Frank får hjælp af socialsygeplejersker: - Jeg kan slet ikke rose dem nok
Flere udsatte borgere som Frank kan få hjælp af socialsygeplejersker i fremtiden. Region Midtjylland sætter penge af til at udbrede ordningen.
Frank Mikkelsen fra Horsens har i mange år været misbruger af alkohol og smertestillende medicin.
- Jeg var ikke ret gammel, da jeg blev smidt ud hjemmefra, fortæller Frank Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Han er en af de misbrugere, som risikerer at blive tabt i systemet, når han skiftevis har brug for hjælp på hospitalet og derhjemme. Der er nemlig forskel på, hvem der håndterer hjælpen. Regionen står for hjælpen på hospitalerne, mens kommunen håndterer hjælpen derhjemme med eksempelvis boligtilbud.
Alt for ofte går det galt i overleveringen fra region til kommune og omvendt. Det mener de hos Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, der ofte oplever, at patienter eksempelvis udskrives fra hospitalet, inden kommunen er klar til at tage imod borgeren.
- Det er et kæmpe problem, og vi oplever det næsten hver dag, siger Knud Kristensen, der er landsformand i SIND, til TV2 ØSTJYLLAND.
Socialsygeplejersker er en hjælp
Frank Mikkelsen får hjælp af socialsygeplejersken Signe Koba fra Regionshospitalet Horsens, så han kan få det rigtige behandlingsforløb på sygehuset og den rette hjælp fra kommunen. Hun fungerer som en støtte til borgere som Frank og et bindeled mellem regionens hospitaler og kommunernes tilbud til udsatte borgere.
- Ikke alle patienter kan tilgå behandling. De har behov for en ekstra indsats, fortæller Signe Koba til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvad er en Socialsygeplejerske?
Socialsygeplejerskerne arbejder for at skabe større lighed i sundhed for socialt udsatte.
Socialsygeplejerskerne har en særlig viden om de miljøer, hvor mennesker med komplekse sociale problemer færdes og kender til de regionale og kommunale tilbud, der er til personer med stofmisbrug, hjemløshed, skadeligt forbrug af alkohol og psykisk sygdom.
Flere socialsygeplejersker på vej
Indtil videre har Region Midtjylland kun haft socialsygeplejersker i Horsens og Aarhus, men i regionens nye budgetaftale er der afsat 2,5 millioner kroner til at udbrede ordningen til resten af regionens hospitalsenheder.
Det glæder Frank Mikkelsen, at flere kan få den hjælp, som for ham har været uundværlig.
- De gør det formidabelt. Jeg kan slet ikke rose dem nok.
Politisk glæde over aftalen
Også fra politisk side er der glæde at spore over den nye aftale.
- Vi ved, det virker, og vi kan se fra erfaringerne i Horsens og Aarhus, at det giver en bedre behandling til socialt udsatte, siger Jacob Isøe Klærke (SF), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.
Landsforeningen SIND er glade for, at flere socialsygeplejersker kan hjælpe borgere fra at falde igennem systemet. Men problemet er langt fra løst.
- Selv den dygtigste socialsygeplejerske kan jo ikke hjælpe, hvis der ikke er et tilbud derude, siger Knud Kristensen fra SIND med henvisning til, at han stadig synes, der mangler ressourcer til at hjælpe borgerne i det kommunale.
Jacob Isøe Klærke (SF) erkender, at problemet med en utilstrækkelig overlevering stadig eksisterer, men melder sig klar til forsat at se på problemstillingen.
- Det er noget, som vi skal arbejde på de kommende år sammen med kommunerne, siger Jacob Isøe Klærke.