Købmand, tøjbutik og frisør – sådan ser særlig demenslandsby ud
På et plejehjem i Randers er der helt særlige omgivelser for de demensramte borgere. På den måde kan de fortsætte et aktivt liv.
I det nordlige Randers ligger et helt særligt plejehjem. Faktisk kalder stedet sig en landsby, hvor demensramte borgere kan komme til frisør, handle hos købmanden og shoppe tøj på strøget.
Alt sammen for de kan leve et så normalt liv som muligt, selvom de ikke længere kan klare sig selv.
- Når du kommer her, er det som at gå på strøget. Det bliver levendegjort, det er faktisk som en tur i byen nu, fortæller en af drivkræfterne bag landsbyen, Heidi Estrup Rasmussen, ved landsbyens 'hovedgade'.
Har det beboerne ønsker
Hun er ansat som projektmedarbejder og har sammen med kollegerne på Møllevang fået skabt de unikke omgivelser for beboerne.
Butikkerne er skabt ud fra, hvad borgeren savner og ønsker i deres nye hverdag.
- Hvis vi har rigtig mange mænd, så skal der være interesser for dem. Hvis vi har damer, der vil strikke, så skal der være det for dem. Vi tager hele tiden udgangspunkt i, hvad det er for nogle beboere, vi har med at gøre, forklarer Heidi Estrup Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.
'Skal stadig leve livet'
Heidi Estrup Rasmussen kan mærke på de demensramte borgere, at de nyder de mange muligheder.
- De skal selvfølgelig leve livet, indtil de ikke er her mere. Det vil vi også ønske for vores pårørende.
Også personalet sætter pris på alt det, som de kan gøre med beboerne.
- Når vi tager vores uddannelse, er det sådan nogle ting her, vi drømmer om at lave. Man er glad for at gå på job hver morgen, siger Heidi Estrup Rasmussen.
Flere års arbejde
Lederen af Landsbyen Møllevang erkender, at det ikke har været nemt at nå hertil.
- Det er flere års arbejde. De seneste fem år har vi arbejdet med det intenst og har også fået politisk opbakning og penge. Men vi har taget skridtene trinvis, siger centerlederen Susanne Vestendahl Eberhard til TV2 ØSTJYLLAND.
Hendes bedste råd til andre plejehjem er at have tålmodighed.
Noget som beboerne og deres pårørende også har måttet have på et andet såkaldt demensvenligt plejehjem i Randers, Huset Nyvang.
Aldrig kommet på Nyvang
Ved stedets åbning i marts 2018 blev det nye plejehjem solgt på at være det helt rette sted til borgere med demens. Her skulle være et livligt torv med masser af aktiviteter, og de ældre skulle frit kunne gå rundt mellem butikkerne.
Virkeligheden blev dog en hel anden.
Den planlagte købmand, frisøren og værkstedet er aldrig kommet op at køre, og dagligdagen her står i en stærk kontrast til Landsbyen Møllevang.
- Det er ikke lykkedes på grund af de udfordringer, som stedet har haft. Nu har vi valgt at flytte fokus fra butikkerne på torvet til aktiviteter ude i de fire huse, siger formand for Omsorgsudvalget, Fatma Cetinkaya (S), til TV2 ØSTJYLLAND.
Lytter til andres erfaringer
Hun fortæller, at der den seneste tid er kommet flere aktiviteter for beboerne på Nyvang.
Men butikkerne og livet omkring torvet er stadig ikke nået op i nærheden af det niveau, som ambitionerne var fra start.
- Vi lytter til de erfaringer, som de har gjort sig eksempelvis på Møllevang. Med tiden håber jeg, vi får gang i butikkerne på Nyvang, siger Fatma Cetinkaya.
Og på Møllevang, ja der er medarbejdere slet ikke færdige med at udvikle landsbyen.
- Vi stopper jo ikke, fordi nu er landsbyen implementeret. Vi kigger hele tiden på borgernes interesser, og hvad der er oppe i tiden lige nu, slår Heide Estrup Rasmussen fast.
Og på spørgsmålet, om hun selv har lyst til at blive gammel i Landsbyen Møllevang, er svaret klart:
- Jeg vil helt sikkert gerne blive gammel her, og jeg ville gerne have, at mine egne pårørende kom her på stedet.