Taxachauffør: Kig op i trafikken - også når du er fodgænger

Der er ingen love om fodgængere og mobiltelefoner i trafikken. Men det burde der måske være, hvis man spørger politiet, Rådet for Sikker Trafik og en taxachauffør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Man skal ikke lede længe, før man finder fodgængere, der ikke kigger op i trafikken.

Stop! Læser du denne artikel på din telefon, mens du går gennem trafikken? Så skal du måske overveje enten at stoppe op eller at vente lidt med at læse.

For selvom færdselsloven ikke siger noget specifikt om fodgængere og mobiltelefoner, kan det nemlig godt være farligt at kigge ned på skærmen, når man krydser vejen.

Jeg så faktisk ikke, at jeg gik over for rødt. Det var ikke så godt.
Levent Pfitzner, fodgænger

- Jeg oplever farlige situationer tre-fire gange om ugen. Mange går med telefonen og kigger i den. Så kigger de hurtigt op, men de kigger ikke til siderne. De kigger fremad, hvor de skal hen, og de er ikke opmærksomme på, at der faktisk findes andre ting omkring dem, siger Michael Nielsen, der er taxachauffør.

Og man behøver ikke være fuldtidsansat i trafikken, for at lægge mærke til de uopmærksomme fodgængere. TV2 ØSTJYLLAND holdt øje i en time ved det travle kryds på Banegårdspladsen i Aarhus, og efter få minutter gik den første over for rødt med øjnene på sin telefon.

Michael Nielsen kører taxa til hverdag, og han ser mange gange ugentligt farlige situationer opstå på grund af mobiltelefoner blandt fodgængere.

- Det var jo dumt. Jeg kiggede på en, som gik fremad og så, at det var grønt. Så så jeg at hun gik, og så gik jeg efter hende. Jeg kiggede, først var det grønt, og så blev det måske rødt, mens jeg gik over, siger Levent Pfitzner, der til dagligt er salgsmedarbejder.

Banegårdspladsen i Aarhus bliver dagligt krydset af mange uopmærksomme fodgængere.

Den uvidenskabelige stikprøve viste, at 15 fodgængere i løbet af en time krydser vejen, mens øjnene er rettet mod mobiltelefonen. Og tre af dem gik over for rødt.

Og noget tyder på, at uopmærksomhed kan være en faktor.

- Jeg så faktisk ikke, at jeg gik over for rødt. Det var ikke så godt, siger Levent Pfitzner til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Ifølge Rådet for Sikker Trafik kan uopmærksomhed være meget farligt.

Uopmærksomhed kan være livsfarligt

Ifølge Rådet for Sikker Trafik kom 258 fodgængere alvorligt til skade i 2017, mens 20 fodgængere mistede livet, men faktisk kan problemet være endnu større.

Selvom man går over et fodgængerfelt, skal man stadig være opmærksom på bilisterne.

- Ulykker med det, der populært sagt hedder fumlegængeri, hvor de går ind i kantstenen eller vælter over hinanden, det bliver ikke registeret som trafikulykker, så vi har ikke det fulde overblik over, hvor mange, der kommer til skade, siger Jesper Søndergaard, der er dokumentationskonsulent ved Rådet for Sikker Trafik, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der ikke findes en opgørelse over, hvor mange af ulykkerne der sker som følge af uopmærksomhed, men ifølge politiet sker uheldet ofte, når man har fokus på sin mobiltelefon, mens man færdes i trafikken.

Der er en grund til, at vi heller ikke må kigge i mobiltelefoner, når vi kører bil. Folk bliver jo ikke smarte af at have en smartphone, åbenbart.
Michael Nielsen, taxachauffør i Aarhus

- Hvis du kun skal gå på et fortov, så er faren måske ikke så stor, men i det øjeblik man begynder at krydse veje, så opstår faresituationerne typisk, siger Heine Hansen, der er vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi.

Den uopmærksomme får skylden

Hvis uheldet er ude, er det bilistens forsikring, der skal dække ulykken, men distraherende mobiltelefon kan have indflydelse på skyldens placering.

Heine Hansen er vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi, og han fortæller, at fodgængerne kan ende med det fulde ansvar, hvis de kigger for meget ned.

- I en ulykke, hvor man træder direkte ud foran en bilist, og bilisten ikke har haft nogen som helst chance for at gøre andet end at bremse og ellers lave påkørslen, der vil fodgængeren typisk få skylden for ulykken, siger Heine Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Måske bliver der indført regler for fodgængeres brug af mobiltelefoner en dag, men i øjeblikket er der ingen love omkring det. Michael Nielsen så i hvert fald gerne, at der blev mere opmærksomhed på uopmærksomheden.

- Der er en grund til, at vi heller ikke må kigge i mobiltelefoner, når vi kører bil. Folk bliver jo ikke smarte af at have en smartphone åbenbart, siger taxachaufføren til TV2 ØSTJYLLAND.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her