Ung aarhusiansk kvinde har fået konstateret mæslinger
En kvinde i 20'erne har fået mæslinger. Det er blevet konstateret på Aarhus Universitetshospital, oplyser Statens Serum Institut (SSI).
Kvinden er ikke blevet vaccineret som barn og er med stor sandsynlighed smittet under en ferierejse i Asien. Der er endnu ikke slået fast, hvilken type mæslingevirus der er tale om.
Kvinden kontaktede sin læge, da hun fik feber og symptomer på forkølelse i uge ni. Hun blev herefter indlagt på hospitalet.
Læger i Aarhus og omegn opfordres nu aktuelt til at være ekstra opmærksomme på symptomer på mæslinger hos børn og yngre voksne.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
SSI slår samtidig fast, at det er vigtigt, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter. Årsagen er, at mæslinger er yderst smitsom.
Vigtigt med vaccine
Typisk sker smitten på hospitaler, skoler eller arbejdspladser.
Vaccination mod mæslinger er en del af MFR-vaccinen, som tilbydes alle børn i børnevaccinationsprogrammet.
Har man ikke fået vaccinen og derfor ikke er immun, er der risiko for, at man bliver smittet i udlandet og derefter smitter andre, når man kommer hjem til Danmark.
Derfor er vaccinen vigtig, lyder det fra Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på SSI.
- Det er nu engang bedre at forebygge frem for at skulle brandslukke, hvis der først er sket smitte i Danmark, siger han i en pressemeddelelse.
Flere tilfælde af mæslinger
I Danmark er der påvist tre tilfælde af mæslinger i 2016. Alle gangene var der tale om smitte i udlandet, og der blev ikke påvist videre smitte i Danmark.
I Europa er der lige nu et stort udbrud af mæslinger i Rumænien. Det har spredt sig til flere andre lande, herunder Tyskland, Østrig og Belgien.
I perioden januar 2016 til januar 2017 blev der fra EU-lande rapporteret 4484 tilfælde af mæslinger til Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC).
I perioden er der registreret 13 dødsfald på grund af sygdommen.
- Så man skal tænke på risikoen for mæslinger, både ved rejse til Afrika og Asien, men også inden for Europa er der altså fortsat en risiko i mange lande, siger Peter Henrik Andersen.