Nu er planen klar: Sådan sættes der ind over for skrigende råger
Rågerne har i lang tid irriteret borgere i Randers, nu skal ny handleplan sikre søvnen.
Råger skal ikke længere forstyrre folk i Randers. De skal ud af byen og væk fra de steder, hvor de generer, forstyrrer og volder stress for randrusianerne.
Det er vedtaget med en ny handleplan, der er lavet af Randers Kommune, der skal være med til at få bugt med rågerne og deres støj.
Rågerne er en fredet spurvefugl i henhold til EU-fuglebeskyttelsesdirektivet. Den danske lovgivning giver dog mulighed for at søge om forårsregulering af rågen hos Naturstyrelsen.
Problem for borgerne
TV2 Østjylland har tidligere beskrevet, hvordan rågerne plager deres naboer i Randers - blandt andre Jane Møller Aagaard, der bor ved Skovbakken, som er et af de steder, der er slemt plaget af de højlydte fugle.
Rågerne forstyrrede Jane Møller Aagaard søvn, og den konstante larm var ved at gøre hende så desperat, at hun overvejede at flytte fra skovbakken.
- Jeg hader at komme hjem. Med det samme jeg kommer kørende herned og åbner døren til bilen, så tænker jeg, åh nej, fortalte Jane Møller Aagaard i maj måned.
Det bliver der nu ændret på.
opdeles i tre zoner
Der skal i en fireårig periode fra 2025-2028 iværksættes en reguleringsindsats mod rågerne.
Kommunen deler indsatsen op i tre zoner, hvor man begynder i de områder, der er mest plagede af fuglene. Det er områderne, Skovbakken, Vestparken samt Gethers Anlæg, der indgår i zone et.
I zone et er den planlagte indsats regulering af rågeunger, regulering af voksne råger, nedskæring af reder, bortskræmme ved lydgivere og menneskelig aktivitet.
Borgere, naboer og beboerforeninger kommer også til at spille en rolle i at få bestanden af råger ned. De skal hjælpe kommunen med at observere og meddele til Randers Kommune, hvis de for eksempel ser en ny koloni, fremgår det af handleplanen.
Zonerne er opdelt i relation til koloniernes størrelse og befolkningstæthed omkring kolonierne.
Reguleringsindsats 2025-2028, Rander Kommune
Zone 1
Store koloner beliggende i de tætteste beboede områder i Randers by. Zone 1 omfatter kolonier på Skovbakken, Vestparken og Gethers Anlæg. Her er behovet for regulering og for at bortskræmme størst
Zone 2
Kolonier i byens randområder, forstæder og lavt liggende bebyggelse. Zone 2 omfatter pt. Fiskergården, Doktorparken og Oustmølle Skolen. Indsatsen er primært regulering af unger, bortskræmme ved menneskelig aktivitet og evt. regulering af voksne fugle
Zone 3
Denne kategori omfatter mindre og nye kolonier, som eksempelvis periodisk opstår i en mindre beplantning læbælte eller lignende. Zone 3 kolonier kan forekomme overalt i Randers Kommune. En hurtig indsats kan få rågerne til opgive deres etableringsforsøg. Det vurderes i hvert tilfælde hvilke indsatser der vil have den bedst mulige effekt. Eksempel på zone 3 kolonier er Haslund, Romalt, Paderup, Langå, Borup, Hornbæk.
Kilde: https://presscloud.com/file/94/947618120611638/handleplan_for_regulering_af_raager.pdf
Fælles skræmmekampagne
Det har været et vedvarende problem med de mange råger i midtbyen, fortæller Lars Maagaard, naturvejleder og biolog.
- Der er rigtig mange mennesker, der er generede af rågerne i midtbyen, derfor har vi lavet handleplanen med de værktøjer, vi har og set på, hvilke værktøjer andre kommuner har brugt, siger Lars Maagaard til TV2 Østjylland.
Ét af værktøjerne er ifølge Lars Maagaard at skræmme rågerne væk. Det skal gøres ved hjælp af frivillige jægere, men også naboer til rågerne skal ud at larme for at skræmme fuglen væk.
- Vi har lavet et forsøg med skræmmeeffekten, og så snart rågerne ser en jæger med et gevær, bliver rågerne bange og flyver væk, siger Lars Maagaard
Lars Maagaard håber, at naboerne vil være med i et skræmmekorps, der forhåbentligt skal bidrage til at holde rågerne væk.
- Vi vil gerne have frivillige med ud og råbe og skrige, slå grydelåg sammen eller bruge et truthorn, det har vi ikke rigtigt prøvet at inkludere frivillige, men vi vil gerne have dem med, siger Lars Maagaard til TV2 Østjylland.