Gratis færgebillet kan blive dyr, hvis du ikke møder op

Selvom færgebilletter er gratis i juli måned, kan du ende med at betale fuld pris, hvis du ikke møder op og ikke får afbestilt din billet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Indtil videre har over 83.000 cyklende og gående danskere benyttet sig af de gratis færgebilletter. Foto: Molslinjen

Som en del af sommerpakken har regeringen gjort det gratis for gående og cyklister at tage færgen til de danske øer i hele juli måned.

Det har over 83.000 cyklende og gående danskere benyttet sig af indtil videre.

Men selvom du kan rejse kvit og frit, kan det på nogle færgeafgange koste dig dyrt, hvis du ikke får afbestilt din billet, såfremt du alligevel ikke kommer afsted.

Molslinjen

Hos Molslinjen skal passagererne i første omgang lægge ud for deres billetter.

- Det er jo dine og mine penge, der går til at give de gratis billetter, så derfor har vi lavet en ordning, hvor man betaler og reserverer, som man plejer. Når man så gennemfører sin tur, får man pengene tilbage, fortæller PR- og Kommunikationschef hos Molslinjen, Jesper Maack til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er det letteste for alle parter, at man ikke betaler noget. Og jeg tror også, det er sådan, man får flere til at rejse
Carsten Kruse, direktør, Samsø Rederi

Det gør de for blandt andet at sikre sig mod, at folk booker billetter, som de alligevel ikke får brugt, og for bedre at kunne kontrollere kapaciteten og sikkerheden på færgen.

Her oplever de et langt højere passagerantal blandt gående og cyklister end normalt. I den første uge af juli var der cirka 4600 gående og cyklister, der benyttede sig af tilbuddet.

- Det er langt højere end normalt og er mere end en fordobling.

Tunøfærgen kan normalt medtage 196 passagerer, men grundet covid-19 må de kun medtage 103 passagerer. Arkivfoto.  Foto: VisitOdder

Grenaa-Anholt Færgefart

En lignende tilgang ses hos Grenaa-Anholt-forbindelsen, hvor de på trods af et nedsat passagertal oplever langt flere udsolgte afgange i år.

- Folk betaler, når de køber billetten. Vi havde på fornemmelsen, at hvis det var gratis, ville billetterne hurtigt blive udsolgt. Når de gennemfører rejsen, får de pengene tilbage, fortæller overfartsleder på Grenaa-Anholt, Iben Wan og supplerer:

- Det er uheldigt, hvis det blokerer for nogen, der gerne vil over. Når vi ser, at der er et x-antal pladser, så frigiver vi dem.

Her oplever de et skiftende men højere antal passagerer, der ikke møder op sammenlignet med sidste år.

- Vi gør dem opmærksom på det, så de ved, at de ikke får pengene tilbage.

Hos Samsø Rederi regner de med, at i alt 40.000 gående og cyklister, vil besøge øen i juli måned

Samsø Rederi

Klokken 8 i morges kom 155 cyklister i land på Samsø. Her vælter det også ind med turister, der skal på rundtur på øen.

- Lige nu har vi flere passagerer per afgang, end vi har normalt under Samsø Festival. Så det er helt vildt. Lørdag var der næsten 5.000 passagerer, siger direktør i Samsø Rederi, Carsten Kruse.

Her er der dog ingen ”regning” i sigte, hvis man ikke får indløst sin gratis billet.

- Når man bestiller en billet, er den gratis fra start. Dem, der havde betalt for deres billetter inden det her initiativ, får refunderet deres penge. Det er det letteste for alle parter, at man ikke betaler noget. Og jeg tror også, det er sådan, man får flere til at rejse, siger Carsten Kruse og supplerer:

- Så kan de jo bruge pengene på at spise is eller få en frokost på Samsø i stedet.

Vi sender passagererne en mail 48 timer før afgang, hvor vi beder dem om at afbestille, hvis de ændrer planer.
Bjarne Møllgaard, overfartsleder på Tunøfærgen

Han fortæller samtidig, at de på grund af juli-ordningen også oplever, at folk glemmer at afbestille billetterne, hvis de ikke kommer.

- Det oplever vi desværre også en del af. Men det ville blive for besværligt med administrationen, hvis de alle skulle have pengene op af lommerne. Så har vi valgt den nemmeste løsning.

Hos Samsø Rederi regner de med i alt 40.000 gående og cyklister i juli måned. Sidste år var tallet cirka 20.000, hvor halvdelen af dem besøgte øen grundet Samsø Festival.

Tunøfærgen

For at undgå at for mange ikke møder op på færgen til eller fra Tunø, får alle passagerer tilsendt en mail.

- Vi sender passagererne en mail 48 timer før afgang, hvor vi beder dem om at afbestille, hvis de ændrer planer, fortalte overfartsleder på Tunøfærgen, Bjarne Møllgaard til TV2 ØSTJYLLAND torsdag.

Torsdag fortalte vi her på TV2 ØSTJYLLAND, at flere lokale på Tunø oplever, at de gratis billetter har gjort det svært at komme frem og tilbage til øen.

- Det er simpelthen et mareridt. Jeg glæder mig til, at juli er overstået, fortalte Anne-Grethe Brønning, der bor på øen.

Derfor er der også flere, der efterlyser billetter i en lokal Facebook-gruppe, hvor der næsten hver dag bliver efterlyst billetter.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her