Kræftramte børnefamilier: Umenneskeligt at skulle til København
Familier med kræftramte børn frygter, de i fremtiden skal til København for at få behandling.
Familien Fjelsted har haft kræft helt inde på livet. Deres lille Frida var kun otte måneder, da hun fik konstateret leukæmi.
I dag er hun rask, men det seks måneder lange behandlingsforløb var hårdt for familien.
Derfor chokerer det familien, at Sundhedsstyrelsen overvejer at centralisere hele børnekræftområdet i København.
Overlæge vil beholde speciale
På Aarhus Universitetshospital forstår man heller ikke meningen med at lukke børnekræftafdelingerne i Aalborg, Odense og Aarhus og flytte det hele til København
- Der er ingen dokumentation for at ét sted gør det bedre end andre, siger Henrik Hasle, overlæge og professor, børnecancerafdelingen, Aarhus Universitetshospital.
Han kalder ideen meget problematisk. Henrik Hasle opfordrer Sundhedsstyrelsen til at tage hensyn til nærhed i behandlingen.
- Det har helt sikkert en betydning for det psykiske. Det har stor betydning for den tid, der kommer bagefter, siger overlægen.
Hvert år rammes godt 200 børn af kræft. Omtrent 60 af dem bliver behandlet på Aarhus Universitets Hospital.
Et af de børn var My – som snart bliver fem år.
My var indlagt sammenlagt 13 måneder – fortrinsvis med sin mor, mens far Christian Lund Petersen også forsøgte at passe sit arbejde
- Det betød alt, at de var tæt på, siger hendes mor, Mathilde Dalsgaard Faber fra Aarhus.
Undervejs i hendes sygdomsforløb var familien også indlagt på Rigshospitalet, fordi My skulle opereres, og de mærkede tydeligt forskellen.
Umenneskelig tanke
Christian Lund Petersen forsøgte at passe sit arbejde, mens han også støttede sin familie. Han tør næsten ikke tænke på, hvis hele deres behandlingsforløb havde været i København.
- At skulle være der for Mathilde og My og samtidig passe et arbejde med så stor afstand. Det er helt umenneskeligt at tænke på, jeg får helt kuldegysninger, siger han.
På Christiansborg vækker tankerne om centralisering af børnekræftbehandlingen også stærke følelser. Michael Aastrup Jensen vil have sundhedsministeren på banen.
- Jeg synes faktisk, det er en forkastelig tanke, som Sundhedsstyrelsen nu kommer frem med. Hele ideen om at man skal til at tage børnene ud af deres vante gang på Skejby Sygehus og til at have dem til at pendle til og fra København – det, synes jeg, er langt over stregen for, hvad vi skal tilbyde de ramte familier, siger han.
Blå og rød enighed
I den anden del af Folketingssalen sidder SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann. Hun deler Michael Aastrup Jensens harme.
- Jeg synes simpelthen, vi skal have sat en stopper for den her form for centralisering, hvor flere og flere områder flyttes til København og i særdeleshed, når det drejer sig om børn. Her synes jeg, det er ekstra vigtigt, at børnene kan blive behandlet tæt - så tæt på deres eget hjem som overhovedet muligt, siger hun.
Sundhedsstyrelsens vicedirektør Helene Probst oplyser i et skriftligt svar, at man siden september 2019 har været i gang med at evaluere på hele området for behandling af børn med kræft. Heriblandt om det giver mening at samle behandlingen i København.
Arbejdet er forsinket på grund af corona, og der er ingen endelige konklusioner på evalueringen endnu.