Overgangen fra sommertid giver flere depressioner

Kortere dage med dagslys påvirker humøret hos danskerne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er en klar sammenhæng mellem overgangen fra sommertid til den såkaldte normaltid og så antallet af danskere, der rammes af depression. De færre lyse stunder om eftermiddagen og aften påvirker humøret hos os.

- Vi kan se et hop lige efter skiftet, og depression er en af de mere hyppige sygdomme, så det er mange tilfælde flere, siger forsker på Aarhus Universitetshospital, Søren Østergaard.

Helt præcist rammes otte pct. flere end forventeligt af depression i november.

- Det er et højt tal og kan have praktiske konsekvenser. Vi tror at på den måde, som folk lever deres liv med typisk arbejde fra om morgenen og så fri om eftermiddagen, så er det en dårlig byttehandel (at gå fra sommertid til normaltid, red.). Vi ville få mere udbytte ud af lys om eftermiddagen, siger Søren Østergaard.

På gågaden i Aarhus kunne de forbipasserende godt nikke genkendende til de konsekvenser, som overgangen har.

- Jeg er en af de personer, der bliver påvirket af vintertid og mørke. Jeg har brug for lys for at få energi. Det er ligesom at få en dyne over sig, lyder det fra Lene Larsen.

Andre bekræfter, at de føler sig mere trætte efter overgangen fra sommertid.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her