Ældre tvinges til at vælge bestemt madpakke – ellers er der ingen hjælp
En gruppe ældre borgere skal fremover vælge kommunens madpakketilbud, hvis de vil have hjælp til frokosten. Det skaber vrede hos flere.
Kommunale madpakker. Det er det helt store samtaleemne blandt ældre i Favrskov for tiden.
En ny ordning gør en mindre gruppe, der visiteres hjælp til at anrette frokost, nødsaget til at vælge kommunens tilbud.
Hvis ikke de vælger tilbuddet, mister de nemlig muligheden for at få hjælp til frokosten. Tidligere har hjemmehjælperne hjulpet med at smøre borgernes rugbrødsmadder, hvis den ældre selv har været på indkøb.
- Jeg tror, at det er sådan for alle mennesker, at man gerne vil have det, man kan lide. Så er det da underligt, at man skal have et bestemt tilbud, siger formand for Ældrerådet i Favrskov, Erik Bertelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Sparer penge hvert år
Favrskov Kommune sparer 170.000 kroner ved udelukkende at tilbyde kommunale madpakker.
- Det kan ikke passe, at der skal spares penge på mad til de ældre, mener Erik Bertelsen.
Erik Bertelsen har hørt fra flere bekymrede borgere, der frygter for den tid, hvor de selv ikke kan klare at smøre rugbrødsmadderne.
Der vil de allerhelst have muligheden mellem selv at handle ind eller vælge kommunens tilbud. Og så stadig få den nødvendige hjælp ved begge valg.
- Det bekymrer dem, at hvis de ikke vælger kommunens tilbud, så må de klare sig selv. Det er en forundring hos folk, forklarer ældrerådsformanden.
'Tager deres værdighed og frihed'
Han er altså ikke alene om at være bekymret, og også den lokale afdeling af Ældresagen har betænkeligheder ved den nye ordning.
Her har lokalformanden ligeledes været i kontakt med nervøse ældre.
- Man tvinger dem til at vælge kommunens pakke, i stedet for de kan vælge selv. Man tager noget værdighed og frihed fra borgeren, siger formand for Ældresagens koordinationsudvalg i Favrskov, Hugo Strunge Frank, til TV2 ØSTJYLLAND.
Opslag delt over 500 gange
Hele maddebatten startede byrådskandidaten Mette Nøhr (K) via et opslag på Facebook.
I skrivende stund har opslaget 539 delinger og omkring 200 kommentarer.
Byrådskandidaten havde en helt klar tanke med sit opråb.
- Jeg så, at man har fjernet det frie valg for de ældre mennesker. Dem som er hjemmeboende og har brug for hjælp. Det er bedrøveligt og ikke værdigt over for borgerne, at de ikke kan få deres egen mad serveret, siger Mette Nøhr til TV2 ØSTJYLLAND.
Nu drejer det sig jo kun om 47 borgere, der kan vælge den her ordning. Er det ikke et alt for stort postyr at gøre ud af så få mennesker?
- For mig er det ikke antallet af borgere, der er så afgørende. Man kan også sige, at det her er en ny ordning, så der vil helt naturligt komme flere til med tiden.
Flere grunde til madpakkerne
Favrskov Kommune oplyser, at der er flere grunde til, man har indført ordningen med madpakkerne.
Først og fremmest er der altså en besparelse på 170.000 kroner årligt. Penge som blandt andet er brugt på at gøre madpakkerne en anelse billigere. Borgerne betaler 20 kr. for den lille pakke med to håndmadder og 30 kr. for den store med tre.
Men også udfordringer for plejepersonalet er ifølge kommunen løst med den nye ordning.
- De ansatte oplevede at komme ud til gammel mad – enten rugbrødet eller pålægget. Derfor valgte vi at sige, vi kunne lave et kvalitetsløft her og lave en madpakke med frisk mad, som man kan benytte sig af, siger direktør for Social og Sundhed i Favrskov Kommune, Ulrik Johansen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Du kan læse mere om ordningen og få svar på alle dine spørgsmål her.
'Tiden kan bruges på andet'
Fremover sparer hjemmehjælperne den tid, de tidligere har risikeret at skulle bruge på indkøb.
- De kan bruge tiden på anden omsorg i hjemmet, og det betyder også, at vi kan prioritere midlerne anderledes, siger Ulrik Johansen.
Det var et enigt byråd, der var med til at godkende den nye madpakkeordning som en del af besparelserne på det seneste budget.
Formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Grethe Villadsen (S), mener da heller ikke, at der her er tale om et så stort problem, som Mette Nøhr, Ældrerådet og Ældresagen mener.
- De få, der indtil videre har takket ja til ordningen, er meget tilfredse. Og de øvrige beholder jo deres gamle tilbud, siger Grethe Villadsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Håber på en reaktion
Flere på Facebook har også påpeget, at det alt end lige må være dyrere at benytte kommunens tilbud frem for selv at handle ind.
Det er Grethe Villadsen ikke sikker på.
- Der er tale om borgere, som skal have bragt mad ud eller have hjælp til at handle. Jeg tror ikke, at kommunens tilbud gør det meget dyrere end udbringning og andre løsninger, siger hun.
- Med den nye ordning undgår vi også madspild, og der er i hvert fald heller ingen grund til at bekymre sig om kvaliteten af den mad, som kommunen tilbyder, fortsætter udvalgsformanden.
Alt det er dog ikke nok til at overbevise formanden for ældrerådet.
Han håber, at debatten ændrer på tingene.
- Jeg håber, at det her kan være med til at gøre, at det bliver det individuelle behov, man kigger på. Det er det, borgerne vil have, siger Erik Bertelsen.