Gymnasium står fuldstændig tomt: - Det giver en spøgelsesagtig stemning
Ingen er smittet på Viby Gymnasium i Aarhus. Alligevel er alle 650 elever sendt hjem, fordi skolen ligger i et nedlukket sogn.
Der er noget galt med reglerne, når man sender et helt gymnasium med 650 elever hjem, uden at der er et eneste smittetilfælde.
Det mener rektor på Viby Gymnasium i Aarhus og rådmanden for Børn og Unge i Aarhus Kommune.
Gymnasiet ligger i Ravnsbjerg Sogn, som lige nu er ramt af en lokal nedlukning, fordi der er for mange smittede i sognet.
Ingen af de smittede går dog på gymnasiet, men ifølge reglerne skal alle skoler, SFO'er og uddannelsesinstitutioner i sognet lukke ned som konsekvens af smitteudbruddet.
Sådan er reglerne:
Et sogn bliver lukket ned, hvis det i en periode på syv dage har opfyldt følgende tre kriterier:
- Der skal være registreret flere end 20 smittetilfælde.
- Positivprocenten skal være minimum 2.
- Det testkorrigerede incidenstal skal være højere end 400 pr. 100.000 indbyggere. (At incidenstallet er testkorrigeret betyder, at tallet tager højde for, at jo flere man tester, desto flere smittede finder man. Man bliver altså ikke straffet for at teste meget.)
Det betyder, at gymnasiet lige nu står fuldstændig tomt - til stor ærgrelse for skolens rektor.
- Det er forfærdeligt trist. Det giver en spøgelsesagtig stemning, siger rektor Lone Sandholdt Jacobsen til TV2 ØSTJYLLAND.
De fleste af gymnasiets elever kommer ikke engang fra Ravnsbjerg Sogn, og rektor tvivler på, at de nuværende regler for lokal nedlukning er optimale:
- Jeg tænker meget på de stakkels elever, der sidder derude bag skærmen. Men jeg tænker faktisk også, at det, at eleverne kommer her, er en større sikring i forhold til at forhindre eventuel smitte, end at de nu skal sidde hjemme, forklarer hun.
Rammer de forkerte steder
Det er den samme historie i Gellerup Sogn.
Her er Sødalsskolen, de nærliggende klubtilbud og fritidsaktiviteter lukket ned. Dog går mange af områdets børn slet ikke i skole i sognet, men tager i stedet bussen til de omkringliggende sogne.
Derfor bør der ses på, hvordan man kan lave de lokale nedlukninger smartere, mener rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune.
- Man rammer de forkerte steder. Vi kommer ikke til at lukke, hvor vi burde. Og lukker til gengæld steder, man ikke burde. Og så ligger der en politisk prioritering i, at man stadig kan gå på bar og til fodbold, hvor børnene ikke kan komme af sted. Og det, mener jeg, er en forkert politisk beslutning, siger rådmand Thomas Medom (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.
Justeringer er på vej
Som det er nu, indebærer de automatiske nedlukninger af sogne, at næsten alle typer skoler lukkes. Der er nødpasning på skoler under nedlukningen for elever i 0- til 4. klasse, ligesom sårbare folkeskoleelever vil blive undtaget. Dagtilbud og dagpleje er fortsat åbne.
Også idræts- og fritidsaktiviteter samt indendørs kulturliv er lukket i perioden. Men samtidig kan for eksempel de liberale erhverv som restauranter og frisører stadig holde åbnet.
Rådmanden i Aarhus mener, at reglerne bør tilpasses de enkelte områder.
- Jeg ville gerne have, at der var lidt mere rum. Men det vigtigste er fleksibilitet og en lokal vurdering ind i, om der er nogen, der skal undtages. Og om der er noget, der skal tilføjes, siger Thomas Medom (SF).
Folketingets partiledere og sundhedsordførere har fredag drøftet modellen for lokale nedlukninger, som har været brugt siden 12. april. Og som har affødt kritik flere steder udover i Aarhus.
De ansvarlige politikere mener, at modellen skal gøres mere fleksibel, og senest onsdag skal justeringer af modellen ligge klar. Det fortæller SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.
- Der er ingen, der ønsker noget nedlukket, hvis det ikke giver mening. Derfor skal der også være plads til, at kommunerne kan henvende sig til Styrelsen for Patientsikkerhed og få en lokal aftale om at gøre noget anderledes i de få områder, hvor tingene skal være anderledes, end hvad der er givet i den aftale, der ligger her, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.