Dorita og Sune er de første psykiatriske brobyggere i Aarhus

Dorita Dupont og Sune Kirketerp skal hjælpe psykiatriske patienter på den svære vej ud i en normal tilværelse

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dorita og Sune skal blandt andet hjælpe patienterne med at finde bolig, forsørgelse, aktiviteter og videre behandling.

I slutningen af 2017 annoncerede Aarhus Kommune og Region Midtjylland, at man ville ansætte to såkaldte brobyggere i et forsøg på at bygge bro mellem behandlingspsykiatrien i regionen og de kommunale tilbud.

Det skete efter kritik af kommunens modtagelse og regionens hjemsendelse af psykisk syge, som overlades til sig selv.

Torsdag har de to brobyggere, Dorita Dupont og Sune Kirketerp, så første dag på jobbet.

De er ansat af Aarhus Kommune, og deres nye job består i at følge borgere tæt fra regionspsykiatrien og videre til de kommunale tilbud for at skabe en bedre overgang.

VIDEO: Her kan du møde Dorita og Sune på deres første arbejdsdag. 

Kan ikke løse alle problemer

Dorita og Sune skal blandt andet hjælpe patienterne med at finde bolig, forsørgelse, aktiviteter og videre behandling, og det er ikke uden sommerfugle i maven, at de to nu starter deres nye job.

- Jeg er helt klar over, at der er nogle store forventninger både fra vores eget system og de pårørende, og det må vi finde en vej at navigere i. Vi kan nok ikke løse alt, men vi kan forsøge at gøre tingene bedre, end de var, siger Sune Kirketerp, psykiatrisk brobygger i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det, at kunne arbejde lidt mere på forkant, gør jo, at man forhåbentlig ikke bliver udskrevet til det samme, som man blev indskrevet fra.
Dorita Maria Flindt, psykiatrisk brobygger

Rådmanden for sociale forhold i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), har tidligere vedkendt over for TV2 ØSTJYLLAND, at man langt fra løser hele problemet med ansættelsen af de to brobyggere.

Det samme mener Ditte Sachse Dupont, der er myndighedschef i Socialpsykiatri og Udsatte Voksne i Aarhus Kommune.

- Sandheden er jo nok i virkeligheden, at der ikke er nok senge, og der er ikke nok boformspladser. Men hvordan får vi så holdt fast i at have det bedst mulige samarbejde, så det ikke går ud over borgerne? Det har været det vigtigste for os. Vi skal sørge for, at der er nogle, der koordinerer indsatsen mellem region og kommune.

VIDEO: Thomas Medom, Henrik Gottlieb og Knud Kristensen diskuterede i slutningen af 2017 nogle af problemerne i psykiatrien. Den diskussion kan du gense her. 

Ikke udskrives til det, de blev indskrevet fra

Brobygger Dorita Maria Flindt håber, at kommunen nu kan komme lidt på forkant, når det gælder patienterne i psykiatrien i Aarhus.

- Vi kan se, at bevægelsen fra at være indlagt i en lukket, beskyttet verden og ud i den normale tilværelse, kan være svær, mens man er indlagt, siger hun og fortsætter:

- Det, at kunne arbejde lidt mere på forkant, kommunalt set, og være behjælpelig med at nogle af de støtteforanstaltninger, man har brug for, bliver sat i værk allerede under indlæggelse, gør jo, at man forhåbentlig ikke bliver udskrevet til det samme, som man blev indskrevet fra.

VIDEO: I Skanderborg Kommune har man haft succes med en brobygger. Hun hjalp her Christian videre.

TV2 ØSTJYLLAND har gennem en længere periode belyst flere af de udfordringer og problemer, der er i overgangen fra behandlingspsykiatrien og til tilværelsen bagefter.

Blandt andet har politiet, forsorgshjem og boligforeninger fortalt om et øget pres fra psykisk syge, som blandt andet udskrives til gaden, ligesom vi blandt andet også har fortalt historien om Jonatan Heide og Preben Borchman.

Det, vi helt konkret kan gøre, det er, at vi kan være til stede. 
Dorita Maria Flindt, psykiatrisk brobygger

Landsforeningen Sind glæder sig over, at Aarhus Kommunes nu har ansat to brobyggere, men landsformand Knud Kristensen vil også have politikerne på Christiansborg på banen.

Han håber dog, at de to brobyggere måske kan forhindre, at regionen udskriver folk til ingenting.

Dorita Maria Flindt har tiltro til, at hun og Sune Kirketerp kan gøre forskel for patienterne i psykiatrien.

- Det, der er kendetegnende for folk, der er indlagt, det er, at overskuddet og evnen til at have overblik i hvert fald i en periode er begrænset, fordi det overskud, man har, det bliver brugt på nogle indre processer. Det, vi helt konkret kan gøre, det er, at vi kan være til stede.

Ud over de psykiatriske brobyggere har kommune og region meldt ud, at de fortsætter samarbejdet Morfeus, der har til formål at hjælpe unge med skizofreni, når de bliver udskrevet fra behandlingspsykiatrien.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her