De lokale reddede brugsen – nu stopper købmanden igen
Der er kommet et bump på vejen for dagligvarebutikken i landsbyen Øster Bjerregrav ved Randers. Købmanden stopper.
Det skabte jubel i den lille landsby Øster Bjerregrav, da det tidligere på året - efter en sej kamp - lykkedes at få den lokale brugs op at køre igen.
Dengang kunne man stolt præsentere købmanden Bo Møller som ny mand i spidsen for byens samlingspunkt. Men nu er der dårligt nyt.
Købmanden stopper igen.
- Tirsdag sætter jeg butikken til salg. Der bliver ikke noget panikanslag, jeg tager ansvaret for mine gode ansatte og jer. Men en gammel trold som mig må erkende, at fritid også skal vægtes, skrev han i et opslag på Facebook, der nu er slettet igen.
Kom som et chok
Beslutningen kommer som et chok for borgergruppen bag den lokale brugs.
Herfra var det forventningen, at den nye købmand ville blive ved roret i mange år fremover.
- Det er da både chokerende og rigtig ærgerligt. Jeg frygter dog ikke, at brugsen lukker. Vi skal nok finde en ny købmand, og vi er allerede ved at lede efter personen, siger formanden for initiativgruppen, Svend Åge Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Et halvt år tog kampen for at bevare en dagligvarebutik i Øster Bjerregrav.
Brugs i byen i 107 år
I august sidste år besluttede Coop at lukke den lokale Dagli' Brugsen med en måneds varsel.
På ganske kort tid samlede de lokale penge nok sammen til butikken, men så tog det yderligere nogle måneder at finde frem til Bo Møller.
- At være købmand er jo en livsstil, så det er vigtigt, at der er opbakning til det fra familien. Det har givet os lidt udfordringer. Det er jo ikke et 37 timers job, sagde Svend Åge Nielsen efter præsentationen af købmanden.
Før Dagli' Brugsen lukkede sidste sommer, havde der været en brugs i den lille by i 107 år.
Frygtede for samlingssted
Derfor gjorde det ekstra ondt på byens beboere, da den lukkede.
Både fordi det efterlod byens omkring 1000 beboere uden et lokalt sted at købe dagligvarer, hente og sende pakker og få medicin udleveret. Men også fordi det efterlod byen uden et samlingssted.
- Efter brugsen lukkede, fandt vi jo ud af, hvor stor betydning, det har for folks forståelse af byen. Det har virkelig gjort ondt på os derude, sagde Svend Åge Nielsen.
- Det er jo ikke kun et sted, hvor man køber mælk og havregryn, det er et samlingspunkt for byen. Da vi havde brugsen, var det der, man tilmeldte sig til alt og samlede ind. Alt det sociale samvær foregik gennem Brugsen. Det er gået op for mange, hvor stort et afsavn det er.
'Går ikke dårligt'
Derfor krydser han også fingre for, at der hurtigt findes en ny købmand.
- Bo Møller stopper ikke, før vi finder en ny, og jeg er fortrøstningsfuld. Byen har taget godt imod ham, og det vil de også gøre ved den næste, siger formanden og fortsætter:
- Det er ikke mit indtryk, at det går dårligt for butikken i dag, så det er næppe derfor, at købmanden stopper.
Svend Åge Nielsen forventer, at der inden for de kommende måneder findes en afklaring på fremtiden.