Regning fra bandekrig: 14 mio. kr. og 8000 overarbejds-timer
Bandekrigen i Aarhus V har indtil videre kostet Østjyllands Politi 14 mio. kr og 8000 timers overarbejde
Konfiskering af våben, blå blink og hundredvis af anholdelser. Politiuniformen har været et genkendeligt syn i Aarhus Vest, siden bandekonflikten for alvor blussede op i foråret. Et arbejde, der indtil nu har rundet timer svarende til 30 årsværk af 1440 timer. 8135 af de timer er udelukkende overarbejde. Alt sammen arbejde i forbindelse med, at bandekonflikten har raset.
- Bandekonflikten har vi bekæmpet med alt det, vi overhovedet kan. Det har selvfølgelig gjort, at vi har brugt mange ressourcer på at løse bandekonflikten. Vi har vurderet, at det har været nødvendigt, siger chefpolitiinspektør, Klaus Arboe Rasmussen fra Østjyllands Politi.
Siden skuddene første gang begyndte at flyve igennem luften i det vestlige Aarhus, har Østjyllands Politi været nødsaget til at prioritere sine opgaver dag for dag. Det fortæller chefpolitiinspektøren, der erkender, at bandekonflikten har haft den direkte konsekvens, at nogle sager har været mindre væsentlige at opklare, mens banderne har hærget det vestlige Aarhus.
- Vi har valgt at sætte hårdt ind i Aarhus Vest. Når man har sådan en stor bandekonflikt, vil der være andre sager, vi ikke når, siger Klaus Arboe Rasmussen, som samtidig ikke vil udpege, hvilke typer kriminalitet, der har manglet den opmærksomhed, Østjyllands Politi har ønsket.
Opgiver hjælp fra politiet
Netbutikken Grejfreak i Viby føler sig i den forbindelse nedprioriteret af Østjyllands Politi. Virksomheden anmelder ikke længere den it-kriminalitet, de har været udsat for. De har valgt helt at stoppe med at anmelde tyverier, fordi Østjyllands Politi ifølge netbutikken ikke gør noget ved sagerne.
Virksomheden lever af at sælge udendørstøj og udstyr over nettet. Jævnligt bestiller netsvindlere varer med stjålne kreditkort via deres netbutik. Hver gang mister virksomheden både pengene, varen og et gebyr på 200 kroner til NETS.
Derfor har firmaet lige nu 150.000 kroner ude at hænge. Da tyverierne begyndte og siden hen eskalerede, anmeldte netbutikken svindelsagerne til Østjyllands Politi. Resultatet af anmeldelserne har været nedslående. Netbutikken har endnu ikke hørt fra politiet, at nogen af de sager skulle være afgjort. Nu har de helt opgivet at få hjælp fra Østjyllands Politi.
Det ærgrer indehaveren af den aarhusianske netbutik.
Håber på at få varer tilbage
- Når vi sender en anmeldelse, bliver der ikke fulgt op på det. Når vi efterfølgende prøver at få en status fra politiet, er svaret, at de ikke er kommet videre i sagen. Jeg har jo en drøm om at få opklaret de her tyverier, så vi måske endda kan få vores varer tilbage, siger Casper Pedersen.
Er det ikke rimeligt, at politiet prioriterer bandekonflikten frem for småtyveri?
- Jeg er glad for, at det ikke er mig, der skal prioritere den slags. Jeg kan sagtens forstå, at der er fokus på det. Samtidig oplever vi problemer her, som er relevante at få løst, siger Casper Pedersen.
Østjyllands Politis tidsregistrerer ikke i så præcist et omfang, at den enkelte medarbejders timer bliver talt op på specifikke opgaver. Alligevel skønner Østjyllands Politi, at 8135 overarbejdstimer alene er gået til bandekonflikten.
Ser på henlagte sager
De mange ekstra timer skal findes i blandt andet efterforskning, assistance fra andre kredse og opførte mobilstationer ved visitationszoner. Østjyllands Politi vurderer, at bandekonflikten i øjeblikket er i bero og derfor vil de nu igen se på de henlagte sager, som den seneste tid har hvilet i venteposition.
- Det begynder vi at kigge på nu. Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at løse det, siger chefpolitiinspektøren.
Ifølge Foreningen for Dansk Internethandel har seks ud af 10 netbutikker oplevet svindel i 2017. Halvdelen af dem, som anmelder sagerne, mener, at politiets indsats er mangelfuld.
Du kan høre mere fra Grejfreak i indslaget øverst på siden.