Cafe giver til dem, der ikke har så meget: Nu må frivillige tigge om hjælp
Skraldecaféen i Aarhus må måske dreje nøglen om, inden året er omme. Derfor håber frivillige nu på økonomisk hjælp.
Frivillige står bag Skraldecaféen, som er et århusiansk initiativ mod madspild.
Det er en lille café, der samler overskudsmad, som derefter bliver tilberedt af frivillige og folk, der lægger vejen forbi – særligt socialt udsatte.
Den lille café består af to containere, nogle køleskabe og stole. Caféen har fast base på Sydhavnen i Aarhus.
- Her laves der retter ud af den skraldede mad, og så har vi køleskabe, hvor folk kan sætte mad ind, som kan hentes i løbet af dagen, siger formand, Skraldecafeen, Thomas Agerholm, til TV2 ØSTJYLLAND.
Lukningstruet
Det frivillige koncept har eksisteret siden 2015, men kan snart være fortid i Aarhus. Caféen mangler nemlig driftspenge til at kunne fortsætte.
Det er coronaudbruddet, der har medvirket til, at de nu har store økonomiske vanskeligheder.
- Inden corona tjente vi penge ved at være ude på forskellige arrangementer og ved, at folk donerede penge. Der var generelt bare mere liv omkring cafeen, men sådan er det ikke længere. Når året er ude, er pengekassen tom, siger formanden.
De seneste år har Skraldecafeen holdt og deltaget i over 200 arrangementer og været i kontakt med flere end 20.000 mennesker.
Fællesskab
Ifølge Thomas Agerholm kan caféen noget helt specielt med at skabe fællesskaber på tværs af samfundslag.
Det primære mål er at give udsatte med en presset økonomi mulighed for at møde nye mennesker og deltage i sociale aktiviteter uden det koster noget.
- Hjemløse kan godt skralde, men ofte har de ikke noget sted at lave maden – derfor er behovet der, og det vil vi frygteligt gerne fortsætte med at kunne dække, fortæller han.
Hos caféen kan man anonymt komme og deltage i fællesskaberne eller blot fylde tasken med mad fra køleskabet, og det anonyme spiller en stor rolle, mener formanden.
- Der er ingen, der kigger skævt til dig her, siger han.
Drevet af at give
På en aften kan caféen godt diske op med 30-40 retter med kylling, oksekød og andre lækre ting.
- Vores mad bliver revet væk, siger formanden.
Men selvom, der er i løbet af en aften, er rygende travlt, så er dét det hele værd.
- Så sent som i mandags kom der et kærestepar, der kæmper med at få det hele til at hænge sammen økonomisk. De ville så gerne omfavne os, fordi de er så glade for det her projekt. Det siger det hele, og det er derfor, vi gør det her, fortæller Thomas Agerholm.
Derfor håber Skraldecaféen på en hjælpende hånd, så de kan blive ved med at fylde containerne på Sydhavnen med god mad og glade mennesker.
- Vi har søgt støtte alle mulige steder, og vi håber, at der er nogen, der vil hjælpe. Vi forsøger at give til dem, der ikke har så meget, afslutter han.