7 ud af 10 danskere støtter den nuværende coronanedlukning

Mange støtter nedlukning, viser måling. Myndigheder er lykkedes med at oplyse om situationen, mener professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det viser, at danskerne er en befolkning, som i meget høj grad støtter op om det fælles projekt, som coronahåndteringen er, mener Michael Bang Petersen, professor på Aarhus Universitet. Foto: Philip Davali - Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Et stort flertal af danskerne støtter den nuværende nedlukning af samfundet, som blandt andet indebærer et forbud mod forsamlinger på mere end fem personer samt lukning af detailhandlen og liberale erhverv frem til 28. februar.

Det viser en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Her svarer 71,8 procent, at de støtter den nuværende nedlukning.

1017 repræsentativt udvalgte personer over 18 år har svaret i målingen, der er gennemført i perioden 2.-4. februar.

Står sammen

Målingen er udtryk for stor tilslutning til regeringens coronahåndtering og viser, at danskerne står sammen om beslutningerne, selv om det er svært.

Det vurderer Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og har forsket i befolkningens adfærd og holdninger under coronakrisen.

- Det her viser, at danskerne er en befolkning, som i meget høj grad støtter op om det fælles projekt, som coronahåndteringen er.

- Og noget af den forskning, vi har lavet, viser, at en af de væsentligste faktorer for opbakning til regeringens coronahåndtering er, at man ved, hvad man skal gøre - og at man stoler på, at andre også løfter deres del. Det har vi formået i Danmark, siger han.

Michael Bang Petersen Fra Aarhus Universitet står i spidsen for HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd under coronakrisen. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

'Coronatræt'

I de seneste måneder har mange brugt udtrykket "at være coronatræt". Herunder også statsminister Mette Frederiksen (S).

At være "coronatræt" betyder dog ikke, at danskerne ikke vil følge restriktionerne, mener Michael Bang Petersen.

- Vi bliver nødt til at gentænkte nogle af de forestillinger, vi har, om coronatræthed. For den her relativt høje opbakning tyder på, at man sådan set godt kan bakke op, samtidig med at det gør ondt at følge restriktionerne.

- Der er ingen tvivl om, at det gør ondt. Vi ser høj grad af ensomhed, stress og økonomiske konsekvenser for mange. Men det her er også en indikation på, at danskerne holder fast og bakker op på trods af det, siger han.

De yngste begynder i skole igen på mandag, men vi skal ikke forvente en snarlig stor genåbning, som den vi så i foråret, har Mette Frederiksen og Magnus Heunicke tidligere fortalt. Foto: Philip Davali - Ritzau Scanpix

Opbakning til at sende de yngste i skole

De første skridt i genåbningen af Danmark blev taget i begyndelsen af ugen.

Her meddelte regeringen, at de yngste skoleelever i 0. - 4. klasse fra mandag kan komme i skole igen efter at have været sendt hjem siden 21. december.

Også den beslutning støtter over 70 procent af danskerne, viser Voxmeter-målingen.

Ifølge Michael Bang Petersen viser det, at der er stor "efterfølgelse" i befolkningen, og opbakning til de vurderinger, myndighederne foretager.

Genåbningen for de yngste er dog ikke startskuddet på en generel genåbning lige foreløbig, har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) slået fast flere gange.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her