Stifter af madmarked truer med at flytte: Kone står til udvisning

Erhvervsmanden Kasper Kragelund er frustreret over udsigten til, at hans kone kan blive smidt ud af landet. Det kan betyde tab af jobs

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Kasper Kragelund (th.) og konen Janyaphon Tojor (tv.) forlader begge Danmark, hvis sidstnævnte udvises.

Kasper Kragelund er en driftig herre med flere succesfulde virksomheder bag sig. En af dem er Aarhus Street Food, som han sammen med to kompagnoner driver i hjertet af byen.

Til en ny bod på markedet har han forsøgt at få ansat sin thailandske kone, men hun har fået afslag på en ansøgning om arbejdstilladelse og står nu også til at blive udvist af Danmark.

Så ville jeg hellere betale noget mere i skat, og min kone vil gerne arbejde og lære dansk her på markedet.
Kasper Kragelund

- Den skulle have åbnet fredag, og i to måneder har vi forsøgt at få en arbejdstilladelse. Fredag fik vi et brev om, at den var afvist, og hun har nu syv dage, inden hun skal være ude af landet. Jeg er dybt fortvivlet og dybt oprørt, siger Kasper Kragelund til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvis konen Janyaphon Tojor udvises, så dropper han mange af sine planer i Danmark og flytter til Thailand, hvor familien tidligere har boet i otte år.

Parret har sammen to børn - blandt andet Katrine på fire år - som vil skulle flytte med sin mor til Thailand, hvis hun udvises. 

De har ansøgt om tilladelsen til Janyaphon Tojor via den såkaldte beløbsordning, som indebærer, at hun skal tjene, hvad der svarer til omkring 35.000 kr. om måneden, og det krav er opfyldt.

- Så burde man efter min overbevisning kunne få arbejdstilladelse uden spørgsmål, men min kone bliver afvist på grund af manglende erhvervserfaring. På Udlændingeministeriets hjemmeside står det dog ikke som et krav, så det er da indlysende, der må være tale om en sagsbehandlingsfejl, mener Kasper Kragelund.

Glædet sig til at lave forretninger

I afvisningen står der også, at det vurderes, Janyaphon Tojor blot er blevet tilbudt jobbet for at få en opholdstilladelse, og det er ikke lovligt. Hendes ansøgning afvises også, fordi jobbet i madboden ikke kræver særlige kvalifikationer, der er efterspurgt her i landet.  

Jeg kan godt lide at lave sådan nogle forretninger og havde glædet mig til at lave mere af den slags. Det slutter så her.
Kasper Kragelund

Kasper Kragelund føler dog, at alle regler er blevet fulgt til punkt og prikke, og det har ikke været hensigten at omgås loven.

- Vi kunne have søgt om en familiesammenføring i stedet, men det har jeg hørt er en lang og ydmygende proces. Så ville jeg hellere betale noget mere i skat, og min kone vil gerne arbejde og lære dansk her på markedet. Det havde hun glædet sig til, forklarer erhvervsmanden.

Kasper Kragelund har fra Thailand drevet flere virksomheder. Et af hans tidligere selskaber er blevet solgt til TDC.

For nylig kunne vi fortælle historien om 13-årige Yiming Liu, der også stod til at blive vist ud af landet. Den sag blev dog udsat og er endnu ikke endeligt afgjort. Familien takker her hele Danmark. 

- Jeg har mange forskellige aktiviteter i Danmark, og dem havde jeg glædet mig til at komme og pleje og lave nye aktiviteter. Nu Street Food her er under ét år gammel og har skabt 350-400 arbejdspladser. Jeg kan godt lide at lave sådan nogle forretninger og havde glædet mig til at lave mere af den slags. Det slutter så her, lyder det fra ham.

Kasper Kragelund har sammen med sin kone Janyaphon Tojor børnene Konrad på 10 måneder og Katrine på 4 år, som begge er danske statsborgere. De skal ikke leve uden deres mor, så derfor flytter de alle til Thailand, hvis afgørelsen fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration står ved magt.

Nødvendigt med stramme regler

Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), skriver i en mail til TV2 ØSTJYLLAND, at hun ikke kan gå ind i den konkrete sag. Hun skriver videre, at formålet med beløbsordningen ikke er at kompensere for stramme familiesammenføringsregler.

"Vi ved godt, at reglerne gør det svært for nogle danskere at få deres udenlandske ægtefælle til landet. Men vi så op gennem 1990’erne, at lempelige familiesammenføringsregler skabte ghettodannelser præget af arbejdsløshed og kriminalitet. Den fejl ønsker vi ikke at gentage. Derfor er det nødvendigt at have stramme familiesammenføringsregler," skriver Inger Støjberg.

Du kan se et længere interview med Kasper Kragelund øverst på siden. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her