Efter hærværk og tyveri: Nu får Malene endelig fred
I denne sommer har der været rekordfå indbrud i østjyske hjem.
Mens vi har holdt sommerferie, har indbrudstyvene tilsyneladende gjort det samme.
I hvert fald er antallet af anmeldte indbrud i Østjylland i sommermånederne rekordlavt, viser nye tal fra Rigspolitiet.
Corona-pandemien, som har tvunget mange af os til at blive hjemme, kan have en andel i de seneste måneders nedgang.
Men Malene Madsen, der har været ramt af tre indbrud i samme hjem i Højbjerg, har også andre forklaringer.
- Det er en god nyhed, og det kan være på grund af corona-omstændigheder. Men jeg tænker også, at rigtig mange husejere er begyndt at sikre sig mere, fortæller Malene Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Nabohjælp vinder frem
I sommerugerne 27 til 33 var der i 2015 Østjyllands politikreds 547 anmeldte indbrud – men her i 2020 er det tal faldet til 235.
Den samme udvikling ses i de andre politikredse.
- Vi er tilfredse med nedgangen. Vi er meget bevidste om i politiet, at vi skal lave en samlet indsats mod at undgå indbrud. Det gør vi ved at borgerne tager medansvar, og så har vi også et ansvar som politi i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd og andre aktører, fortæller politiinspektør ved Østjyllands Politi, Michael Kjeldgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det handler om at skabe en situation, hvor det er svært for indbrudstyvene at lave indbrud, siger han.
Malene Madsens hus er nu udstyret med alarmer – og udenfor på gaden er der fyldt med Nabohjælp-skilte.
Og ifølge hende er det især naboernes opmærksomhed, der holder tyvene væk.
- Her på vejen holder vi øje med hinandens huse og hjælper hinanden. Der er flere på vejen, der har haft indbrud, så har vi jo snakket meget om det, og på den måde er vi alle blevet opmærksomme på problemet, fortæller hun.
Kriminaliteten rykker andre steder hen
Første gang Malene fik besøg af de ubudne gæster i Højbjerg, kom tyvene ind gennem kældervinduet. Anden gang kastede de mursten ind ad terrassedøren, og tredje gang fik de skåret vinduet ud på døren i kælderen.
- Jeg har været hele følelsesregistret igennem. Jeg har været virkelig vred, hidsig, frustreret og ked af det, siger hun.
Det er nu tre år siden, hun sidst har haft indbrud – og hun har heller ikke fornyeligt hørt om naboer, der har haft det.
Hos Østjyllands Politi tror de blandt andet også, at nedgangen skyldes, at kriminaliteten rykker andre steder hen.
- Jeg tror, der er flere forklaringer på nedgangen. Det skyldes både arbejdet hos politiet, borgernes medansvar – og så ser vi også, at noget kriminalitet har rykket sig andre steder hen, siger politiinspektøren.
Han mener dog ikke, at der er tale om en anden type indbrudstyv nu end tidligere.
- Vi ved, at det er de få, der laver mange indbrud. Og vi har en ambition om, at vi skal have færre indbrud i privatbeboelse generelt - så der ligger en opgave forud for os sammen med borgerne og andre aktører derude, siger han.
Politiinspektør Michael Kjeldgaard understreger desuden, at det er vigtigt, at man mærker sine dyre ting – det hjælper politiets arbejde.