Utrygheden på vej tilbage: - Det kræver handling nu og her

Beboer på Aarhus Ø frygter, at der igen bliver ballade og uro, når varmen viser sig. Tryghedsvagter bliver tidligst aktuelt i 2023.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der kommer også denne sommer til at være politi på Aarhus Ø, både gående, cyklende og kørende, lover politiinspektør Rene Raffo. (Arkivfoto)

Påsken er over os, og selvom det lune forårsvejr stadig lader vente lidt på sig, så er Knud Ditlev Molbæk, beboer på Aarhus Ø, overbevist om, at når vejret bliver bedre, rykker utrygheden ind på Aarhus Ø.

- Sådan har det været i de fire år, jeg har boet her, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Knud Ditlev Molbæk bor lige over for parkeringspladsen ved Aarhus Sejlklub, og ifølge ham er det tit her, unge mødes, hører højt musik og kører "lige hurtigt nok i store biler".

Han ønsker, at der i år bliver gjort noget ved problemerne med utryghed på Aarhus Ø. Og han har en klar idé om, hvad der kan hjælpe.

Lytter til input

- Politiet skal patruljere fra klokken 23 til klokken 03 om natten. Der var lidt gang i det sidste år. Der var blandt andet en rullende nærpolitivogn, og mange (beboere red.) var glade for det. Men så stoppede det igen, fortæller han.

Politiinspektør Rene Raffo, Østjyllands Politi, siger, at man hos politiet lytter til de input, der kommer fra beboerne.

- Det vi har brug for, er, at hvis nogen oplever kriminalitet, så skal de anmelde det, siger han.

Han bekræfter, at man - naturligvis - også i år vil være til stede på Aarhus Ø.

- Vi har patruljemæssig tilsyn lige som alle mulige andre steder. Den mobile politistation kommer også til at være der nogle gange, men ikke fast. Det er hele tiden en afvejning, siger han.

Han fik en dialog i gang med de unge, og det fik dem faktisk også til at skrue ned for musikken. Man kunne mærke en forskel i den tid, han var der
Knud Ditlev Mølbæk, beboer på Aarhus Ø

Ifølge Rene Raffo viser analyser af kriminaliteten dog, at der ikke som sådan er et egentligt problem på Aarhus Ø. Han er dog helt klar over - og anerkender - at der kan foregå ting, som kan virke utryghedsskabende på nogle mennesker.

- Jeg tror meget af det handler om oplevet utryghed. Erfaringen er, at mange unge mennesker ser det som et populært sted at samles. Stedet henvender sig meget til unge, og så er det typisk også et sted, man kører til, forklarer han og slår igen fast, at hvis man oplever utryghed, så skal man kontakte politiet, så det kan reagere på det.

"Hva' så, bedstefar?"

Knud Ditlev Molbæk tegner et billede af, at det særligt er nogle unge, som skaber utrygheden. Han har selv forsøgt at konfrontere dem.

- Jeg blev så pissesur en aften. Der var to unge, som kørte ræs i en stor Mercedes. Jeg gik ned og sagde, rød i hovedet, “Forsvind. Skrid med jer!” En sagde "hva' så, bedstefar" til mig. Så råbte jeg igen ad ham. Der blev det fandme for meget. Klokken var 1-2-stykker om natten. Det var sidste sommer, fortæller han.

Netop sidste sommer rykkede en vagt ind. Det var kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R), som hyrede vagtselskabet Securitas til at sørge for, at der ikke blev holdt larmende fester og kørt ræs på parkeringspladsen ved Aarhus Sejlsports klublokaler.

- Han fik en dialog i gang med de unge, og det fik dem faktisk også til at skrue ned for musikken. Man kunne mærke en forskel i den tid, han var der, siger Knud Ditlev Molbæk.

Ordningen med vagten kørte i omkring tre uger, men da der blev skåret ned på den, blev der igen skruet op for uroen på Aarhus Ø.

- Så var det tilbage i de gamle, trælse vaner, siger Knud Ditlev Molbæk.

Midlertidig løsning

Rådmand Rabih Azad-Ahmad har fuld forståelse for, at man gerne vil have trygheden tilbage på Aarhus Ø.

- Derfor har jeg også besluttet, at vi igen vil bruge vagter til at holde ro og tryghed i området, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Præcis hvornår det kommer til at gælde fra, er han ikke helt sikker på i skrivende stund.

- Men det skal være så snart, der er brug for det og så længe, der er behov, slår han fast.

Billederne her er optaget af beboere på Aarhus Ø. De er ikke fra i år.

Han kalder løsningen for midlertidig og henviser til, at der i politiforliget fra december 2020 er aftalt, at kommunerne skal have mulighed for at anvende vagter, vægtere og eventuelt ny teknologi, der kan supplere politiets arbejde med at opretholde ro og orden.

Muligheden for at hyre såkaldte tryghedsvagter er allerede skrevet ind i Aarhus Kommunes seneste budgetforlig, men lige nu er sagen stranden hos Folketinget.

Vi kan ikke begynde at planlægge noget, før der som minimum er et lovforslag
Per Frølund, konsulent i Tryg i Aarhus

Derfor har man i kommunen endnu ikke kigget nærmere på mulighederne for kommunale vagter. Det fortæller Per Frølund, som er konsulent i Tryg i Aarhus under Borgmesterens Afdeling.

- Der er ikke vedtaget noget koncept for det her i Aarhus Kommune. Vi kan ikke begynde at planlægge noget, før der som minimum er et lovforslag.

- Men vi er klar til at gå i gang, så snart det kommer. Så skal der laves et oplæg til byrådet til, hvordan det kan strikkes sammen, fortæller han.

- Det kan ikke nytte med al det bureaukrati

Et lovforslag om en forsøgsordning med såkaldte tryghedsvagter er nemlig blevet udskudt til næste folketingssamling, hvilket med overvejende sandsynlighed betyder, at der tidligst bliver mulighed for en kommunal ordning i sommeren 2023.

Den melding huer ikke Knud Ditlev Molbæk.

- Det kan vi simpelthen ikke vente på. Handling her og nu er det, der er påkrævet. Det kan ikke nytte noget med al det bureaukrati. Det må vige for borgertryghed, siger han.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her