Festival indfører kønskvoter: Vil gøre op med 'systematisk skævvridning'
Ung Nordisk Musik Festival i Aarhus har valgt at indføre kønskvoter, der skal sikre en lige fordeling af køn blandt kunstnerne på festivalen.
De seneste år er flere festivaler blevet kritiseret for at have for få kvindelige musikere med. Det gør Ung Nordisk Musik festival i Aarhus nu noget ved.
Festivalen har indført kønskvoter, der sikrer, at der er en lige fordeling mellem kønnene blandt de musikere og komponister, der skal optræde i løbet af ugen.
- Vi har valgt at implementere en kønskvote, fordi det er den mest effektive måde at gøre op med den historiske og systematiske skævvridning inden for komponist- og musikerfaget. Som organisation er Ung Nordisk Musik meget interesseret i at gøre op med det og skabe lige muligheder for alle, ligegyldigt køn og seksuel orientering, siger formand for Ung Nordisk Musik Festival, Mikkel Schou.
Anonymiseret bedømmelse
Når der skal udvælges nye unge talenter til at optræde på festivalen, starter det med en anonymiseret bedømmelse af værkerne. Herefter bliver det sendt videre til en international bestyrelse, der arbejder med at sikre en lige fordeling blandt kønnene, også transkønnede og non-binære.
En af de kunstnere, der skal optræde på festivalen, er sangerinden Þórgunnur Anna Örnólfsdóttir. Hun er positiv over for festivalens tiltag med kønskvoterne.
- Jeg tænker, hvorfor ikke? Det er lige for alle, kan man sige. Og det er måske en god ide i en periode at have sådan en regel, fordi det måske i en periode har været ret ujævnt for det ene køn, siger hun.
Hun tilføjer også, at hun ikke er bange for kun at blive valgt kun på grund af sit eget køn.
Flere kvoter kan blive indført
En af de mandlige komponister, der skal optræde på festivalen, er dog lidt mere skeptisk over for det nye tiltag.
- Det kan være ærgerligt som mandlig komponist, at det bliver lidt sværere at komme ind på de her festivaler. Der er i hvert fald for tiden, desværre, ret mange flere mandlige komponister end kvindelige komponister, siger Xavier Bonfill.
Han tilføjer, at man også kunne kigge på for eksempel etnisk baggrund for at sikre en bred og mangfoldig sammensætning af kunstnere. Noget, som formand for festivalen, Mikkel Schou, bakker op om.
- Jo, det burde man. Og det arbejder vi også på i Ung Nordisk Musiks regi at implementere, siger han.
Mikkel Schou mener, at de øvrige festivaler i landet burde indføre lignende tiltag som Ung Nordisk Musik, hvis problemet skal til livs.
- Jeg synes, at det er et socialt ansvar at gøre det. Det er en virkelig vigtig pointe, at man måske mister det store talent, hvis man ikke har kønskvoter. Så fokuserer man entydigt på det, man kender, i stedet for at tvinge sig selv til at lede efter det, man ikke kender. Og det er jo ofte dér, at dem, som 'shiner', er.
Festivalen kører fra mandag den 9. august til søndag den 15.