Kommune vil spare på snerydning
Mens kommunen vil spare én million kroner på vintertjenesten, undrer det borgere, at man vælger at spare penge på netop den post.
Nærmest på årsdagen for den store snestorm sidste år, var der varslet snestorm igen. Og fem dage inde i det nye år ligger Østjylland allerede snebeklædt hen, mens mere sne er på vej.
I Skanderborg Kommune har man dog alligevel valgt at spare én million kroner om året på vintertjenesten.
- Der er jo ingen tvivl om, at de ting, vi har besluttet, er en forringelse, og sådan er det jo nogle gange, siger Claus Leick (SF), der er formand i Klima-, Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune.
Må prioritere pengene
Planen om at spare på vintertjenesten i Skanderborg Kommune kommer efter en vinter, hvor sne og snestorm mange steder i Østjylland sidste år skabte kaos med isglatte veje og trafikale problemer.
- Der er de penge, der er, og i år har der så været færre penge til vintervedligeholdelse. Men det er da ikke optimalt. Det ville da være rart at have haft penge til, at vi ikke skulle have sparet, siger Claus Leick til TV2 Østjylland.
Selve besparelsen er besluttet i budgetaftalen i Skanderborg Kommune, som alle politikere på nær Nye Borgerliges Karina Kirk indgik forlig om.
- Når vi nu skal finde én million, har vi prøvet at finde de metoder, der gør mindst ondt. Jeg håber, borgerne har tillid til, at vi passer godt på deres penge, siger Claus Leick.
Det er på tre konkrete punkter, kommunen vil spare: Kommunen vil ikke fremover rydde offentlige P-pladser, og stier vil ikke længere blive ryddet i weekender og på helligdage.
Hvis der kommer snestorm, og når der falder rigtig meget sne, kan kommunens folk desuden beslutte at skrue ned for snerydningen selv på de mest trafikerede veje.
Skanderborg Kommune har et samlet budget for vintertjeneste på 12 millioner kroner.
- Det er en forringelse det her, men det er jo ikke en forringelse, der er så kæmpestor, at folk ikke kan komme på arbejde, supplerer Claus Leick.
Frygter konsekvenser
Borgere i Skanderborg Kommune er dog ikke enige med politikerne i, at vintertjenesten er et godt sted at spare penge.
Derfor undrer det også flere beboere i Skanderborg, at kommunen vælger at spare på netop det område.
- Jeg tænker ikke, det er en smart idé at spare penge her, for det er et problem, og det vil det blive ved med at være. Vejrforholdene bliver kun værre og værre, siger Sara Engeldrum fra Skanderborg.
Også Hanne Solskov Jensen, der arbejder i plejesektoren, bekymrer sig for, hvilke konsekvenser besparelserne vil få for både hende, men også for de borgere, der muligvis ikke kan komme hjælp frem til.
- Vi bliver nogle, der får svært ved at komme på arbejde i weekender, om aftenen og natten.
Udformningen af planen begyndte allerede for to år siden, oplyser Claus Leick.
- Da vi lavede planen, havde det ikke sneet i mange år, men det vil jo vise sig, om besparelsen har været en god ide, siger han.
Regulativet har været til høring ved både Økonomiudvalget og politiet. Økonomiudvalget bakker op om forslaget og sender det videre til Byrådet, mens politiet imidlertid ikke har fremsendt nogen bemærkninger.