Særlov skulle få ukrainere hurtigt i arbejde: Men særligt én ting står i vejen
På trods af en særlov, der skulle gøre det nemmere for ukrainske flygtninge at komme i arbejde hurtigt, står langt størstedelen stadig uden et arbejde.
Langt størstedelen af de voksne ukrainere, der har fået opholdstilladelse i Østjylland er endnu ikke kommet i arbejde.
Det er på trods af, at et bredt flertal i Folketinget vedtog en særlov, som giver midlertidigt ophold til ukrainere i to år, og som blandt andet skulle gøre det lettere for ukrainere hurtigt at få et arbejde, komme i skole og modtage offentlige sundhedsydelser.
- Hvis de skal integreres bedst muligt, så skal vi også have det bedst mulige match. Så det her med at få dem matchet med virksomheder, som passer med de kompetencer, de har, har selvfølgelig taget noget tid, siger formanden for Dansk Industri i Østjylland, Anders Strange, til TV2 ØSTJYLLAND.
I de fire største kommuner i Østjylland ses det tydeligt, at det er de færreste voksne ukrainere med opholdstilladelse, der har fået et job.
I Aarhus har 75 ud af cirka 700 voksne ukrainere med opholdstilladelse fået et job. I Randers er det 29 ud af omkring 250. I Silkeborg har 28 ud af cirka 280 fået job. Og i Horsens er 31 ud af cirka 200 i arbejde.
Generelt har det været sværere end forventet at få ukrainere hurtigt i job - også selvom erhvervslivet har råbt på arbejdskraft. Og det skyldes især én ting.
- Noget af det, vi har mødt, som vi havde håbet på, vi ikke ville møde, er den sproglige barriere. Mange kan faktisk ikke engelsk på det niveau, vi havde håbet på, så der er lige lidt, der skal løses. Men der bliver arbejdet rigtig hårdt på det, siger Anders Strange.
Jobmesser er en del af løsningen
En af de ting, man blandt andet har gjort i Aarhus Kommune for at få flere ukrainere i job, er at afholde jobmesser. Sådan en blev der for eksempel afholdt i Turbinehallerne i Aarhus tirsdag.
Én af de ukrainere, der var mødt op, er Maria Ilina. Hun kom til Danmark med sin mor for et par måneder siden efter at være flygtet fra krigen. Nu er hun på udkig efter et muligt job.
- Jeg er åben for de fleste jobs og muligheder. Jeg kunne godt tænke mig et job med en god beliggenhed og en god løn. Jeg har hørt om mange hotel- og rengøringsjobs, så jeg tror det kan blive en god mulighed for mig, siger hun på ukrainsk til TV2 ØSTJYLLAND.
Før Maria Ilena kom til Danmark, læste hun Management på universitetet i Kharkiv. Og ved siden af studiet har hun undervist mindre børn i engelsk.
- Det har været lidt svært at finde et arbejde, men min mor og jeg vil blive ved med at prøve, og vi håber det lykkes at finde et.
Ifølge Dansk Industri er netop jobmesser som i dag og tæt samarbejde med kommunerne med til at sende flere ukrainere i arbejde.