Lokalpolitikere vil gøre op med sexisme i byrådene

Nedladende bemærkninger, uønskede berøringer og tvang. En undersøgelse TV2 ØSTJYLLAND har lavet, viser at sexisme også spiller en rolle i de østjyske byråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fra venstre: Anne Hjortshøj (S) fra Randers Kommune, Louise Lindskrog (S) fra Aarhus Kommune og Ditte-Marie Thejsen fra Odder Kommune har alle oplevet sexisme i deres arbejdsliv som lokalpolitikere.

Sexisme skal på dagsordenen.

Sådan lyder det meget entydigt fra tre østjyske byrådspolitikere - og to borgmestre.

- Det skal siges højt, så vi kan se hinanden i øjnene og sige, at vi har et problem med sexisme, for der er et problem med den kultur og med den måde, vi omtaler kvinder på, siger byrådsmedlem i Odder Kommune Ditte-Marie Thejsen (Enhl.) til TV2 ØSTJYLLAND.

Ditte-Marie Thejsen er en af de lokalpolitikere, der selv har måttet lægge ører til lidt af hvert i et sit arbejdsliv som lokalpolitiker.

Jeg har fået at vide, at kvinder ikke er egnet til økonomi, og at jeg ikke burde side i økonomiudvalget, fordi jeg er kvinde.
Ditte-Marie Thejsen (Enhl.), byrådsmedlem, Odder Kommune

- Jeg har oplevet en politisk kollega, som sagde til mig, mens der var andre til stede, at enlige mødre ikke burde blande sig i lokalpolitik. Jeg har også fået at vide, at kvinder ikke er egnet til økonomi, og at jeg ikke burde side i økonomiudvalget, fordi jeg er kvinde, fortæller Ditte-Marie Thejsen.

VIDEO: I alle de ti østjyske kommuner er der mindst et tilfælde af sexisme, og en del politikere har flere oplevelser bag sig. Det gælder blandt andet i Randers og Odder Kommune, hvor to byrådsmedlemmer nu står frem og fortæller om deres oplevelser med sexisme. Se indslaget fra den 1. oktober 2020 her. 

Man bliver hylet ud af den

Ditte-Marie Thejsen langt fra er et enestående tilfælde, viser en undersøgelse, TV2 ØSTJYLLAND har lavet.

 I alt er der sendt et spørgeskema til 300 østjyske byrådsmedlemmer, hvoraf 112 har svaret. Undersøgelsen viser, at 23 personer har oplevet sexisme i deres arbejde i byrådet.

Problemet er, at det virker. Man bliver ubehageligt til mode og hylet ud af den.
Ditte-Marie Thejsen (Enhl.), byrådsmedlem, Odder Kommune

- Det handler om at degradere andre, når man kommenterer på udseende i den sammenhæng. Problemet er, at det virker. Man bliver ubehagelig til mode og bliver hylet ud af den, siger Ditte-Marie Thejsen.

Af de 23 oplyser 15, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. 18 personer har oplevet kønskrænkende adfærd, mens to personer har oplevet tvang eller en noget-for-noget-tilgang.

Sådan blev de spurgt

I spørgeskemaundersøgelsen er byrådspolitikerne blevet spurgt ud fra tre kategorier for sexisme.

I alt har 122 besvaret spørgeskemaet heraf 50 kvinder og 72 mænd.

Uønsket seksuel opmærksomhed:
Det kan for eksempel være uønskede seksuelle kommentarer, fysiske berøringer med seksuelle undertoner, eller at man har modtaget pornografiske billeder.

​​​​Kønskrænkende adfærd:
Det kan for eksempel være, hvis nogen har nedgjort personen på grund af køn eller seksualitet – eller har talt nedsættende om mænd eller kvinder i deres påhør.

Tvang eller noget-for-noget-tilgang:
Det kan for eksempel være, hvis personer enten er blevet truet med straf eller sanktioner, hvis de ikke gik med på krav om seksuelle tjenester – eller er blevet bedt om at yde seksuelle tjenester til gengæld for belønning.

Diskuterer ikke med samme forudsætning

I alle ti østjyske kommuner er der mindst et tilfælde af sexisme, og en del politikere har flere oplevelser bag sig.

En af dem er Anne Hjortshøj (S), der har oplevet at blive talt ned til og at blive berørt på en måde, hun ikke mener hører hjemme i en professionel sammenhæng.

- Det er et kæmpe problem, når man skal til at sidde og diskutere noget seriøst bagefter, fordi det ikke bliver den samme præmis og forudsætning, vi kommer til at diskutere ud fra.

