Mary indvier nyt hovedstadsår: Kommunen skal inspirere andre
Søndag kaster Kronprinsessen royal glans over Aarhus, når byen indvies som Europæisk Frivillighovedstad 2018. Nu skal erfaringer inspirere andre kommuner
Knap har Aarhus sendt stafetten som Europæisk Kulturhovedstad videre til Leeuwarden i Holland og Valletta i Malta, før kommunen kan pynte sig med en ny europæisk titel: Europæisk Frivillighovedstad 2018.
Ud over kronprinsesse Mary vil borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S) og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) tage del i den officielle åbningsceremoni.
- Frivillighed ligger på rygraden hos danskerne i ligeså høj grad som kulturen er indarbejdet i os. Det skal være nemt, sjovt og tilgængeligt at være frivillig, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.
Det er organisationen European Volunteer Centre, der har udpeget Aarhus, som dermed følger efter London, Barcelona og senest Sligo i Irland, som tidligere har været frivillighovedstæder.
Valget er faldet på Aarhus, fordi kommunen har gjort en særlig indsats for frivillighedsarbejdet. Især til glæde for ældre, fortæller Maj Morgenstjerne, der er sekretariatschef for frivillighovedstaden.
- Vi har 3000 borgere, der er frivillige på ældreområdet, og det er unikt. Det er frivillige, der arrangerer fællesspisninger, strikkeklubber og alle mulige andre aktiviteter for ældre, siger Maj Morgenstjerne.
Andre kommuner skal inspireres
I alt arbejder 130.000 århusianere frivilligt i større eller mindre grad, hvilket svarer til 40 procent af kommunens indbyggere. Det kommende år handler ikke kun om at få flere med, men i ligeså høj grad om at skabe gode vilkår for de, der engagerer sig.
Læs også:
Det kan for eksempel være en håndsrækning fra kommunen, erhvervslivet eller en organisation til de, der tager en tørn som trænere i en sportsklub.
- Hvis man skal få frivillige til at blive ved med at møde to-tre timer hver torsdag, så skal der være nogen, der bakker op, siger Maj Morgenstjerne.
De erfaringer, som høstes i løbet af året, skal andre kommuner kunne lade sig inspirere af. For det frivillige arbejde er kommet for at blive. Både fordi det offentlige ikke kan løse alle opgaver, men også fordi mange oplever, at det giver dem noget særligt at gøre noget for andre, siger Maj Morgenstjerne.
- Når man taler med de frivillige, så fortæller de, at det giver mening at give noget videre og være med i et fællesskab.
Søndag er der officiel åbning af Frivillighovedstad 2018.