi der var skruet på det, siger Leah Sofie Hvelplund Grejsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Nogen havde pillet ved Leahs cykel, mens hun var i skole, og senere samme dag opdagede hendes bror Noah Hvelplund Grejsen, at hans hjul også var blevet løsnet.

- Det er en ubehagelig tanke, at nogen vil have en til at slå sig, eller hvad de nu tænker, siger han.

Noah Hvelplund Grejsen fandt sin cykel med løsnede hjul.

Skolen vil ikke sætte kamera op

Virupskolen i Hjortshøj nord for Aarhus har før haft problemer med sabotage af cykler i skoletiden.

I juni sidste år kom en dreng til skade, da hans hjul pludselig faldt af, mens han var på vej hjem, og den nye episode har fået flere forældre i byen til at kræve videoovervågning af børnenes cykler.

Vi har tradition for at løse de problemer, vi har, ved at være i dialog med hinanden. Desuden er overvågning jo ikke gratis. Det går fra skolens budget, fra det vi ellers laver undervisning og andre aktiviteter for.
 Helle Mølgaard, skoleleder på Virupskolen i Hjortshøj

Videoovervågning er en god idé, mener Helle Hvelplund Krogh, der er mor til Leah og Noah.

- Jeg tror, at overvågning vil have en præventiv effekt i forhold til dem, der kan finde på at gøre sådan noget. Bare det, at der er overvågning, vil sikkert være nok, siger Helle Hvelplund Krogh til TV2 ØSTJYLLAND.

På Virupskolen er skoleleder Helle Mølgaard ked af de nye episoder: Skolen har skrevet til forældrene og taget emnet op i klasserne.

Desuden er skolens personale blevet bedt om i en periode at holde ekstra godt øje med elevernes cykler. Men skolelederen vil helst ikke bruge penge på overvågning.

- Vi har tradition for at løse de problemer, vi har, ved at være i dialog med hinanden. Desuden er overvågning jo ikke gratis. Det går fra skolens budget, fra det vi ellers laver undervisning og andre aktiviteter for, siger Helle Mølgaard.

Skoleleder på Virupskolen i Hjortshøj, Helle Mølgaard, mener ikke at overvågning er vejen frem. 

Skole med 50 kameraer

Virupskolen vil ikke bruge penge på overvågning, men det er der andre, der gerne vil.

I Aarhus Kommune er der videoovervågning på 26 skoler og på Frederiksbjerg Skole i centrum af byen, er der lige nu 50 kameraer. 28 inde og 22 udenfor.

- Vi har dem af nødvendighed. Vi ønsker ikke, at der sker indbrud, og vi ønsker ikke, at der sker hærværk på skolen. Vi tror på, at de virker præventivt, fortæller skolens administrative leder Søren Torp Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: På Frederiksbjerg Skole i Aarhus er der opsat 50 kameraer. Skolens leder siger, at det er en nødvendighed.

Og blandt forældrene er der også udbredt opbakning til skolens mange kameraer.

- Der har ikke været nogen klager fra forældrene, og i skolebestyrelsen mener vi også, at overvågning er en god ide. Det her er jo en skole, der er åben for alle byens borgere efter skoletid. Der er mange foreninger, som bruger den. Selvfølgelig vil vi helst være foruden, men jeg tror, overvågning er kommet for at blive, siger Morten Bowman, der er formand for skolebestyrelsen.

Cykler må ikke overvåges

Men selv om skolen mener, at overvågning er med til at reducere hærværk og tyverier, så er der i Persondataloven restriktive regler for, hvad skolen må bruge overvågningen til.

På udendørsarealer giver Persondataloven dog kun mulighed at filme langs bygningens facade og ikke i cykelskure eller på parkeringspladser.
Morten Skov Nielsen, IT-sikkerhedskonsulent

Det er kun skolens ledelse, der må se optagelserne igennem og kun hvis der er foregået noget kriminelt på skolens område. Episoder med mobning eller andre dagligdags konflikter er ikke nok til at skolens personale må kigge på optagelserne.

I Aarhus Kommune er det IT-sikkerhedskonsulent Morten Skov Nielsen, som hjælper skolerne med regler omkring overvågning.

- En skole kan få tilladelse til at sætte overvågningskameraer op for at forebygge kriminalitet eller øge trygheden. På udendørsarealer giver Persondataloven dog kun mulighed at filme langs bygningens facade og ikke i cykelskure eller på parkeringspladser, siger Morten Skov Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Der skal ses på persondataloven

Det betyder, at Virupskolen og andre skoler, der har problemer med sabotage eller tyveri af cykler, ikke må sætte et kamera op på stedet, og det har forældrene svært ved at forstå

- Det synes jeg er lidt besynderligt, så længe det kun er overvågning på skolens egen matrikel. Hvis der er børn, som tager en cykel og kommer galt afsted, så synes jeg, at der er et godt argument for at sætte et kamera op, der kun filmer i cykelskuret, siger Morten Bowman, formand for skolebestyrelsen på Frederiksbjerg Skole.

Morten Bowman, formand for skolebestyrelsen på Frederiksbjerg Skole, synes det er besynderligt, at man kun må filme langs skolens facade.

Og Leah og Noahs mor Helle Hvelplund Krogh er ganske enig. Hun mener, at politikerne bør kigge på Persondataloven igen.

- Det lyder firkantet. Man kan jo ikke bruge overvågning til ret meget, hvis reglerne er så usmidige, at man ikke kan få lov til at sætte et kamera op i et cykelskur, siger hun.

Politiker: Den enkelte skole kan selv bestemme

TV2 ØSTJYLLAND har gjort Britt Bager (V), der er medlem af Retsudvalget i Folketinget, opmærksom på situationen på Virupskolen.

Hun mener, at det et langt stykke ad vejen er op til den enkelte skole og forældregruppe at bestemme, hvor man vil overvåge.

- Jeg har kontaktet Datatilsynet, og den besked, jeg får, er, at der er frihed i lovgivningen til, at man kan tillade overvågning også i et cykelskur og de omkringliggende bygninger, siger Britt Bager til ØSTJYLLAND.

Man skal kunne sende sine børn i skole og få dem sikkert hjem igen - uden at der bliver pillet ved deres cykler, lyder det fra Britt Bager.

Hun vil tage emnet op med justitsminsteren og få en konkret fortolkning af, hvad der er rum til inden for lovgivningen.

- Det skal absolut ikke være sådan, at man ikke kan sende sine børn i skole og få dem sikkert hjem igen, fordi der bliver pillet ved deres cykler, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Fra lovgivers side må vi kunne sørge for, at det ikke sker. Der må vi kunne give den frihed, der gør, at skoler kan få lov til at overvåge, hvis de ønsker det.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her