EU kan sætte en stopper for jagt og fiskeri
En ny EU-vejledning skal sikre Europas natur og biodiversitet. Jægere og fiskere er bekymrede.
Jan Hyllested har fisket hele sit liv ved Gudenåen. Det er han bange for bliver umuligt i fremtiden.
Regeringen bakker nemlig op om EU's mål om, at 30 procent af klodens land og hav skal beskyttes for at løfte natur og biodiversitet.
EU har derfor udarbejdet en vejledning, hvori der står, at en tredjedel af naturen skal være beskyttet - og af de 30 procent skal en tredjedel - dvs. 10 procent af det hele - være strengt beskyttet. Det vil stoppe blandt andet jagt og fiskeri.
- Det ville være ganske forfærdeligt.
- Skulle vi opleve at flere af vores steder bliver fjernet, eller at vi ikke må komme der mere, det vil jo give en kæmpe belastning af de øvrige steder, siger Jan Hyllested, formand for Randers Sportsfisker Klub, til TV2 ØSTJYLLAND.
Pernille Weiss, der sidder i Europaparlamentet for det Konservative Folkeparti, frygter den nye vejledning.
- Hvis ingen mennesker må være i området, og ikke en gang de mennesker der har forstand på den, så har vi jo ikke rigtig mulighed for at rette op naturen, så den får det bedre, siger hun.
Intet af frygte
Der er tale om en vejledning fra EU's side, og EU kan altså ikke forbyde jagt på dansk jord alene på baggrund af denne. Det skal der lovgivning til for at gøre. Derfor er der intet at frygte, mener regeringen.
- Vi går helhjertet ind i den proces med at sikre bedre dyre og planteliv i hele Europa. Jeg mener bare ikke, at der er et modsætningsforhold, siger Malte Larsen, medlem af Sundhedsudvalget for Socialdemokratiet.
Han mener, at Danmark skal ses som et foregangsland.
- For det første så er jægere og fiskere rigtig dygtige naturforvaltere. Den praksis vi har haft i generationer i Danmark, det er jo noget af det, vi skal hjælpe resten af Europa med at blive bedre til, siger Malte Larsen.
Det Konservative Folkeparti er dog ikke alene med sin bekymring over vejledningen. Også Jægerforbundet frygter at blive skrevet ud af ligningen.
- Når man arbejder med en vejledning, så kender vi desværre forhistorien. Vejledninger kan være med til at fastsætte domme fra EU-domstolen. Det gør, at det de facto bliver et juridisk dokument, inden vi får set os om, siger Claus Lind Christensen, formand for Jægerforbundet.
Pernille Weiss tilføjer til Jægerforbundets kommentar:
- Lige så snart noget bliver en vejledning, så er det vejen hen imod noget, der kan risikere at blive til dårlig lovgivning. I hvert fald hvis ikke man tænker sig ordentligt om, og hvis ikke man får brugt vejledningerne ordentligt, siger Pernille Weiss.
Er det ikke at tage sorgerne på forskud?
- Jo, men det er en opgave for en politiker ikke altid at tro, at den hellige grav er velforvaret, siger hun.
Læs også:
I Randers håber Jan Hyllested, at vejledningen forbliver en vedledning og ikke gøres til lov i fremtiden.
- Jeg håber, at det bliver ved vejledninger, for det andet er virkelig et skrækscenarie, siger han.
Det vides endnu ikke, hvilke områder der kan blive udpeget som strengt beskyttede.