Nu er det gratis at indlevere dyr: - Gebyr må ikke være en hindring
Økonomi skal ikke være hindring for, at et dyr får en ordentlig behandling, lyder det fra Dansk Dyreværn Århus
- Når først et dyr har været passet af mennesker, så er det afhængigt af mennesker resten af livet.
Sådan lyder det fra Kalle Fisker, der er bestyrelsesformand for Dansk Dyreværn Århus. Her har man fra i dag, torsdag, gjort det gratis at aflevere dyr - som det første dyreværnsinternat i landet.
Dermed mister Dansk Dyreværn Århus en indtægt på 140.000 kroner årligt, men det er ikke grund nok til at fastholde gebyret, når man holder af dyr.
- Jeg kan have en mistanke om, at et gebyr har været en hindring for nogle for at komme med dyret. Det kan jo være, at man ikke kan have dyret mere af økonomiske årsager, og det skal i hvert fald ikke det, der er en hindring for at dyret får en ordentlig behandling. Så vil vi hellere påtage os de udgifter og så passe dyret ordentligt, siger Kalle Fisker til TV2 ØSTJYLLAND.
Dansk Dyreværn Århus fik i 2017 indleveret næsten 900 - alt fra små fugle til store hunde. Tallet dækker over dyr, der er indleveret af Falck, private ejere og dyr, som er herreløse.
Torsdag eftermiddag har internatet fået indleveret en kat. Den blev fundet gående rundt på Brabrandstien.
- Den går jo til, hvis den ikke bliver fundet. Den dør simpelthen af sult og tørst. Når et dyr er blevet domesticeret, har det overhovedet ingen chance for at overleve i naturen, lyder det fra Kalle Fisker.
Internatet har også netop modtaget to undulater, der er blevet fundet i et bur på gaden i Aarhus.
- De ville jo fryse ihjel. Det kan også være, der er nogen, der kan finde på at lukke dem ud af buret, og så vil de jo flyve hjælpeløse rundt og ende med at dø, siger Kalle Fisker.
En forfærdelig skæbne
De dyr, der ender hos Dansk Dyreværn Århus, bliver fundet på stier, legepladser, rastepladser og i skove.
- Det er jo en forfærdelig skæbne for det dyr, og vi har jo ikke nogen anelse om, hvor mange der ikke bliver fundet, siger Kalle Fisker.
Bestyrelsesformanden for Dansk Dyreværn Århus er ikke just imponeret over de mange dyreejere, der efterlader deres kæledyr på et tilfældigt sted.
- Når man har et dyr, så har man påtaget sig en forpligtelse til at tage sig godt af det dyr, og det gælder også, hvis man af en årsag ikke længere kan passe dyret. Så må man jo sørge for at få det afleveret forsvarligt et sted, hvor det kan blive passet, siger han.
Langt de fleste får et nyt hjem
Når internatet i Aarhus modtager et dyr, vurderer medarbejderne sammen med en dyrlæge dets tilstand. Hvis det bliver vurderet, at dyret ikke ikke kan få et værdigt liv, bliver det aflivet humant. Det bliver dog sjældent nødvendigt.
- Det lykkes i langt, langt de fleste tilfælde. Sunde og raske dyr afliver vi ikke. Vi beholder dem indtil vi finder et hjem til dem. Det kan tage lidt tid, men langt de fleste bliver faktisk afleveret videre til et hjem ret hurtigt, fortæller Kalle Fisker.
Hos Dansk Dyreværn Århus håber man, at den nye ordning vil betyde, at flere vil indlevere deres dyr på den rigtige måde.
På den måde kan internatet også få mere viden om det enkelte dyr, og informationer om et dyrs adfærd og tidligere leveforhold gør det lettere at finde et godt hjem.