207 blev testet positive i første runde af lyntest hos Falck

4,23 procent af de lyntest, Falck foretog lørdag, var positive. Der ventes fortsat stor interesse for lyntest.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lyntest er langtfra lige så pålidelige som de normale PCR-test, der hidtil er blevet brugt til at teste befolkningen. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix.
Af Ritzau

Lørdag var første dag, hvor man gratis kunne få taget en lyntest hos Falck, der kan give svar på omkring 15 minutter.

Det tilbud benyttede 4892 sig af, og 207 personer blev testet positive. Dermed var 4,23 procent af prøverne positive. Det oplyser Jørgen Mieritz, der er direktør i Falck.

Der var stor interesse for at blive lyntestet, og flere steder i landet - herunder København, Ringsted og Aarhus - var der flere timers kø for at komme til.

Falck har i øjeblikket 12 testcentre rundt i landet. De kommende dage vil Falck åbne 35-40 steder yderligere med henblik på at kunne foretage 50.000 lyntest om dagen.

Falck forventer også, at der vil være kø de kommende dage, men det ventes at blive mindre, i takt med at der bliver åbnet flere testcentre.

Ikke helt pålidelige

Lyntest er langtfra lige så pålidelige som de normale PCR-test, der hidtil er blevet brugt til at teste befolkningen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen giver de kun det korrekte svar i 50 procent af tilfældene, mens PCR-test har en pålidelighed på 98 procent.

Det betyder, at man kan risikere at få en negativ test, selvom man er smittet. Derimod er man smittet, hvis testen er positiv.

Bruges til screening

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal lyntest primært bruges til screeninger og ikke til personer med symptomer eller nære kontakter til smittede.

Regeringen besluttede tidligere i denne uge at tage lyntest i brug i kampen mod at få kontrol med coronavirusset.

Lyntest skal være med til at aflaste testsystemet, som i øjeblikket er under pres på grund af stor efterspørgsel på testtider.

Falck sender tallene fra lyntest videre til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ritzau spurgte lørdag Statens Serum Institut, om de positive prøver kommer til at indgå i de daglige smittetal, men det er SSI ikke vendt tilbage med svar på.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her