Professor: Smitte-ping-pong mellem mennesker og mink udgør fortsat risiko

Så længe coronavirus florerer, er der risiko ved minkavl, mener professor i klinisk mikrobiologi ved SDU.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lige nu står et midlertidigt forbud mod minkhold i Danmark til at udløbe ved årsskiftet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Folketingets politikere bør ikke give grønt lys til minkavl i Danmark på nuværende tidspunkt, hvor der fortsat florerer smitte med coronavirus i samfundet.

Det vil være uklogt, mener Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

- Virus er der stadigvæk, så alle risikofaktorerne i forbindelse med minkproduktion er der sådan set stadigvæk.

- Jeg vil stærkt advare mod en minkproduktion i stor skala. Det har vist sig at være en farlig produktion, når vi samtidig har et virus, som både kan gøre både mennesker og dyr syge, og hvor der er en slags fri ping-pong imellem besætning og mennesker, siger professoren.

Lige nu står et midlertidigt forbud mod minkhold i Danmark til at udløbe ved årsskiftet.

Det blev indført i november 2020 af hensyn til den danske folkesundhed, fordi en række minkbesætninger viste sig at være smittet med muteret coronavirus.

Ny vurdering fra SSI tirsdag

Tirsdag giver Statens Serum Institut (SSI) en orientering til partierne om risikoen ved minkhold i Danmark.

Dernæst vil der være politiske forhandlinger om en mulig genetablering.

Minkavlen er lagt i dvale til 2022

Tirsdag skal Folketinget drøfte, om minkerhvervet skal genstarte efter nytår.

Et midlertidigt forbud mod minkhold i Danmark står til at udløbe ved årsskiftet. Forbuddet blev indført på grund af risikoen for nye mutationer af det smitsomme coronavirus i minkbesætninger.

Tirsdag skal medlemmerne af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg drøfte, hvad der videre skal ske med minkavlen i Danmark.

Læs mere her:

- Den 4. november 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink på danske minkfarme skulle aflives af hensyn til den danske folkesundhed og covid-19. 


- På den baggrund blev der indgået en politisk aftale om erstatning til minkavlerne og følgeerhverv berørt af covid-19. 


- Aftalen betyder, at minkavlerne får erstatning for tabet af deres forretning, hvis de vælger at lukke ned. Avlere, der gerne vil blive i erhvervet, får mulighed for at vælge en såkaldt dvalemodel, hvor de får kompensation for faste omkostninger i dvaleperioden. 


4. Dvaleperioden varer frem til 2022, da det midlertidige forbud mod minkavl udløber 31. december 2021.


5. Det fremgår dog af aftalen, at dvaleordningen kan blive forlænget, så minkavlerne alligevel ikke kan komme i gang 1. januar 2022.


Kilde: Erhvervsministeriet.

I juni lød det fra SSI, at minkavl kan give risiko for nye smittereservoirs, mutationer og andre kvaler i forbindelse med covid-19.

Den opfattelse deler Hans Jørn Kolmos. Det selv om en stor del af befolkningen er vaccineret, og covid-19 ikke længere er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.

- Det er ikke længere en samfundskritisk sygdom nu. Men biologi er ikke en statisk størrelse. Biologi udvikler sig hele tiden. Vi kan igen få et smittereservoir, som skaber virusvarianter, så vores vacciner ikke længere virker, siger han.

Arkivfoto. Den 4. november 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink på danske minkfarme skulle aflives af hensyn til den danske folkesundhed og covid-19. Foto: Andrew Kelly - Ritzau Scanpix

I juni kom Statens Serum Institut senest med en risikovurdering af minkavlen i Danmark. Overordnet set så SSI tre risikofaktorer. Den første er en erhvervsrisiko for infektioner for medarbejdere på blandt andet pelserier.

Der er også en risiko for, at det vil føre til yderligere smitte blandt personer, der enten ikke er vaccineret, ikke har responderet tilstrækkeligt på vaccinen eller personer, der har aftagende immunitet efter vaccination.

Sidst, men ikke mindst, kan der også opstå nye varianter af coronavirus i samfundet.

- Dette kan i værste tilfælde påvirke muligheden for at forebygge covid-19 med de eksisterende humane vacciner, skrev SSI i sin vurdering.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her