Aarhus-forskere finder vaccine mod meningitis - myndighederne tøver

Ny forskning viser, at det er muligt helt at udrydde meningitis. Men en ny vaccine møder stor modstand

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Helt ny forskning viser, at det er muligt at vaccinere mod alle former for alvorlig meningitis.

Hvert år bliver omkring 100 danskere ramt af alvorlig meningitis med bakterier.

Nogle af dem kommer sig helt, mens andre får varige mén. Cirka en ud af ti dør af alvorlig meningitis. Men sådan behøver det ikke at være.

I fem år har forskere på Aarhus Universitetshospital afprøvet en vaccine mod den type meningitis, der hedder Type B.

Omkring 500 mennesker har deltaget i forsøget, som viser, at vaccinen virker.

 - Meningitis er en barsk sygdom, det er typisk en bakterie, der går ind og rammer hjernehinderne. Når hjernehinderne og hjernen bliver beskadiget på grund af betændelse, så får man nogle problemer med hovedet og måske også sine arme og ben og sin førlighed, siger professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital. Her har man forsket i en vaccine, der helt kan udrydde meningitis.

- Vi er derhenne, hvor vi efterhånden kan give vacciner, sådan at meningitis, der skyldes bakterier, kan udryddes, siger Lars Østergaard, der er professor i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital i Skejby til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Alle kan få meningitis. Men det er oftest spædbørn og unge, der bliver ramt.

Vi er derhenne, hvor vi efterhånden kan give vacciner, sådan at meningitis, der skyldes bakterier, kan udryddes.
Lars Østergaard, professor

- Forsøgene viser, at det er en vaccine, som giver meget få bivirkninger. Det er også en vaccine, der er god til at gøre immunforsvaret beredt til at kunne takle meningitis-bakterien, hvis den senere kommer ind i kroppen, siger Lars Østergaard.

Skyldes meningitis bakterier kan sygdommen være invaliderende eller livstruende. Der findes tre forskellige bakterier, der kan give meningitis. Vaccine mod to af de bakterier indgår allerede i børnevaccinationsprogrammet, mens den tredje - meningokokken - ikke gør.

VIDEO: Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), kalder den nye vaccine 'interessant'. Hun vil dog i første omgang afvente mere sikkerhed og flere erfaringer.

Sundhedsmyndighederne har tidligere vurderet, om vaccine mod meningokokken skulle indgå i børnevaccinationsprogrammet.

I 2013 anslog Sundhedsstyrelsen, at det ville koste 274 mio. kroner og herefter 50 mio. kroner årligt at implementere en ekstra vaccine mon meningitis i børnevaccinationsprogrammet. Men da havde man ikke udviklet vaccinen, så den dækkende mod alle former for meningokok-bakterier.

- Vores forskning viser, at man efterhånden kan dække godt ind for meningokokken. Så det kunne måske tænkes, at alle tre former for alvorlig meningitis bliver dækket ind i børnevaccinationsprogrammet. Ser man på de andre sygdomme, der er indført i børnevaccinationsprogrammet, har den en mulighed for at blive indført, siger Lars Østergaard.

Skal vaccinen indføres i Danmark, ser myndighederne på, hvor mange der dør af sygdommen, hvor hyppig den er, om folk vil være med, og hvor meget det vil koste at få vaccinen indført i børnevaccinationsprogrammet.

 

Myndighederne tøver

Sundhedsstyrelsen overvåger smitsomme sygdomme og følger med i, hvor mange tilfælde der er i Danmark om året, og om vaccinen er tilstrækkelig afprøvet i den aldersgruppe, der skal modtage vaccinen.

-  Derudover vurderer man også omkostninger i forhold til den forebyggende effekt, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

At to unge mennesker har mistet livet siden januar på grund af meningitis, er ikke tilstrækkeligt.

- De enkelte tilfælde er forfærdelige, og et dødsfald er altid et dødsfald for meget. Men vi er nødt til at holde fast i en vurdering om, at indførelse af vaccination skal ske på baggrund af forekomsten af sygdommen i hele befolkningen og ud fra evidens og en samlet vurdering, så det ikke bliver det emotionelle, som driver det. Og som det ser ud nu, er der ingen anbefalinger om indførelse af vaccination mod meningokokker på vej, siger Bolette Søborg.

Bedre uddannelse af læger

Heller ikke i Vaccinations Forum er der den store jubel over at indføre endnu en vaccine. Det skyldes frygt for bivirkninger.

