Kurt Westergaard mindes af sin gode ven: - Der var virkelig tale om en stor mand
Erik Guldager, hans gode ven og gallerist, havde et meget nært forhold til Kurt Westergaard.
I onsdags sov Muhammedtegneren Kurt Westergaard ind i en alder af 86 år efter længere tids sygdom.
I årevis måtte han leve med PET-vagter, hemmelige adresser, og hvad Muhammedkrisen ellers efterlod ham med i årene, efter han havde tegnet profeten Muhammed, som blev trykt i Jyllands-Posten.
Læs også:
Det er dog langt fra kun dét, hans ven og gallerist, Erik Guldager, vil huske ham for.
- Der var virkelig tale om en stor mand, og der er også tale om et tab.
- Vi holdt jul, var med til konfirmation, til påske, og vi var med til de komsammener, der var i familien, fortæller Erik Guldager, da vi mødes med ham mandag eftermiddag.
Startede en udenrigspolitisk krise
Kurt Westergaard blev kendt, som den dansker, hvis pen brændte sig ind i historiebøgerne, da han tegnede satiretegninger af profeten Muhammed.
- Det går virkelig op for mig i dag. Hvor stort det er, lyder det fra Erik Guldager.
Tegningerne startede nemlig en udenrigspolitisk krise.
- Det er den største internationale krise Danmark har befundet sig i siden 2. verdenskrig. Det er en meget stor rolle at få på baggrund af en meget lille tegning, siger Erik Guldager.
Kritikerne mente han var grænseløs, og han vanærede profeten.
- Hvis det alene handler om at provokere, så mener jeg, det er forkert. Sådan lød det blandt andet fra Radikale Venstres Rabih Azad-Ahmad dengang.
Mens han for andre blev et symbol på ytringsfriheden.
Blev forsøgt myrdet
Men det har ikke uden risici.
I 2010 forsøgte en somalisk mand eksempelvis at myrde Kurt Westergaard i hans hjem. Også det oplevede Erik Guldager på tæt hold.
- Jeg stod op næste dag som den første og ser, at hjemmet er smadret totalt, og vi står midt i nogle knasende glasskår. Det er hele er så forfærdeligt, og lige der, der ved vi godt alle sammen, at nu ændrer det sig, fortæller Erik Guldager.
For selvom Kurt Westergaard i sig selv blev et symbol for frihed, så blev hans egen frihed kraftigt begrænset med tegningerne.
- Alle vinduerne blev skiftet ud med nogle meget, meget tykke skudsikre vinduer, der kom en politistation i haven, der kom 100 kameraer rundt omkring til kæmpe overvågning af hele området, og der kom PET-vagter på og adgangskontrol og en helt masse andre ting, og lige pludselig så er Kurt faktisk fanget i sit eget hjem, fortæller hans gode ven.
Men nu er Kurt Westergaard her ikke længere, og PET-folkene må på andre opgaver. Mens Erik Guldager er efterladt med minderne og tegningerne.
- Han har virkelig fyldt meget og nu kommer der så den her stilhed, afslutter han.