- De ord der bliver sagt til mig, er jo på papiret uskyldige, men i den kontekst de falder, stiller de mig i en lavere position i den politiske diskussion, siger Anne Hjortshøj, der er byrådsmedlem i Randers Kommune.

Anne Hjortshøj peger på, at problemet kommer af en samfundsstruktur, hvor mænd tidligere har haft en anden status end kvinder. Det er det, der nu skal gøres op med, mener hun.

Hun peger på, at problemet kommer af en samfundsstruktur, hvor mænd tidligere har haft en anden status end kvinder – og at det er det, der nu skal gøres op med. Men hun oplever også, at det som enkeltperson kan være svært at sige fra hver gang:

- Jeg bliver stødt, når det sker, og så bliver jeg egentlig også lidt vred på mig selv over, at jeg ikke er i stand til at sige fra, fortæller Anne Hjortshøj.

Ditte-Marie Thejsen har også flere gange prøvet at sige fra. Dog med det resultat, at hun føler sig latterliggjort:

- Jeg har prøvet at sige fra, hvis min grænse er blevet overskredet. Men det har haft den konsekvens, at der bliver en latterliggørelse omkring mig, hvor der for eksempel bliver sagt: ”Nu skal du passe på ikke at sige noget, der krænker Ditte-Marie. Eller du skal ikke holde døren for Ditte-Marie, så synes hun bare, at du er sexist”, fortæller hun.

Ditte-Marie Thejsen har også flere gange prøvet at sige fra. Dog med det resultat, at hun føler sig latterliggjort.

Det handler om magt

I Aarhus Kommune mærker særligt kvindelige byrådspolitikere til sexismen. I TV2 ØSTJYLLANDs undersøgelse svarer fem personer, at de har oplevet sexisme i byrådet.

Tidligere har Lene Horsbøl (V) og Eva Borchorst Mejnertz (Rad.V.) stået frem og fortalt om grænseoverskridende adfærd i det aarhusianske byråd.

Det er alt fra at blive kaldt lille skat eller lille ven, til at blive trukket i min hestehale af en mandelig kollega inden et møde.
Louise Lindskrog (S), byrådsmedlem, Aarhus Kommune

Nu fortæller også Louise Lindskrog (S) om oplevelser, der går langt over hendes grænse.

- Det er alt fra at blive kaldt lille skat eller lille ven, til at blive trukket i min hestehale inden et møde af en mandlig kollega, der så siger: Sikke en fin lillepige-hestehale, du har i dag, fortæller det aarhusianske byrådsmedlem til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Debatten om sexisme har også bredt sig til byrådet i Aarhus Kommune. Se indslaget fra den 23. september 2020 her.  / Video: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

Generelt bliver hun i sit arbejde som lokalpolitiker mødt af kommentarer som går på hendes udseende, hvordan hendes stemme lyder, og hvilket tøj hun har på, i stedet for hendes politik.

I andre politiske sammenhænge er hun desuden blevet aet og nusset helt umotiveret, ligesom hun har oplevet at blive taget på røven:

- Det er jo ikke fordi, det gør fysisk ondt at blive taget på røven. Men det er en påmindelse om, at man ikke bliver set som et ligeværdigt menneske som skal behandles med respekt. Det handler simpelthen om magtudøvelse, siger Louise Lindskrog.

Louise Lindskrog har oplevet alt fra nedladende kommentarer og uønskede berøringer i hendes arbejdsliv som lokalpolitiker. Foto: Privat

I august fortalte hun om, hvordan hendes alder blev brugt imod hende i en politisk diskussion. Da hun sagde fra, var reaktionen, at hun trak lille-pigekortet.

Og den magtudøvelse, kan være svær at stå imod og sige fra overfor som ene kvinde, mener hun:

- Jeg oplever, at vi har et misforstået ideal om, at man kun er stærk og sej, hvis man altid bare børster det af sig, svarer igen eller tager det som en joke, selvom det er over grænsen. Hvis man siger fra, oplever jeg, at så er holdningen, at man er svag og gør sig selv til offer, hvilket er helt misforstået, siger Louise Lindskrog.

VIDEO: Under et byrådsmøde i Aarhus Kommune oplevede Louise Lindskrog, at hendes alder blev brugt imod hende.  Louise Lindskrog sagde fra, og en kvindelig kollega mente, at Louise Lindskrogs reaktion var totalitær feminisme. Se indslaget fra den 19. august 2020 her. 

Ødelægger kvinders plads i lokalpolitik

Sexisme inden for byrådenes fire vægge kan have en ødelæggende effekt på især kvinders plads i lokalpolitik, lyder det fra de tre byrådspolitikere.

