Kommune har millioner i kassen - men må ikke bruge dem på faldefærdig skole
Norddjurs Kommune har modtaget et tilskud på 12 millioner kroner, men må ikke bruge dem på grund af et anlægsloft. Det går blandt andet udover skolerne.
12 millioner kroner ekstra ligger der i Norddjurs kommunekasse. Søren Kanne-skolen vil gerne bruge nogle af dem. Borgmester, Jan Petersen, vil gerne dele ud af dem. Men de må ikke.
Norddjurs Kommune er havnet i lidt af et paradoks.
Kommunen har fået et tilskud på 12 millioner kroner, fordi de er en såkaldt vanskeligt stillet kommune, men på grund af anlægsloftet må de ikke bruge dem.
Anlægsloftet er grænsen for, hvor mange penge kommunerne må bruge på større bygningsværk og renoveringer.
Budgetaftale Norddjurs Kommune - Udvalgte punkter
Norddjurs Kommune indgik tirsdag en budgetaftale for 2022-2025.
Alle partierne i byrådet står bag aftalen.
- Skattenedsættelse med 0,2 procentpoint
- Økonomisk råderum på 58 millioner kroner i 2022
- Serviceudgifter er øget med 26 millioner kroner i 2022
- 13 millioner til nybygning af Skovbørnehaven i Grenaa
Faldefærdig skole
Et af de steder i kommunen, der rigtig gerne ville have haft nogle af pengene, er Søren Kanne-skolen i Grenaa.
- Det, der trænger allermest, er de udvendige vægge, gulve, vinduer, noget af varmesystemet, en opdatering af de forskellige tekniske installationer, lys. I det hele taget en generel vedligeholdelse, siger skolens serviceleder, Jørn Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Jørn Christensen bruger sine arbejdsdage på efter bedste evne at holde sammen på skolen, men tingene trænger efterhånden til udskiftning, og lappeløsningerne holder ikke lang tid.
- Jeg føler, at jeg hele tiden skal rende bagefter og sætte plaster på. Vel vidende at et par måneder senere falder plasteret af igen. Økonomien er simpelthen ikke til at kunne vedligeholde bygningerne. Der er ikke penge nok, siger Jørn Christensen.
Læs også:
Han er ene mand om at holde sammen på cirka 17.000 kvadratmeter skole, men uden den nødvendige økonomi kommer han ikke langt.
- Det er frustrerende. Man føler ikke, at man får gjort sit arbejde ordentligt. Man tager nogle gange hjem med en fornemmelse af, hvad har jeg egentlig lavet i dag?
Borgmester vil gerne hjælpe
Norddjurs Kommunes borgmester, Jan Petersen (S), ville gerne hjælpe Jørn Christensen og Søren Kanne-skolen. Og pengene er der egentlig også. 12 millioner kroner der bare venter på at blive brugt.
- Vi ville meget gerne have brugt dem i år direkte på at gøre for eksempel nogle renoveringsopgaver på skoler større, siger Jan Petersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Et anlægsloft betyder dog, at han ikke må bruge de 12 millioner. Derfor er nogle af pengene sat til side, hvor kommunen håber på, at må bruge dem i 2023. Andre er brugt på at udbetale lån.
- Jeg kan godt forstå, at der er et anlægsloft, men det jeg ikke forstår er, at når man kommer med de vanskeligt stillede kommuners tilskud, så burde der følge en anlægsramme med, så vi kan få lov til at bruge de penge, vi får, fordi vi er i den situation, vi er, siger Jan Petersen.
Udover skolerne peger Jan Petersen også på områder som asfaltering, udskiftning af vinduer og plejehjem som områder, hvor pengene kunne være brugt.
SF vil kæmpe for at fikse problemet
Charlotte Broman Mølbæk, folketingsmedlem og kommunalordfører for SF, mener, at reglerne, der nu rammer Norddjurs Kommune, er for rigide.
- Vi ville gerne have løsnet op, så man kunne gå ud og bruge de her penge både til mere velfærd, men faktisk også til nogle ordentlige bygninger, siger Charlotte Broman Mølbæk til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun mener, at situationen i Norddjurs er ærgerlig.
- Det betyder bare, at vi har nogle elever, som rigtig gerne vil have nogle ordentlige rammer, og der faktisk er penge til det. Og det virker jo helt tåbeligt, siger Charlotte Broman Mølbæk.
Hun vil nu gå videre med sagen og købe på Christiansborg for, at reglerne bliver løsnet op.
- Vi ville presse på og italesætte det her. Dem, der har fået flere penge, skal også ud til borgerne, de skal ikke ligge i kommunekassen. Det er ikke det, der er intentionen med det her, siger hun.