Naturen skal hjælpe udsatte mænd i arbejde

Et projekt i Jobcenteret i Aarhus, tager unge udsatte mænd med ud i naturen, for at give dem et fællesskab og en tro på, at de kan få et arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mændene har samtaler og øvelser rundt om bålet. Foto: Mandefællesskaber

En tur i skoven hvor man bygger tømmerflåder, kløver brænde og laver mad over bål, skal hjælpe unge arbejdsløse mænd i arbejde.

Det er Jobcenteret i Aarhus, der som et projekt nu vil tilbyde 38 unge mænd, et halvt års forløb, hvor mænd møder andre mænd i naturen, og danner et fælleskab med ligesindede.

Projektet hedder ”Fodfæste gennem naturen” og med er Aarhus Kommune, Mandefælleskaber, DareGender og Videnshuset Cabi, som leder projektet. VELUX FONDEN har bevilget cirka tre millioner kroner til projektet.

At bygge en tømmerflåde er en af de aktiviteter, som de udsatte unge skal igennem i forløbet.

Målgruppen for projektet er udsatte unge mænd i alderen 25-29 år, der er har svært ved at komme i uddannelse eller arbejde på grund af misbrug eller kriminalitet. Derudover kan de unge have diagnoser, der gør hverdagen vanskelig.

Projektets formål er at styrke mændenes selvtillid og tiltro til egne evner.

- Mange unge føler, at der bliver stillet store krav til dem. Det kan være svært at være i systemet og skulle passe ind i et samfund, der bliver mere og mere tempofyldt, siger Bo Johannes Thiesen, stifter af Mandefælleskaber til TV2 ØSTJYLLAND.

Mad over bål og dybe samtaler

Ifølge stifteren af Mandefællesskaber kan naturen, og de metoder de bruger i naturen, ændre på de unges selvopfattelse og opfattelsen af samfundet.

- Det, vi oplever, er, at når de gentagne gange kommer ud i skoven, og de oplever, at de ikke nødvendigvis skal noget individuelt men i fællesskab, så får de en følelse af, at der også er plads til dem, siger Bo Johannes Thiesen.

Der er højt til loftet i naturen. Der er plads, luft og tid til at paraderne falder.
Bo Johannes Thiesen

En dag i skoven for de udsatte mænd kan ifølge Bo Johannes Thiesen starte med nogle samtaleøvelser og nogle fysiske øvelser. Derefter kommer de tilbage til lejren, hvor de får kaffe og mad over bål. Ved bålet tager de typisk et emne op, der generelt er påtrængende for de unge.

- Vi har et fællesskab herude, og det gør, at de unge kan spejle sig i de andres historier. Der er højt til loftet i naturen. Der er plads, luft og tid til at paraderne falder, siger han.

Hos Videnshuset Cabi har de erfaringer med, at denne form for fokus på mænd, hjælper nogle mænd rigtig meget.

- At det er mænd der taler med mænd, betyder noget for mange af dem. Der er bestemte problematikker, de kun kan tale om med andre mænd. Vi har erfaringer med, at denne form for fokus på mænd, hjælper nogle mænd rigtig meget, siger Ea Nielsen, souschef hos Cabi.

Må skride til alternative metoder

Centerchef for Ungecenteret i Aarhus Kommune, Pia Ulrich-Hansen mener ikke der findes en simpel formel, hvorpå man får unge udsatte i arbejde.

- Vi har generelt en ungdom, der er udfordret på komplekse udfordringer, der ikke bare lige lader sig løse af ordinære beskæftigelsesmuligheder. Det her er en måde, hvor vi kombinerer noget, vi ved, der virker, med noget nyt og innovativt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Forløbet indeholder både fysiske øvelser og samtaleøvelser.

Ea Nielsen, der er souschef i Cabi, fortæller, at det ikke bare er for hyggens skyld, at de unge skal ud i naturen.

- De unge skal helst i praktik, også meget gerne med lønnede timer hos de virksomheder vi samarbejder med efterfølgende. De unge kan nok ikke gå direkte ind på arbejdsmarkedet og arbejde i 37 timer om ugen, men de kan godt starte i praktik, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Konsulent er med under hele forløbet

En af de nye tiltag, der bliver gjort i Fodfæste gennem naturen er, at de unge bliver tilkoblet en virksomhedskonsulent, der er med på hele turen. Det mener Pia Ulrich Hansen er en stor forbedring i forhold til den ”normale” måde at bruge virksomhedskonsulenter.

- Den store forskel er, at vores virksomhedskonsulent tager med de unge ud i skoven, og er der til både samtaler og aktiviteter. På den måde for medarbejderen et meget større kendskab til den unge, og ved bedre, hvad der er vigtigt for den unge, siger centerchefen.

Den viden bruges ifølge Pia Ulrich-Hansen til at styrke indsatsen for at finde det gode match mellem den unge og virksomhederne.

iIølge Cabi er der ingen lignede indsatser for unge udsatte mænd.

Virksomhedskonsulenten inviterer lokale virksomheder, med erfaring indenfor at ansætte sårbare unge, til både at komme med ud i naturen, men også at invitere de unge ind og se og høre mere om deres virksomhed.

Virksomhederne skal gerne give de unge en større forståelse for, hvad der virker i jobsøgningen, men besøgene skal samtidig åbne øjnene for de unge for, at der er brug for dem på arbejdsmarkedet.

- Det er en målgruppe, der kan have været ledig rigtig længe. Vi møder mange gange første gang den unge som 18-årig, og hvis de har været i systemet lige siden, er det jo mange år. Det vi håber, de unge kan få ud af projektet er, at de kan komme ud og være en del af et fælleskab i naturen, siger Pia Ulrich-Hansen.

Projektet starter den 1. oktober i år, og kører i 2,5 år. Der findes ifølge Cabi ingen lignede indsatser for unge udsatte mænd.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her