Dømt sosu-hjælper lærte om medicin – men glemte alt efter kræftsygdom
En kræftsygdom fik betydning for, hvad dømt sosu-hjælper husker fra afgørende medicinkursus. Det mener hovedpersonen selv i hvert fald.
Et medicinkursus og udbyttet af det får med al sandsynlighed stor betydning for afgørelsen i ankesagen mod Susanne Hein Kristensen i Tirsdalen-sagen.
Under dagens retsmøde blev den forhenværende sosu-hjælper derfor atter spurgt ind til, hvad hun husker fra kurset.
Og det er begrænset.
For kurset fandt sted i november 2011, året efter blev Susanne Hein Kristensen ramt af kræft.
- Der glemte jeg alt om det kursus. Sygdommen påvirkede mig meget, fortæller hun i retten torsdag.
Var ikke tiltænkt hende
Derfor mener hun ikke, at hun burde have særlig viden om medicin.
Selvom kurset faktisk var tiltænkt sosu-assistenter, som gennem deres uddannelse har en generel større viden om medicin end sosu-hjælpere, som Susanne Hein Kristensen var og arbejdede som.
Det har vi tidligere hørt i retten forklaret fra en uddannelseskonsulent på Randers Social- og Sundhedsskole, som stod bag kurset.
- Vi kan ikke sige, at de ikke må være der, selvom det ikke er målrettet dem. Vi gør opmærksom på det og fortæller, at der vil være noget basisviden, som de ikke har.
- Man skal have et kendskab om medicin på forhånd, for vi starter ikke ved nul, lød det fra uddannelseskonsulenten, som vidnede i retten.
Idømt 16 års fængsel i byretten
Den spektakulære sag fra Plejecenter Tirsdalen kører lige nu ved Vestre Landsret i Viborg, hvor den dømte sosu-hjælper Susanne Hein Kristensen forsøger at få omstødt sin straf på 16 års fængsel for flere tilfælde af grov vold - et med døden til følge - samt flere drabsforsøg.
Hun har anket byrettens dom til frifindelse.
Anklageren derimod har kontraanket og vil have hende dømt for drab. Noget hun blev frikendt for i byretten.
'Sjældent andre er med'
Her kom det frem, at kurset handlede om virkninger og bivirkninger af medicin, og hvordan man som ansat skulle reagere i forskellige sammenhænge.
Det ville dog altså i langt de fleste tilfælde være sosu-assistenter, som kunne få noget ud af den viden i det daglige arbejde.
- Det er sjældent, at andre er med. De ville få svært ved at følge med og bestå, fortalte uddannelseskonsulenten.
I 2011 arbejdede Susanne Hein Kristensen på Rørbæk Omsorgshjem i Nordjylland, og det var som ansat her som sosu-hjælper, at hun var på kurset.
Bestod kurset
Der er tale om et privat firma, og det kan vælge at sende ansatte på et kursus, der ikke er målrettet dem, forklarede den ansatte fra Randers Social- og Sundhedsskole i retten.
Efter kurset fik deltagerne et kursusbevis, hvis de bestod.
Susanne Hein Kristensen var ikke til en eksamen, men det var en konkret vurdering af deltagerne fra underviseren, der lå til grund for bedømmelsen.
Hun bestod.
- Der var ingen eksamen, man fik blot et diplom, sagde Susanne Hein Kristensen da også i retten.
Dommen falder i næste uge
Men hvorfor er det kursus så vigtigt?
Det er det, fordi anklageren Anette Wolf Pedersen i Vestre Landsret forsøger at gøre den forhenværende sosu-hjælper klogere på medicin, end hun blev vurderet til at være i byretten.
Her blev hun netop frifundet for den groveste anklage om drab og yderligere tre drabsforsøg, fordi man under de første forgiftninger vurderede, at Susanne Hein Kristensen ikke havde nok viden om medicin til at vide, at det kunne ende med, at én gik bort og andre var i livsfare.
Det vidste hun så først kunne ske efter de første fire indlæggelser, og derfor blev hun dømt for drabsforsøg, da tre beboere blev indlagt igen.
Der falder dom i sagen onsdag den 22. november.
Dommen
Susanne Hein Kristensen blev idømt 16 års fængsel ved Retten i Randers for:
1) Grov vold med døden til følge
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have givet en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.
2) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
3) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
4) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet kvindelig beboer lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.
10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.
11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.
Desuden mister hun retten til at virke som social- og sundhedshjælper.