- I stedet skulle man hellere uddanne læger bedre til at diagnosticere meningitis. Det er tydeligt i de seneste meningitistilfælde, hvor det er endt med dødsfald. Behandlingen skal gå stærkt. Men til gengæld retter patienterne sig hurtigt, hvis de får den rette behandling, siger Else Jensen, der er formand i Vaccinations Forum, der rådgiver om vaccination og vaccinationsskader.

Hun er farvet af, at hun har mødt mange, der er blevet invalideret af vacciner.

- Kliniske forsøg er alt for korte og for små til at fange alle bivirkninger. Mange tåler vacciner, men der er også mange, der ikke tåler dem. Problemet er, at langt de fleste læger tilsyneladende ikke kan diagnosticere en vaccineskade. Folk skal vide, hvad endnu en vaccine koster, hvorfra pengene skal tages, og hvad bivirkningerne kan være, siger Else Jensen.

Det lyder interessant

I sidste ende er det politikerne, der skal beslutte, om endnu en vaccine skal indgå i børnevaccinationsprogrammet.

- Det lyder interessant. Vi har jo set et par tilfælde med meningokok, hvor der har været dødsfald. Det er interessant, at man kan vaccinere sig ud af nogle alvorlige sygdomme. Og kan man vaccinere uden at det giver bivirkninger, er det noget man skal kigge på, siger Liselotte Blixt (DF), der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg.

Liselott Blixt er dog klar over, at en ny vaccine betyder en stor økonomisk udskrivning.

- Nye vacciner koster noget. Men man kigger også på, hvilke konsekvenser det har ikke at bruge den, siger Liselotte Blixt.

Meningitisramt: Jeg ville vaccinere mine børn

For tre år siden vågnede 30-årige Christiana Ennemark Høiriis fra Solbjerg ved Aarhus op med kraftig hovedpine. Det viste sig at være meningitis. I dag er betændelsen i hendes hjerne væk, men det er hovedpinen ikke. Hun har ikke været på sin datters skole i flere år og er nødt til at gå rundt med høreværn derhjemme.

- Nogle dage er det så uoverskueligt, at det at leve med det er ligeså slemt som døden. Jeg har mine børn og min mand. Dem kæmper jeg for. Men at have fået frataget så meget frihed og være så isoleret og mærket af træthed og smerter hele tiden er svært at leve med, siger Christina Ennemark Høiriis.

Christina Ennemark Høiriis er ikke et sekund i tvivl om, hvad hun mener om en yderligere vaccination mod meningitis.

- Jeg overvejer at få mine børn vaccineret. Jeg ved godt, at der er bivirkninger, men den risiko vil jeg gerne tage. Folk har et billede af, at hvis man ikke dør af meningitis, så bliver man rask. Men det gør man ikke altid. Jeg er invalideret på fjerde år, siger Christina Ennemark Høiriis.

Hun mener, at det er meget hypet at sige nej til vacciner, og at folk ikke har kendskab til, hvor alvorlig meningitis er.

- Der er jo en grund til, at man vaccinerer mod en sygdom. Jeg vil gerne sikre mine børn mod meningitis, så jeg ville sige ja tak med det samme, siger Christina Ennemark Høiriis.

Se mere om vaccinen mod meningitis i tv-indslaget øverst i artiklen.

VIDEO: Christina Enemark Høiriis vågnede for tre år siden op med kraftig hovedpine. Det viste sig at være meningitis. Her kan du se, hvordan meningitis har haft store konsekvenser for hende.

Meningitis

  • Der findes flere forskellige former for meningitis. Det er meningitis, der skyldes bakterier, der er farlig for mennesker.
     
  • Det er især spædbørn og unge, der får sygdommen, men alle kan blive ramt.
     
  • Meningitis er betændelse i hjernehinderne.
     
  • Man bliver smittet via bakterier og virus. Cirka en ud af ti dør af bakterien meningitis.
     
  • I øjeblikket er vaccine mod pneumokokker og Hib, som også er meningitisformer, en del af børnevaccinationsprogrammet.
     
  • Forskningsprojektet på Aarhus Universitetshospital har undersøgt vaccine mod Meningokok Type B, som er den bakterie, der er ansvarlig for flest tilfælde af meningitis i Danmark.
     
  • Alle kan blive ramt af meningitis. Man ved ikke, hvorfor man får meningitis.
     
  • Det er en bakterie, som er rundt omkring, og som man risikerer at få i sig.
     
  • Den tredje bakterie, der giver meningitis, er meningokokken. Meningokokken kan underinddeles i A, B, C, Y og W135 samt nogle flere. Meningokokken er ikke med i det danske børnevaccinationsprogram. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her