Venstre-politikere satte ulovlige valgplakater op
Selvom kommunal- og regionsvalget er lige på trapperne, må kandidaterne endnu ikke sætte valgplakater eller -bannere op.
Det kan være en god idé lige at læse op på loven, inden man hænger valgbannere op. Det må en gruppe lokalpolitikere fra Syddjurs Kommune sande.
For med halvanden måned til kommunalvalget må der endnu ikke hænges plakater op i det offentlige rum. Men det er netop, hvad Venstre-politikeren Marianne Kirkegaard og et par partifæller har gjort på Djursland.
- Vi er rigtig kede af, at vi har spildt både Vejdirektoratet og vores egen tid, for nu skal vi ud og tage dem ned igen, siger Marianne Kirkegaard til TV2 ØSTJYLLAND.
For fire år siden var bannere placeret på privat ejendom ikke omfattet af loven, og derfor var Venstre-kandidaterne i den tro, at det stadig forholdt sig sådan.
Altså lige indtil de fik et påbud fra Vejdirektoratet.
- Hvis man opsætter valgmateriale i det åbne land uden for den valgperiode, som vi endnu ikke er kommet ind i, overtræder man naturbeskyttelsesloven, siger fagkoordinator hos Vejdirektoratet Julie Barnbæk Jensen.
Det er en lovændring i 2018, der har gjort Venstre-kandidaternes opsætning af valgplakater ulovlig.
Det er først den 23. oktober, at man lovligt kan hænge valgplakater op i lygtepælene - den fjerde lørdag inden valgdagen den 16. november.
Der er jo en dato for, hvornår man må hænge valgplakater op. Hvorfor har I behov for at gøre det før den dag?
- Ja... Det er jo, fordi vi vil ud og vise os selv. Og så har vi taget en vurdering af, hvornår det er passende. For tidligt, så ved vi, at folk bliver trætte af at se på det, men vi synes, det her tidspunkt var det rigtige, siger Marianne Kirkegaard.
"Det er åndssvagt"
Venstre-kandidaternes politiske modstandere kan imidlertid ikke forstå behovet.
- Nu er vi allesammen enige om, at det er den dato, vi må sætte plakater op. Så er der de tre uger, hvor man skal finde sig i det. Men jeg synes, det er åndssvagt at køre datoen længere frem, siger Jesper Yde Knudsen, der er byrådsmedlem i Syddjurs Kommune og genopstiller ved kommunalvalget.
Læs også:
Mens Jesper Yde Knudsen har været ene Enhedslisten-mandat i Syddjurs kommunalbestyrelse i indeværende valgperiode, har Venstre haft otte politikere med.
Venstre ser dog i de nationale meningsmålinger ud til at være markant svækket i forhold til sidste kommunalvalg i 2017, og det forventes derfor, at partiet kan komme til at miste byrådssæder.