Kridtaktivisme på gaden: Unge giver ukrudt kærlighed

En gruppe unge mennesker sætter fokus på biodiversitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det vi normalt kender som ukrudt har faktisk mange, sjove navne.

De kalder sig for nørder. Plantenørder.

En gruppe unge mennesker har startet en ny bevægelse for biodiversitet i Danmark. Plantenørderne vil gøre folk opmærksomme på natur i byerne - og markere, at det er værd at bevare.

Det gør de bevæbnet med kridt, når de bevæger sig rundt i Aarhus' gader og tegner på fortovene. Her skriver de navnene på mange af de plantearter, der vokser vildt mellem fliserne, i fortovskanten og op ad væggene.

- Når vi går rundt i byen og laver kridtaktivisme, så skriver vi plantenavne for at sætte fokus på alle de planter, der vokser i byen, fortæller Jakob Aandstad Sørensen, der er medlem af De Unge Biodiversitetsambassadører og selvstændig naturformidler, til TV2 ØSTJYLLAND.

Målet er at sætte fokus på biodiversitet og bynatur.

Biodiversitet

Biodiversitet er et udtryk for, hvor stor variation der er af arter og liv, herunder dyr, planter, svampe, bakterier og andet levende både på land og i vand.

Bevar ukrudt

Jakob Aandstad Sørensen, Michael Straarup Nielsen og Sarah Kyneb gik fredag på gaden med lommerne fyldt af kridt.

De sender undervejs en masse kærlighed afsted mod det, vi normalt kalder ukrudt. De unge biodiversitetsambassadører bruger dog en anden og mere præcis betegnelse af plantearterne.

Undervejs bliver der med tydelige kridtstreger skrevet skive-kamille, svinemælk, rajgræs, canadisk bakkestjerne og mange flere.

Natur behøver ikke kun være noget, man finder i Mols Bjerge eller Thy Nationalpark -  det kan også være i byen. 
Jakob Aandstad Sørensen, medlem, De Unge Biodiversitetsambassadører, Aarhus
VIDEO: Kom med på gaden, når biodiversitetsambassadørene finder plantearter. 

- Folk kalder det ukrudt og behandler det som noget, der skal rives op eller brændes væk, men vi vil gerne vise, at det også er natur - og det skal der også være plads til her i byen, forklarer Jakob Aanstad Sørensen.

De Unge Biodiversitetsambassadører formidler natur på en anderledes måde. 

Og de to plantenørder har helt styr på plantekataloget.

- Jeg er næsten aldrig i tvivl om, hvad de hedder, for jeg nørder det ret meget, fortæller Michael Straarup Nielsen, der også er medlem af De Unge Biodiversitetsambassadører og uddannet biolog, til TV2 ØSTJYLLAND.

Vil være biodiversitetens stemme

De unge biodiversitetsaktivister kan sagtens finde op til 20 forskellige plantearter, når de bevæger sig rundt i byen.

Det er planter, som de fleste går forbi uden at skænke en tanke, og det er det, de gerne vil lave om på.

Jakob Aanstad Sørensen opfordrer også andre til købe kridt og tage en plantebog under armen - og skrive plantenavne på byens fortove. 

- Vi vil gerne oplyse folk om biodiversitet i byen. Det er vigtigt, at vi informerer om, hvad tingene er. For når folk så ser navnene, så kan det være, de går ind og slår dem op og læser om arterne, fortæller Jakob Aanstad Sørensen.

- Og så opfordrer vi andre unge til at gøre det samme, siger han.

Sammen kæmper biodiversitetsambassadørerne for at stoppe tilbagegangen af biodiversitet i Danmark. Og så håber de på at råbe politikerne op og få emnet på den politiske dagsorden.

- Natur behøver ikke kun være noget, man finder i Mols Bjerge eller Thy Nationalpark -  det kan også være i byen, forklarer Jakob Aandstad Sørensen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her