95 procent økologi: Maden på sygehus er et hit

Det er vigtigt for patienter at spise sundt. Det ved de på hospitalet i Randers, som laver kvalitetsmad til stor glæde for både patienter og ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Både medarbejdere og patienter er utroligt godt tilfredse med den 95 pct. økologiske mad på hospitalet.

Uden mad og drikke duer hverken helten eller patienten. Det ved de på Regionshospitalet Randers, og derfor har de i mange år har stort fokus på at levere mad af høj kvalitet, uden det koster ekstra.

En af dem, der har stor glæde af maden, er Per Visbech Misser fra Auning. Han har flere gange været indlagt med hjerteproblemer.

- Jeg synes, det er fantastisk mad. Der er et stort og varieret udbud, og der er tænkt over, hvordan den er sat sammen. Maden er sund, så den kan være med til, at man bliver hurtigere rask, siger Per Visbech Misser til TV2 ØSTJYLLAND.

Per Visbech Misser taler af erfaring, når han siger, at maden er god på hospitalet. Han har nemlig været indlagt af flere omgange på grund af flimmer på hjertet.

Hver dag er der både en vegetarisk ret og en ret med kød, når patienterne bestiller deres aftensmad. Normalt er der kun to-tre patienter, der angiver, at de er vegetarer, når de bliver indlagt. Alligevel er der nogle dage helt op til 80 patienter, der vælger vegetarretten.

- I aften skal jeg have grønsagsfarsbrød. Selvom jeg spiser traditionel mad, så vil jeg faktisk gerne prøve den vegetariske ret også, for jeg er sikker på, den smager godt, siger Per Visbech Misser.

I menukortet på Regionshospitalet Randers er der altid mulighed for både at vælge en ret uden kød og en med kød.

Egen bager og slagter

For omkring ti år siden begyndte Regionshospitalet Randers for alvor at tænke på økologi. I 2016 fik de det økologiske spisemærke i guld, som betyder, at køkkenets råvarer er mellem 90 og 100 procent økologiske.

Maden er sund, så den kan være med til, at man bliver hurtigere rask.
Per Visbech Misser, patient, Auning

I dag er de helt oppe på 95 procent økologi. Men det betyder ikke, at maden er blevet dyrere.

- Jeg er rigtigt stolt af det, vi præsterer her. Vi har gjort det inden for et budget, hvor vi endda også har skullet spare ligesom alle mulige andre afdelinger, så derfor er jeg rigtigt glad for det, siger cheføkonoma Mona Carøe til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Kom med på besøg hos slagteren på hospitalet. Her genanvender de alt på dyrene og leverer pålæg til de andre sygehuse i Region Midtjylland.

Køkkenet har egen slagter og bager, så alt bliver lavet helt fra bunden. I julemånederne laver bageren 30-40 kilo julesmåkager hver måned, og på et år sparer de omkring 75.000 kroner på at lave deres egne småkager i stedet for at købe dem.

- Vi anvender knoglerne fra dyret til at koge fond, og toppene fra gulerødder og porrer kommer i vores suppegryde. Tankegangen er at genanvende alt i produktionen og tænke bæredygtigt, det er vi meget optaget af, siger Mona Carøe.

Nudging i kantinen

For at lokke medarbejderne til at spise mere sundt, er salaterne det første, de møder i buffeten.

I medarbejdernes kantine bruger hospitalet en helt særlig strategi for at lokke de ansatte til at spise mere sundt. Her er grønsagerne rykket op foran kødet, og der er gjort en dyd ud af at få salaterne til at fremstå så lækre som muligt.

Jeg synes, at almindelig kantinemad er kedeligt og træls, men det er det her ikke.
Anna-Marie Gleerup Larsen, fodterapeutstuderende, Regionshospitalet Randers

- Det skulle gerne være sådan, at når medarbejderne kommer ned til kødet, så har de slet ikke plads til det på tallerkenen, siger Mona Carøe.

VIDEO: Anna-Marie Gleerup Larsen kommer på hospitalet som studerende. Hun mener, at maden her adskiller sig fra den sædvanlige, kedelige kantinemad.

Og selvom nogle af dem har luret fidusen og selv bevæger sig ned til kødet inden salaten, så har det alligevel haft en effekt. Der bliver spist mindre kød, og medarbejderne er generelt rigtigt godt tilfredse.

- Det er noget fantastisk mad. Det er en god blanding af vegetarmad, kold mad, varm mad – og det smager simpelthen så godt. Jeg er stor fan, siger Tony Gladney, der arbejder som IT-medarbejder på Regionshospitalet Randers.

- Jeg synes, at almindelig kantinemad er kedeligt og træls, men det er det her ikke. Det er så varieret, og der er så meget grønt. Og så er det økologisk - det kan jeg godt lide, siger fodterapeutstuderende, Anna-Marie Gleerup Larsen.

Patienterne spiser mere

Mona Carøe står for køkkenet på Regionshospitalet Randers. Tidligere på året blev hun kåret til Årets Økolog i Danmark for hendes store arbejde med økologi i sygehusvæsenet.

Patienterne har altid mulighed for også at vælge en ret med kød, for hospitalet vil ikke afskære dem fra valgfriheden. Det vigtigste er nemlig, at de får mad nok, så de hurtigt kan komme til hægterne igen, og her har det stor betydning, at maden smager godt.

- Det gør jo den forskel, at de får lyst til at spise noget mere. Vi ved jo, at de tit og ofte bliver underernærede, når de kommer ind på hospitalerne. Når vi kan lave noget dejligt mad, der smager godt, så har patienterne lyst til at spise mere, siger cheføkonoma, Mona Carøe.

Frikadeller, laks, æg og rejer og rødkål på tallerkenen.

Til dagens frokost står den da også både på frikadeller og laks hos patienten Per Visbech Misser. Og især frikadellen vakte glæde.

- Det smager rigtigt godt. Og frikadellen er meget varm, så det kan ikke være bedre, siger Per Visbech Misser.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her