Særligt højhus er indstillet til pris - 78 meter i træ

Til november kårer den danske byggebranche årets bedste byggerier, og her er et markant kontorbyggeri fra Sydhavnen i Aarhus indstillet i ikke mindre end 3 kategorier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Velkendt

Et 78 meter højt træhus, der lige nu er ved at blive bygget på Sydhavnen i Aarhus, er blevet indstillet til tre priser til Building Awards.

Den grønne pris, arkitektprisen og projektudviklingsprisen.

TRÆ, som byggeriet hedder, udmærker sig ved at være bygget i træ og genbrugsmaterialer, blandt andet gamle vindmøllevinger og aluminiumsplader til facaden. 

- Vi er enormt stolte og tilfredse med det projekt, der lige om lidt står færdigt, siger udvikler Rune Kilden, der står bag projektet. 

Rune Kilden fortæller, at det har været et bevidst valg at vælge mere træ og mindre beton. 

- Sammen med vores gode samarbejdspartner PFA Ejendomme besluttede vi os for at se, om man kunne lave et hus, hvor vi kunne tage noget af betonen ud af huset, for der er et enormt højt forbrug af Co2 ved produktion af beton. For træ gælder det modsatte, for træ optager Co2, mens det vokser, siger han.

Det er pensionsselskabet PFA, der er bygherre på projektet, der bliver opført i samarbejde med Kilden & Hindby og med støtte fra Aarhus Kommune, der har støttet byggeriet med fem millioner kroner fra byens klimafond.

- Hovedideen var at bevare den bærende flugt-kerne midt i bygningen, men ellers begynde at erstatte alle de bærende dele med træprodukter, og det er vi lykkedes med, siger Rune Kilden. 

Genbrugsmaterialer

Derudover er der anvendt flere forskellige slags genbrugsmaterialer i byggeriet. Blandt andet stammer en del af facaden fra en gammel industriejendom i København, der er blevet pillet ned. Der er også brugt biobaserede byggematerialer som hamp. 

Flere toiletter og gulve er også genbrug, og flere gamle lysarmaturer er blevet renoveret og installeret i overensstemmelse med nutidens krav.

- Det er ikke nogen nem opgave, det er ikke nogen hemmelighed. Men vi får et projekt, vi kan lære af, og forhåbentlig bliver det en læring, der kan sprede sig til resten af branchen. Det er også noget, vi har aftalt med Aarhus Kommune, siger han. 

Rune Kilden fortæller også, at byggeriet er blevet til i tæt samarbejde med stadsarkitekten i Aarhus Kommune. 

For det er en udfordring ikke at vide, hvilke materialer der kan fås, inden byggeriet går i gang, så alt kan ikke tegnes på forhånd. 

- Det er et af de dilemmaer, vi står med. For vi er vant til at tegne et materiale og lave en visualisering, som vi kan vise byrådet. Men hvis vi skal høste materialerne, mens vi bygger, er det en helt anden situation. Så vi lavede en aftale med kommunen om, at de fulgte projektet tæt, og vi så lavede løsningerne sammen, siger han. 

Se hele interviewet med Rune Kilden i indslaget herunder:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her