Maria Louise lever med voldsomme smerter - men behandling er langt væk

Kvinder har ret til at blive udredt og eventuelt behandlet for en udbredt sygdom, men ventetiden går langt ud over rammerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Maria Louise Nielsen har muligvis en udbredt og smertelig sygdom, men hun har skullet vente i månedsvis på at få klarhed.

Ventetider, der markant overskrider patientrettighederne og stærke smerter. Det er hverdagen for de mange kvinder, der lider af underlivssygdommen endometriose eller frygter, at de kan have den.

Ifølge patientrettighederne har man ret til at blive udredt og behandlet inden for 30 dage. Men omkring 75 procent bliver ikke udredt for endometriose inden for de 30 dage.

Og når det kommer til behandling, så er det yderst sjældent, at fristen på 30 dage bliver overholdt. Ventetiden til udredning af endometriose på Aarhus Universitetshospital (AUH) er i øjeblikket på 38 uger, og ventetiden til behandling er 34 uger.

Det rammer kvinder som Maria Louise Nielsen, der har mistanke om, at de lider af endometriose.

Maria Louise Nielsen har symptomer, der kan skyldes endometriose.

Hvad er endometriose?

En kronisk sygdom, der viser sig som væv, der ligner livmoder-slimhinde, men sidder udenfor livmoderen. Sygdommen rammer op mod hver tiende kvinde i den fødedygtige alder, og symptomerne kan være stærke smerter før og under menstruation, ekstrem træthed og barnløshed.

Endometriose kan ikke kureres, men symptomerne kan behandles med blandt andet smertestillende, hormonbehandling eller operation, hvis man er særligt hårdt ramt.

For Maria Louise Nielsen betyder ventetiden til udredning blandt andet, at hun fortsat må leve med de symptomer, der begrænser hende hver dag.  

- De værste smerter, jeg har haft, har været på niveau med veer, fortæller hun.

Smerterne er tilbagevendende, og når de er der, fylder de meget i hendes hverdag.

- Jeg føler ikke, jeg kan være den mor, som min datter fortjener. Jeg kan ikke tage hende op, jeg kan ikke sidde og lege med hende, siger hun.

Maria Louise Nielsens store ønske er at kunne være en god mor for sin datter.

Hun har siden februar haft en tid på AUH til oktober. Til den tid har hun altså ventet omkring syv måneder mere, end hun ifølge sine rettigheder skulle. Hun er blevet tilbudt en tidligere tid i Herning, men har takket nej, da hun ville på et af de specialiserede endometriose-centre, som i Danmark ligger på Rigshospitalet og altså AUH.

De lange ventetider er et stort problem, mener patientforeningen Endometriose Fællesskabet. 

- Det er ikke i orden, at der er så lang ventetid. Især fordi vores patientgruppe ikke kan søge et privat alternativ for at overholde behandlingsgarantien. Vi skal vente, siger Anne Hovmøller, daglig leder i Endometriose Fællesskabet.

Hun tilføjer, at sygdommen ud over smerterne også kan påvirke de ramte kvinders liv på mange fronter.

- De personlige konsekvenser kan være rigtig store. Man kan være væk fra arbejdsmarkedet, kan måske ikke passe sin familie og være mor for sine børn - og faktisk ikke have et socialt liv, siger Anne Hovmøller.

Milliarder tabt

Den lange ventetid er også ifølge overlæge Mikkel Seyer-Hansen problematisk.

Han fortæller, at årsagen til de lange ventetider er en øget opmærksomhed på sygdommen. Samtidig skal der spares penge, hvilket betyder, at afdelingen ikke kan ansætte flere sygeplejersker.

- Hvis man regner endometriose-sygdommen rigtigt ud, koster den det danske samfund seks milliarder kroner om året i tabt arbejdsfortjeneste. Det ville være ingenting at ansætte nogle ekstra sygeplejersker, siger overlægen og slår fast:

- Det er en win-win-situation for samfundet. Jeg kan slet ikke forstå, at man ikke kan gøre det, siger overlæge Mikkel Seyer-Hansen.

Men formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Purnima Erichsen (K), der er med til at lægge budgettet, vil helst ikke styre præcist, hvor mange der skal arbejde på de enkelte afdelinger. Hun lader det hellere være op til hospitalsledelserne at fordele ressourcerne.

Hun anerkender, at der muligvis mangler viden og fokus på flere kvindesygdomme, og det er noget, hun gerne vil være med til at sætte fokus på.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her