Far mistede søn: Nu rejser han spørgsmål om sikkerhed ved havneudvidelse

Der skal gøres mere for at forhindre drukneulykker, mener Michael Stralner, der allerede er bekymret ved udsigten til flere tusinde boliger på Randers Havn.

Far til druknet 19-årig efterlyser en plan for sikkerheden ved ny havneudvidelse.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter flere drukneulykker i de kolde måneder er efterspørgslen på mere sikkerhed i danske havneområder blevet større. Og det er da også særligt aktuelt i Randers, efter et stort boligprojekt på havnen er blevet afsløret.

En af dem, der er bekymret for sikkerheden, er Michael Stralner. I 2016 druknede hans 19-årige søn, Thomas, netop i Randers Havn. 

- Det mest optimale i forhold til at få noget ud af alt det, der er sket med Thomas, det er i hvert fald at sikre, at andre ikke havner i samme situation. Hvis ikke vi lærer af noget af alt det her, så er det meningsløst, siger Michael Stralner.

Han mener, at man skal betragte havne som industriområder, hvor det ikke er meningen, at man skal gå.

- Jeg ved godt, at folk har en opfattelse af, at det er et hyggeligt område, og at man skal kunne gå helt ud til vandet. Men når det bliver iskoldt om vinteren, så skal man ikke falde ned i det vand, for man har to-tre minutter til at klare sig i, så er det slut.

Kameraer og stiger duer ikke

Det nye byudvidelsesprojekt på havnen har fået navnet Flodbyen og bliver det hidtil største af sin art i Jylland. Det kommer til at strække sig over et 59 hektar stort område ved Randers Havn, hvor der skal bygges boliger til 7000-8000 mennesker.

Projektet Flodbyen Randers forventes at strække sig over 30 år. / Foto: C.F. Møller Architects

Her mener Michael Stralner ikke, at varmesøgende kameraer, som man for eksempel har i Aarhus, er nok.

- Den helt lavpraktiske løsning er at sætte en barriere op, så folk ikke falder i vandet. Jeg tror ikke så meget på kameraer, for responstiden, fra man får registreret, at nogen er faldet i vandet, og frem til at de rent faktisk er der, den er for lang, siger han.

I linket nedenfor kan du se, hvordan det gik, da TV2 ØSTJYLLANDS reporter tog turen i det iskolde vand.

Ifølge Carsten Stengaard, afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, kan sådan noget som stiger da også blot være en falsk tryghed. 

- Når først, man falder i, oplever man det her kuldechok. Falder man helt uforberedt i iskoldt vand, som det er nu - det er under fem grader - så vil kuldechokket gøre, at man ikke kan bruge sine arme og ben normalt. Man vil formentlig ikke have en chance for at nå hen til de eventuelle sikkerhedsforanstaltninger, siger han.

Kommune lover penge til sikkerhed

Af netop de årsager undrer det da også Erik Bo Andersen fra lokallisten Østbroen, at der ikke er afsat penge til sikkerheden i det nye projekt.

- De skulle jo have været indregnet i projektet. Og det bekymrer mig lidt, at man ikke allerede har tænkt på de her ting i projektet. For går vi ind og kigger på økonomien i det, så er der ikke afsat så meget som en krone til det, siger han.

Det forventes, at det første spadestik til byudvidelsen på havnen kan tages næste år. Men ifølge Claus Berggren (V), formand for Erhvervs- og Planudvalget i Randers Kommune, betyder det manglende sikkerhedspunkt i budgettet ikke, at det ikke har en prioritet.

- Vi vil fortsætte med at have stiger med lys på, lys omkring de arealer, hvor det er nødvendigt, og der, hvor det giver mening, vil vi også sætte et hegn op, siger han.

På baggrund af lægens udtalelser om den falske tryghed ved stigerne medgiver han, at de ikke kan stå alene. Men han ved endnu ikke, hvad der konkret vil blive gjort.

- Vi vil gerne se, hvilke erfaringer de gør sig på Aarhus Ø, som vi så måske kan tage med her til Randers. Vi kommer ikke til at kigge på penge først, vi kigger på sikkerhed først. Der er ingen tvivl om, at vi vil sætte sikkerheden ret højt. Selvfølgelig vil vi det, siger Claus Berggren.

Se indslaget om sikkerhed og havneudvidelse nedenfor.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her