Nu starter de helt forfra: Sag om røveri af AaB-trøje skal gå om
Nogle juridiske komplikationer betyder, at byretten skal vurdere sagen forfra, hvis landsretten skal forholde sig til den efterfølgende.
Retssagen blev egentligt afsluttet for mere end et år siden, 15. maj 2023, men nu starter det hele forfra.
De samme mennesker skal ind i retten og svare på de samme spørgsmål.
Anklageren skal fremlægge de samme beviser.
Og forsvarerne skal hive de samme argumenter frem, som taler for frifindelse af de tiltalte.
Sagen handler om en episode, der udspillede sig 17. september 2022. Da mødtes AGF og AaB i fodboldens superliga.
Kampen blev spillet på stadion i Aarhus, hvor hjemmeholdet vandt 3-1, men alligevel så nogle aarhusianske mænd sig sure på en teenager fra Aalborg, da parterne mødtes tilfældigt i Frederiks Allé.
Det endte med en form for tumult, og den dengang 16-årige dreng blev tvunget til at udlevere sin AaB-trøje med trusler om tæsk.
Da én af hans venner hev sin telefon frem og filmede optrinnet, blev telefonen slået ud af hånden på ham, og han blev efterfølgende tvunget til at slette sine optagelser. Igen med trusler om tæsk.
I tiden efter lykkedes det politiet at finde frem til flere personer, der blev anholdt og sigtet i sagen, og i maj året efter faldt der så dom ved byretten i Aarhus. Dommen lød på tre måneders ubetinget fængsel til en 24-årig mand og 60 dages fængsel til en 22-årig mand.
Juridisk komplikation
Mændene blev dømt for ulovlig tvang og ikke for røveri, som der ellers var rejst tiltale for.
Det er årsagen til, at sagen nu pludselig starter forfra, hvorfor alle involverede igen skal møde ind i Retten i Aarhus, forklarer anklager Bjørn Fogh Sørensen fra anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi.
- Sagen blev anket til landsretten, og i den forbindelse er der opstået en komplikation rent juridisk. Forklaringen er lidt simpelt sagt den, at landsretten ikke kan vurdere, om der er tale om røveri eller ulovlig tvang, når byretten ikke har taget stilling til præcist det spørgsmål først, siger Bjørn Fogh Sørensen.
Alle skal svare på de samme spørgsmål igen
Det er anklagemyndigheden, der har taget sagen til landsretten. Det skyldes blandt andet, at der har været flere sager af lignende karakter rundt i landet, hvor fodboldfans er blevet frarøvet eller frataget en trøje under tvang.
Anklagemyndigheden vil derfor gerne have en sag prøvet ved en højere instans end byretten, så man ved fremover, om man kan forvente en dom for ulovlig tvang eller røveri, hvor sidstnævnte straffes hårdest.
- Det handler simpelthen om at få afklaret retstilstanden. De dømte har ingen aktier i det her, og det gælder også for offeret. Det er os selv, juristerne, der gør, at vi nu står og skal behandle sagen påny. Men det betyder altså, at alle parter skal ind og svare på de samme spørgsmål som sidst, siger Bjørn Fogh Sørensen til TV2 Østjylland.
Dog er dommeren og domsmændene nogle andre end i maj 2023, så ingen er farvet af at have behandlet sagen tidligere.
Der ventes at falde dom i byretten på mandag, 10. juni, ved middagstid.
Herefter kan sagen sendes videre til landsretten af både anklageren og de allerede dømtes forsvarsadvokater, hvis de er utilfredse med resultatet.
Hårdere straffe til hooligans
14. februar 2023 fortalte justitsminister Peter Hummelgaard (S), at han havde sendt et lovforslag i høring, der skal udvide listen over strafbare handlinger, som kan give karantæne fra fodboldkampe.
Det skal blandt andet kunne give karantæne, hvis man tvinger andre til at tage en fodboldtrøje af.
Slåskampe og røveri i forbindelse med fodboldkampe skal også kunne give karantæne i op til fire år.
- Med lovforslaget sender vi et signal til dem, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt til fodboldkampe. Det skal være trygt for børnefamilier og andre tilskuere at komme på stadion, og det er det ikke, når der udbryder slåskampe, bliver revet sæder af eller kastet ting mod politiet og kontrollører, lød det dengang fra Peter Hummelgaard.
Lovforslaget blev vedtaget af et enigt Folketing 1. juni 2023 med ikrafttræden 1. juli samme år.