- Hvis det første, man møder i lokalpolitik, er den her kultur, så kan jeg godt forstå, hvis nogle bliver skræmt væk. Så hvis vi mener alvorligt, at vi gerne vil have flere kvinder i politik, så skal vi ændre det til en kultur, hvor man kan være med – uanset om man er ung kvinde eller ældre mand, siger Ditte-Marie Thejsen.

Hvis det første, man møder i lokalpolitik, er den her kultur, så kan jeg godt forstå, hvis nogle bliver skræmt væk.
Ditte-Marie Thejsen, byrådsmedlem, Odder Kommune, Enhedslisten

- Hvis vi ikke lykkes med at få skabt en kultur, hvor det ikke er op til den enkelte at tage kampen og sige fra overfor sexisme, så vil vi have det demokratiske problem, at kvinder ikke er repræsenteret i politik i samme grad som mændene, siger Louise Lindskrog.

Derfor er budskabet helt klart: Der skal ske noget nu.

- Jeg mener ikke, at der bliver gjort nok. Alle politiske ledere bør tage et kritisk blik i egne rækker og undersøge omfanget af sexisme. Partimedlemmer skal vide præcis hvor, de kan henvende sig, hvis de har oplevet noget grænseoverskridende, og det er altafgørende, at det ikke får konsekvenser bagefter for personen, der henvender sig, siger Louise Lindskrog.

Ordentlighed skal have renæssance

I både Randers og Odder kommuner er der taget initiativ til den første dialog om sexismeproblematikken.

Borgmester i Randers Torben Hansen (S) vil nu sørge for, at det skal være slut med dumsmarte, krænkende bemærkninger i byrådssalen.

Det, at få det frem og få det diskuteret, tror jeg er det første og meget vigtige skridt i at få det her forhindret.
Torben Hansen, borgmester, Randers Kommune (S)

- Alle er gået ind i politik for at forandre verden, og gøre tingene bedre for borgerne i deres kommune, og så skal de ikke udsættes for det, vi har set med disse eksempler. Og det vil vi tage skridt til, at de ikke vil.

Han oplyser, at han torsdag har samlet byrådet for at snakke om et adfærdskodeks for det gode byrådsarbejde.

Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune (S), samlede torsdag byrådet for at snakke om et adfærdskodeks for det gode byrådsarbejde. Foto: randers.dk

- Et af punkterne er, at man skal sige fra, både hvis man selv bliver udsat for noget, men også hvis andre bliver udsat for noget.

- Det, at få det frem og få det diskuteret, tror jeg er det første og meget vigtige skridt i at få det her forhindret, siger Torben Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Uffe Jensen (V), borgmester i Odder Kommune, har haft individuelle samtaler med hans byrådsmedlemmer og ved, at nogle byrådsmedlemmer føler sig dårligt behandlet - også i forhold til sexisme. Foto: Odder Kommune

Fra borgmesteren i Odder Kommune, Uffe Jensen (V), lyder det, at det er på tide at sætte fokus på ordentlighed.

- Det starter med os selv, og at vi opfører os ordentligt, lyder det. 

Uffe Jensen har haft individuelle samtaler med hans byrådsmedlemmer og ved, at nogle byrådsmedlemmer føler sig dårligt behandlet - også i forhold til sexisme.

- Jeg er glad for at sige, at vi kommer til at diskutere sexisme som et samlet byråd. Vi har et fælles ansvar. Det gælder både, når vi optræder som byråd, men også når vi er ude som udvalg. Vi skal tænke på, at vi er gode ambassadører for Odder, og det betyder rigtig meget, hvordan vi behandler hinanden, siger Uffe Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det fortæller spørgeskemaet om sexisme i østjyske kommuner

Randers Kommune
En person har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og kønskrænkende adfærd. En anden person har oplevet kønskrænkende adfærd.

Norddjurs Kommune
En person har oplevet kønskrænkende adfærd.

Samsø Kommune
En person har oplevet kønskrænkende adfærd.

Silkeborg Kommune
To personer har oplevet kønskrænkende adfærd.

Syddjurs Kommune
Fire personer har oplevet kønskrænkende adfærd og uønsket seksuel opmærksomhed.

Skanderborg
En person har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed.

Odder
To personer har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Fire personer har oplevet kønskrænkende adfærd.

Favrskov
En person har oplevet kønskrænkende adfærd.

Aarhus
Fem personer har oplevet kønskrænkende adfærd og uønsket seksuel opmærksomhed.
En af dem har derudover også oplevet tvang eller en noget-for-noget tilgang.

Horsens
En person har oplevet kønskrænkende adfærd, uønsket seksuel opmærksomhed og tvang eller noget-for-noget-tilgang.

 

Alle respondenter fremgår her anonymt. TV2 ØSTJYLLAND er bekendt med deres navne.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google