Minister afviser flere tilskuere til sport lige nu
Venstre mener ikke, der er belæg for, at superligaordningen fortsat er suspenderet, men ministeren holder fast.
Superligaen nåede fra juli til september at afvikle 46 kampe under den såkaldte superligaordning.
Ordningen tillader klubberne at inddele stadion i sektioner, hvor der må befinde sig 500 tilskuere i hver sektion, så længe der er en meter mellem folk.
Divisionsforeningen har oplyst, at alle 46 kampe er afviklet, uden at der efterfølgende er påvist smittetilfælde af corona i forbindelse med kampene.
Alligevel blev ordningen 18. september suspenderet og er det indtil videre til 1. november, efter at man oplevede en stigning i antallet af coronasmittede.
Mens Venstre og andre partier i blå blok er klar til at genindføre ordningen, afviser kulturminister Joy Mogensen (S), at det kan lade sig gøre lige nu.
I et skriftlig svar til Ritzau skriver hun, at det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt at gennemføre sportsbegivenheder med mere end 500 mennesker til stede p.t.
Risikoen for at skabe superspreder-begivenheder er simpelthen for stor ifølge ministeren.
- Der er ikke noget, vi i regeringen hellere vil end at fylde tilskuerpladserne med glade fodboldfans, og det viste både DBU og Divisionsforeningen også kunne lade sig gøre, da vi indførte forsøgsordningen.
- Men vi står i en anden situation nu, end vi gjorde hen over sommeren, hvor smitten var på et meget lavt niveau, skriver Joy Mogensen.
Mener ikke, flere tilskuere giver flere smittede
Direktøren i Divisionsforeningen er utilfreds med, at regeringen har suspenderet ordningen.
- Vi anerkender, at myndighederne ikke kun ser på afviklingen af selve kampene under superligaordningen, men også på det rundt om kampene.
- Vi mener dog, at det er en forkert antagelse, at flere tilskuere vil bidrage til smittespredning, siger Claus Thomsen i en pressemeddelelse.
Divisionsforeningen og DBU har undersøgt, hvordan fans transporterer sig til og fra kampe i Superligaen, og undersøgelsen viser, at 14 procent benytter sig af offentlig transport, mens 29 procent cykler eller går, og 57 procent tager bilen.
- Hvis alle klubber udnytter den maksimalt, tilladte kapacitet under superligaordningen, vil der i en runde komme godt 28.000 mennesker på stadion fordelt på seks kampe afviklet over tre dage.
- Ud af dem vil godt 4050 forventes at benytte kollektiv transport på forskudte tidspunkter, som klubberne dikterer. Det er vel at mærke på tidspunkter, som ligger uden for den normale myldretid i kollektiv trafik.
- Påstanden om, at fodboldkampe afviklet under superligaordningen øger tætheden i kollektiv trafik, er ganske enkelt forkert, siger Claus Thomsen.
Klubber kæmper for at genindføre særordning
Under den særordning, der indtil for en måneds tid siden gjaldt for Superligaen, kunne fodboldklubben AGF have 8500 fodboldglade aarhusianere på lægterne.
Men ved den seneste hjemmekamp søndag måtte AGF kun lukke 500 personer ind gennem tælleapparaterne på stadion, og det giver ifølge AGF’s direktør, Jacob Nielsen, ingen mening.
- Det er som om, at nationalsporten skal have lov til at forbløde. Det er sådan, myndighederne tænker. Hvis det stod til dem, lukkede de bare helt ned, sagde Jacob Nielsen søndag til TV2 ØSTJYLLAND.
AGF kæmper sammen med resten af holdene i Superligaen for at få genindført den såkaldte superligaordning.
- Vi har haft 38.000 gæster til fodbold i fem kampe, og der er ikke en eneste, der er blevet smittet, og det har der ikke været i Superligaen overhovedet, sagde Jacob Nielsen.
V: Ikke idrættens skyld, at smitten er steget
Stén Knuth, idrætsordfører i Venstre, er heller ikke enig med regeringen.
- Når man kigger på, hvordan kampene er håndteret, så ser man jo, at det i hvert fald ikke er idrættens skyld, at smittetallet er steget siden i sommer.
- Fakta har vist, at fodbolden godt kan håndtere superligaordningen, uden at det leder til smitte, siger han.
Stén Knuth henviser derudover til, at også andre sportsgrene for en kort stund måtte gøre brug af superligaordningen, uden at det startede nogle smittekæder.
Tidligere tirsdag sagde Stén Knuth, at Venstre var klar til se på tiltag til den nuværende superligaordning, hvis det kunne få flere folk på stadion.
Blandt andet foreslog han en reducering af antal personer i hver sektion på stadion, og at det lokale smittetryk kunne hjælpe med at beslutte, om der måtte være flere tilskuere eller ej.
Venstre har siden hen taget de forslag tilbage og oplyser nu, at partiet går ind for en fuld tilbageførelse at den nuværende superligaordning øjeblikkeligt.
Stén Knuth oplyser, at han på baggrund af det skriftlige svar fra ministeren vil kalde kulturministeren og erhvervsministeren i samråd.
På grund af suspenderingen af superligaordning skal klubberne lige nu rette sig efter regeringens forsamlingsforbud, der tillader 500 mennesker på stadion inklusive spillere, trænere og dommere.