Trine tvivler: Kan kunstig intelligens teste, om produkter er farlige?
Kunstig intelligens skal være med til at opfange farlige produkter på nettet, men det har østjysk iværksætter svært ved at se som en mulighed.
Billige varer er svære at sige nej til.
Sådan har mange danskere det, når de lidt for gode tilbud dukker op på online-platforme som Temu, men mange af varerne er sundhedsskadelige og ulovlige.
Derfor vil regeringen sætte en ekstra indsats ind imod de farlige produkter.
Sikkerhedsstyrelsen skal nu bruge kunstig intelligens til at screene platforme for ulovlige og potentielt farlige produkter, som kan lokke kreditkortet frem hos danskerne.
Trine Hansen er indehaver af virksomheden Party In A Box, der ligger i Egå og sælger festartikler, og hun har svært ved at forestille sig, at den kunstige intelligens skal kunne bidrage til at screene produkterne ordentligt.
- Jeg kan slet ikke se, hvordan det skal kunne lade sig gøre. Hvordan skal en maskine kunne vurdere, om legetøj er testet ordentligt? Om der er fare for, at barnet kan blive kvalt, siger Trine Hansen til TV2 Østjylland.
I en pressemeddelelse, som Erhvervsministeriet torsdag har sendt ud, står der ikke noget om, hvordan AI-redskabet helt konkret skal fange de ulovlige produkter.
Derfor er det også med forbehold, at Trine Hansen udtaler sig til TV2 Østjylland.
- Jeg har jo ikke så mange informationer, men ud fra det her har jeg svært ved at se, at det kan fungere, siger hun.
Så meget handler danskerne
I april ankom 121.000 pakker fra Kina til Danmark og i juli var tallet 110.000.
Det er henholdsvist fire og fem gange så højt som i samme periode i 2023.
Det fremgår ikke, hvem der er afsender af pakkerne.
Temu er på listen over danskernes ti mest benyttede webshops.
Kilde: Toldstyrelsen.
Forbrugere skal oplyses
Erhvervsministeriet vil også nedsætte en taskforce og lave en kampagne, der skal skærpe danskernes opmærksomhed, når de shopper på nettet.
Det er til gengæld noget, Trine Hansen godt kan se fidusen i.
- Kampagnen er en fed idé. Man kan altid diskutere, hvor meget man kan vinde på det, men jeg tænker ikke, at det er forgæves, siger Trine Hansen.
Hun synes generelt, at det er positivt, at regeringen tager emnet op og skærper indsatsen. Det har nemlig manglet, mener hun.
- Det har været min undren, at lige dén her platform har været en flade, ingen har haft lyst til at røre ved. Så det her er en meget positiv ting for mig, siger Trine Hansen.
Trine Hansen har tidligere udtalt sig til TV2 Østjylland om netop Temu. Her udtrykte hun sin frustration over, at platformen på længere sigt kan være med til, at hun og andre butikker må dreje nøglen om, fordi det er svært for dem at konkurrere med de lave priser.
Ikke kun et "Temu-problem"
En undersøgelse af 100 stykker legetøj er lavet af paraplyorganisation for den europæiske legetøjsindustri, TIE. Her lever 80 procent af de testede legetøj ikke op til EU's sikkerhedsregler.
Det er varer fra både Temu, Wish, Amazon, Shein og AliExpress, der indgik i testen.
Der blev blandt andet fundet bor i legetøjs-slim, hvor niveauet var 13 gange højere end det tilladte.
Bor er et skadeligt for forplantningsevnen, og skal derfor reguleres i legetøj efter EU's regler.