Nu reagerer AGF: Vil finde ud af, hvem der stod bag ulovligt 'show'

- Pyroteknik er ulovligt, og vi tager det alvorligt, siger klubdirektør Jacob Nielsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det gik voldsomt for sig i det såkaldte stemningsafsnit, da fodboldklubben AGF mandag aften spillede mod Brøndby i Superligaen på Ceres Park i Aarhus.

Allerede før kampen blev otte personer med tilknytning til Brøndby anholdt og sigtet for hærværk, narkobesiddelse og overtrædelse af karantæne- og maskeringsforbuddet.

I pausen af opgøret - kort før starten på anden halvleg, da spillerne skulle løbe på banen - blev der pludselig antændt en mængde romerlys og affyret fyrværkeri op i luften og ind over banen, hvilket er ulovligt.

TV2 Østjylland har spurgt AGF efter en kommentar til hændelsen, da den langt fra står alene, og her siger direktør Jacob Nielsen i en skriftlig udtalelse, at klubben tager skarpt afstand fra hændelsen.

- Pyroteknik er ulovligt, og vi tager det alvorligt. Det bør alle gøre, når man kan se de konsekvenser, som det har haft og kan få for klubben. Nu undersøger vi det internt, og vi vil gøre, hvad vi kan, for at finde ud af hvem, der stod bag og slå hårdt ned i form af karantæner og bøder, hvor det er muligt, lyder det fra Jacob Nielsen.

Ifølge Århus Stiftstidende blev en kontrollør ramt af raketter, der eksploderede i hovedet på ham, ligesom en tv-mand skulle være blevet ramt i nakken, men det har ikke været muligt for TV2 Østjylland at få bekræftet det.

Hos Jydsk Vagt- og Hundetjeneste, der stiller med vagter til kampene på Ceres Park, siger indehaver Ole Schriver, at han ikke er bekendt med, at nogen er blevet ramt af noget.

Direktør Jacob Nielsen siger imidlertid, at det er rigtigt nok, at en vagt blev ramt af en prop fra noget fyrværkeri, hvorefter han snublede og faldt på vej væk fra stedet.

Vedkommende kom ikke til skade.

- Vi vil selvfølgelig internt tage hånd om dem, der havde en ubehagelig oplevelse, siger Jacob Nielsen.

Det er produktionsselskabet Matchday Production fra Vanløse, der producerer alle tv-kampe fra Superligaen, 1. division, pokalturneringen, 2. og 3. division.

Således havde de også folk på stadion i Aarhus mandag aften.

TV2 Østjylland har spurgt Anders Christian Aagaard Antonsen, der er administrerende direktør i Matchday Production, om en kommentar, men han siger, at han ikke ønsker at udtale sig, da sådan en sag her skal håndteres af stadions sikkerhedsansvarlige, klubbens ledelse og eventuelt politiet.

Hos AGF Fanclub, der er den officielle fanklub, siger presseansvarlig Anja Lilli Beikes helt kortfattet, at de tager afstand fra al brug af pyroteknik, som folk udefra bruger. Altså, medlemmer af andre grupperinger.

Billedet her er taget i forbindelse med affyringen af fyrværkeri under kampen mod Brøndby mandag 21. oktober. Foto: Presse-fotos.dk

Fik en bøde på 250.000 kroner i maj

Det er langt fra første gang, at AGF er involveret i sager, hvor tilskuere har handlet i strid med reglerne for, hvordan man skal opføre sig på stadion.

Så sent som i maj tildelte Fodboldens disciplinærinstans under Dansk Boldspil-Union klubben en bøde på 250.000 kroner efter pokalnederlaget på 1-0 til Silkeborg.

Derudover fik klubben en betinget tilskuerstraf på grund af tilskuernes brug af pyroteknik i Parken, hvor kampen blev spillet 9. maj. Der blev affyret et raketrør ind over banen og antændt omkring 120 stykker pyroteknik.

Det betød, at kampen blev afbrudt ad to omgange. Først i to minutter og 25 sekunder og derefter i et minut og 30 sekunder.

Det er uvist, om mandagens hændelse kommer til at udløse den betingede straf fra kendelsen i maj. Hvis det sker, betyder det, at AGF skal spille en hjemmekamp med tomme tribuner i stemningsafsnittet (Bravida-tribunen), fremgår det af kendelsen fra Fodboldens Disciplinærinstans fra maj.

