Her er det kun et spørgsmål om tid, før nogen falder i havnen

I Horsens flytter flere og flere tæt på vandet ved havnefronten. Hos Sydøstjyllands Brandvæsen gør man alt for at være klar, når ulykken er ude.

Michael Bruhn fra Sydøstjyllands Brandvæsen mener, at de mange nye beboere på havnen i Horsens øger risikoen for, at folk falder i. Foto: TV2 ØSTJYLLAND
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg tænker, at det på en måde er uundgåeligt. I takt med at bevægelsesmønstret på havnen stiger og der kommer rekreative områder og caféer, så er det vel bare et spørgsmål om tid.

Sådan lyder det fra Michael Bruhn, operativ chef ved Sydøstjyllands Brandvæsen, på spørgsmålet om, hvorvidt han tror, at han og hans mandskab får brug for at tage en ny strategi ved overfalderedninger i brug ved havnen i Horsens.

Baggrunden er, at i de senere år er der sket stor udvikling netop på havnefronten i Horsens. Store boligbyggerier er skudt op, og området er gået fra at være industrihavn til beboet område. Konkret er der omkring 5000 mennesker, som i løbet af årene vil flytte ned i nærheden af havnebassinet.

Hurtigere hjælp

Den nye strategi handler om, at der er lavet en overbygning på bådberedskabet.

- Vi har uddannet brandfolk i at kunne komme i vandet. De har fået en svømmeuddannelse, så i stedet for at redde fra båden, har vi mulighed for at sende folk i vandet, forklarer Michael Bruhn.

Ud over det har man mulighed for at dele udrykningsstyrken op.

På den her måde kan vi omgående have en mand i vandet.
Michael Bruhn, operativ chef, Østjyllands Brandvæsen

- Så vil der være en chauffør, en holdleder og en svømmer i første køretøj. De øvrige kan sætte en båd i vandet, men det tager tid. På den her måde kan vi omgående have en mand i vandet ved den person, som har brug for hjælp, konstaterer han.

Kan ikke undgås 100 procent

I Aarhus sker det med jævne mellemrum, at personer falder i vandet ved havnen eller i åen - og indimellem har det fatal udgang, senest Peter Burns, som tilbage i december forsvandt efter en bytur i Aarhus. 17. januar blev han fundet død i Aarhus Havn.

I Horsens er der lige nu to-tre "hændelser" om året i havneområdet i Horsens, fortæller Michael Bruhn. Og indtil videre har det ikke været nødvendigt at tage den nye strategi til overfladeredning i brug.

Kan man undgå, at folk falder i vandet?

- Jeg tænker, at det er ligesom med færdselsuheld. Det er ikke noget, man 100 procent kan undgå, men vi kan iværksætte, vi kan give noget vejledning og vi kan råde folk til at handle korrekt eller tænke sig om i nærheden af vand. Der er et forebyggende spor og et afhjælpende spor - det her er afhjælpende. Vi kan selvfølgelig lave sikringstiltag med hegn eller kamera, og vi kan være klar, hvis ulykken skulle ske, siger han.

Man hører jo, at det sker

En af dem, som er flyttet på havnen, er Tommy Visby Andersen.

- Det er helt fantastisk. Vi har vand i baghaven. Der er sæler i baghaven. Børnene synes, det er fantastisk, siger han.

Han kan dog godt frygte, at de mange nye beboere på havnen, kan betyde, at flere folk falder i vandet - og når han går tur med børnene, så bliver der også holdt ekstra øje.

- Vi har altid et ekstra øje på ungerne, så de ikke kommer for tæt på kanten. Der er forholdsvis dybt herude. Det er svært at sige, om det er sikkert nok, de bygger jo endnu, men det kan jo altid blive mere sikkert. Jeg ved ikke, om man kan sætte hegn op, siger han.

- Man frygter lidt, at nogen ryger i vandet. Det hører man jo om, engang imellem.

Hvor hurtigt kroppen bliver kølet ned, og hvor svært det kan være at holde overblikket og fatningen, hvis man ryger i koldt vand, kan du se i artiklen her - eller i videoen herunder.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her