95 procent økologi: Maden på sygehus er et hit
Det er vigtigt for patienter at spise sundt. Det ved de på hospitalet i Randers, som laver kvalitetsmad til stor glæde for både patienter og ansatte.
Uden mad og drikke duer hverken helten eller patienten. Det ved de på Regionshospitalet Randers, og derfor har de i mange år har stort fokus på at levere mad af høj kvalitet, uden det koster ekstra.
En af dem, der har stor glæde af maden, er Per Visbech Misser fra Auning. Han har flere gange været indlagt med hjerteproblemer.
- Jeg synes, det er fantastisk mad. Der er et stort og varieret udbud, og der er tænkt over, hvordan den er sat sammen. Maden er sund, så den kan være med til, at man bliver hurtigere rask, siger Per Visbech Misser til TV2 ØSTJYLLAND.
Hver dag er der både en vegetarisk ret og en ret med kød, når patienterne bestiller deres aftensmad. Normalt er der kun to-tre patienter, der angiver, at de er vegetarer, når de bliver indlagt. Alligevel er der nogle dage helt op til 80 patienter, der vælger vegetarretten.
- I aften skal jeg have grønsagsfarsbrød. Selvom jeg spiser traditionel mad, så vil jeg faktisk gerne prøve den vegetariske ret også, for jeg er sikker på, den smager godt, siger Per Visbech Misser.
Egen bager og slagter
For omkring ti år siden begyndte Regionshospitalet Randers for alvor at tænke på økologi. I 2016 fik de det økologiske spisemærke i guld, som betyder, at køkkenets råvarer er mellem 90 og 100 procent økologiske.
I dag er de helt oppe på 95 procent økologi. Men det betyder ikke, at maden er blevet dyrere.
- Jeg er rigtigt stolt af det, vi præsterer her. Vi har gjort det inden for et budget, hvor vi endda også har skullet spare ligesom alle mulige andre afdelinger, så derfor er jeg rigtigt glad for det, siger cheføkonoma Mona Carøe til TV2 ØSTJYLLAND.
Køkkenet har egen slagter og bager, så alt bliver lavet helt fra bunden. I julemånederne laver bageren 30-40 kilo julesmåkager hver måned, og på et år sparer de omkring 75.000 kroner på at lave deres egne småkager i stedet for at købe dem.
- Vi anvender knoglerne fra dyret til at koge fond, og toppene fra gulerødder og porrer kommer i vores suppegryde. Tankegangen er at genanvende alt i produktionen og tænke bæredygtigt, det er vi meget optaget af, siger Mona Carøe.
Nudging i kantinen
I medarbejdernes kantine bruger hospitalet en helt særlig strategi for at lokke de ansatte til at spise mere sundt. Her er grønsagerne rykket op foran kødet, og der er gjort en dyd ud af at få salaterne til at fremstå så lækre som muligt.
- Det skulle gerne være sådan, at når medarbejderne kommer ned til kødet, så har de slet ikke plads til det på tallerkenen, siger Mona Carøe.
Og selvom nogle af dem har luret fidusen og selv bevæger sig ned til kødet inden salaten, så har det alligevel haft en effekt. Der bliver spist mindre kød, og medarbejderne er generelt rigtigt godt tilfredse.
- Det er noget fantastisk mad. Det er en god blanding af vegetarmad, kold mad, varm mad – og det smager simpelthen så godt. Jeg er stor fan, siger Tony Gladney, der arbejder som IT-medarbejder på Regionshospitalet Randers.
- Jeg synes, at almindelig kantinemad er kedeligt og træls, men det er det her ikke. Det er så varieret, og der er så meget grønt. Og så er det økologisk - det kan jeg godt lide, siger fodterapeutstuderende, Anna-Marie Gleerup Larsen.
Patienterne spiser mere
Patienterne har altid mulighed for også at vælge en ret med kød, for hospitalet vil ikke afskære dem fra valgfriheden. Det vigtigste er nemlig, at de får mad nok, så de hurtigt kan komme til hægterne igen, og her har det stor betydning, at maden smager godt.
- Det gør jo den forskel, at de får lyst til at spise noget mere. Vi ved jo, at de tit og ofte bliver underernærede, når de kommer ind på hospitalerne. Når vi kan lave noget dejligt mad, der smager godt, så har patienterne lyst til at spise mere, siger cheføkonoma, Mona Carøe.
Til dagens frokost står den da også både på frikadeller og laks hos patienten Per Visbech Misser. Og især frikadellen vakte glæde.
- Det smager rigtigt godt. Og frikadellen er meget varm, så det kan ikke være bedre, siger Per Visbech Misser.