Straffen kan udløses, hvis det vurderes, at brug af pyroteknik har afbrudt eller forsinket en kamp inden for de 12 måneder.

Tidligere kendelser fra 2024

  • Kendelse afsagt 9. oktober 2024: Dommeren har indberettet, at anden halvleg kom to minutter for sent i gang, fordi AGF ignorerede dommerens udkald. Det kostede en advarsel.

  • Kendelse afsagt 4. oktober 2024: Dommeren har indberettet, at der under en kamp ude mod Lyngby 22. september i AGF's udebaneafsnit blev afbrændt cirka 15 romerlys, da AGF-spillerne løb på banen. Kampen blev forsinket med to minutter og 40 sekunder. AGF har sendt en redegørelse til Fodboldens Disciplinærinstans. Lyngby fik en advarsel.

  • Kendelse afsagt 3. september 2024: Dommeren har indberettet, at der under en kamp ude mod AaB 23. august i AGF's udebaneafsnit blev afbrændt cirka 20 romerlys. AGF blev bedt om at sende en redegørelse til Fodboldens Disciplinærinstans under Dansk Boldspil-Union, men det har klubben ikke gjort. AGF fik en bøde på 50.000 kroner.

  • Kendelse afsagt 13. august 2024: Dommeren har indberettet, at der under en kamp ude mod FC København 28. juli i AGF's tilskuerafsnit blev afbrændt to romerlys. AGF blev bedt om at sende en redegørelse til Fodboldens Disciplinærinstans under Dansk Boldspil-Union, men det har klubben ikke gjort. AGF fik en advarsel.

  • Kendelse afsagt 17. maj 2024: Dommeren har indberettet, at der under en pokalfinalekamp ude mod Silkeborg 9. maj i AGF's tilskuerafsnit i Parken blev afbrændt 120 stykker pyroteknik og et raketrør. AGF har sendt en redegørelse til Fodboldens Disciplinærinstans. AGF fik en bøde på 250.000 kroner og en betinget tilskuerstraf gældende i 12 måneder, som betyder, at der skal spilles en kamp uden tilskuere i stemningsafsnittet på Bravida-tribunen.

Kilde: Fodboldens Disciplinærinstans, Dansk Boldspil-Union.

Østjyllands Politi oplyser, at der ikke blev foretaget nogen anholdelser efter kampen. Vagtchefen sagde mandag aften, at de otte personer, der blev anholdt før kampen, ville blive løsladt ud på aftenen.

Angiveligt efter seks timers tilbageholdelse.

AGF vandt i øvrigt kampen mod Brøndby 1-0 på et mål scoret på straffespark.

Gav "hård hånd" til linjedommeren

I en helt anden boldgade inden for disciplinærsager kan nævnes en hændelse fra april 2021, da AGF spillede mod FC København.

Aarhusianerne tabte opgøret 1-2, og efter kampen opsøgte direktør Jacob Nielsen dommertrioen, og sagde, at "det er så skamfuldt" og "It's af fucking disgrace", ligesom han ifølge dommerens indberetning "gav hånd med knyttet næve med hård kraft imod især linjedommeren, som var den sidste af de tre dommere i rækken".

Den opførsel kostede ham en bøde på 20.000 kroner og en spilledags karantæne.

AGF fik mulighed for at komme med sine kommentarer til forløbet, og klubben erkendte, at Jacob Nielsen havde sagt, hvad dommeren indberettede.

- Begge udtalelser henviste til den usportslige afslutning på kampen, hvor flere tydelige forsøg på film fra modstanderens side gik upåtalt hen og ikke fik konsekvenser, skriver AGF i sin redegørelse af situationen.

AGF understregede, at der ikke var tale om et personligt angreb på dommeren, og at Jacob Nielsen ikke brugte knyttet næve med hård kraft, da han gav hånd til linjedommeren.

Fodboldens Disciplinærinstans lagde i sin afgørelse vægt på, at der to gange tidligere er afsagt kendelser, hvor AGF-direktøren har udvist usportslig adfærd, lyder det i kendelsen.

TV2 Østjylland havde en reporter uden for stadion mandag aften, hvor vi blandt andet fik en udtalelse fra politiets indsatsleder, Martin Christensen:

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her