Andrea er ene kvinde i jazzorkester: - Man skal ikke lade sig skræmme

Der er meget få kvinder, der spiller jazzmusik, og det ærgrer den eneste kvindelige musiker i et jazzorkester. Hun mener ikke, man skal lade sig skræmme af, at det er en mandsdomineret branche.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Andrea Langdahl Christiansen har prøvet kræfter med at spille jazzmusik siden august 2020.

Truttende, trommende og basspillende musikere slår takten til årets Aarhus Jazz Festival netop nu.

Men selvom jazzmusikken findes i alle afskygninger, findes den sjældent med en kvinde på takten. Det er nemlig for det meste mænd, der pryder jazzscenen.

På onsdagens program for Aarhus Jazz Festival er der for eksempel 20 koncerter på scenerne rundt om i byen. Her kan man tælle 101 mandlige musikere og 11 kvindelige.

Jeg synes, det er rart, når jeg er i et øvelokale, at vi så er nogle flere piger til at neutralisere den der mandejargon
trompetist, Aarhus

Neutraliserer mande-jargonen

Andrea Langdahl Christiansen er en af de få kvinder, der spiller jazzmusik. Hun er ovenikøbet den eneste kvinde i sit orkester. 

- Jeg synes, det er ærgerligt, at der ikke er flere piger med i det. Jeg er også overrasket over det. Der er rigtig mange dygtige piger, som spiller instrumenter i Aarhus og inden for jazzmiljøet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Den unge trompetist mener, det giver en god dynamik, når begge køn er til stede blandt jazz-talenterne.

- Jeg synes, det er rart, når jeg er i et øvelokale, at vi så er nogle flere piger til at neutralisere den der mandejargon, som der netop kan være rigtig meget af i musikmiljøet, siger Andrea Langdahl Christiansen.

- Jeg synes, jeg kan mærke, jeg selv spiller på en anden måde end de mandlige trompetister, som jeg spiller med, siger Andrea Langdahl Christiansen.

Går glip af talent

Camilla Juul Kjærgaard, projektkoordinator hos Jazz Danmark, mener også, den skæve kønsfordeling er et tab for musikken.

- Det betyder, at den (jazzscenen, red.) ikke er lige så mangfoldig, at man går glip af nogle helt andre historier, som også skal fortælles og en masse talent, som ikke er blevet udviklet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det har længe været svært at lokke kvinder på jazzscenen, og Camilla Juul Kjærgaard frygter, tendensen fortsætter, hvis unge piger ikke har nogen kvindelige forbilleder inden for jazzmusikken.

- Jeg tror, den tendens skal ændres fra starten med at præge deres opfattelse til, at piger sagtens kan spille på rytmiske instrumenter, og at det faktisk er helt vildt sjovt, siger hun.

- Jeg tror, noget af det, man kan gøre, er at starte tidligt og allerede påvirke børn, når de er helt unge i forhold til, hvad det er for nogle stereotyper og kønsopfattelser, de vokser op med, siger Camilla Juul Kjærgaard.

Piger kan lige så godt

Camilla Juul Kjærgaard fortæller, at Jazz Danmark arbejder med at modvirke den perfekthedskultur, de kan se, der præger mange unge piger. Derfor bliver de blandt andet undervist i improvisation på deres årlige Jazz Camp for piger.

- Du lærer, at du ikke skal kunne noder på forhånd, og at du ikke skal have en vis instrument-viden, men at det er din nysgerrighed og lyst, der skal være drivværket, siger hun.

Man skal passe på ikke at lade sig skræmme af, at det er en meget mandsdomineret branche. Det kan jeg mærke, at jeg også nogle gange skal sige til mig selv
Andrea Langdahl Christiansen, trompetist, Aarhus

Trompetist Andrea Langdahl Christiansen mener også, at piger hurtigt kan komme til at overtænke, når de spiller. Ifølge hende kan piger lige så godt spille musik og jazz, som drenge kan.

- Man skal passe på ikke at lade sig skræmme af, at det er en meget mandsdomineret branche. Det kan jeg mærke, at jeg også nogle gange skal sige til mig selv, siger hun.

Flere kvindelige forbilleder

Flere af de unge jazz-talenter, der spiller i orkester med Andrea Langdahl Christiansen, mener, at flere kvindelige forbilleder inden for jazzmusikken kan være med til at skabe en bedre balance mellem kønnene.

- Til at starte med tror jeg, man skal få flere piger til at interessere sig for rytme- og blæseinstrumenter, siger Marius Bøwadt Jensen fra Ry.

- Og måske flere kvindelige undervisere, så man kan have nogle flere forbilleder. Alle mine tromme-forbilleder er jo mænd, fordi der ikke er så mange kvinder, der spiller trommer, tilføjer Alfred Storm fra Esbjerg. 

Herunder kan du se hele indslaget. 

Hele denne uge er Aarhus ramme om jazz-musik i alle afskygninger. Men selv om der sikkert er noget for de fleste, så mangler der alligevel noget. Det er nemlig stort set kun mænd, der trutter, trommer og spiller bas. Kvinder er stort set fraværende på jazz-scenen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her