Ny model skal skaffe flere læger - Sofie er det gode eksempel
Psykiatrien har længe haft stor mangel på medarbejdere, men ny ordning med praktikanter kan være vejen frem.
- Jeg kunne godt forestille mig at snuse lidt mere til det.
Sådan lyder det fra lægestuderende Sofie Eika efter et forløb med lønnet sommerpraktik hos Regionspsykiatrien i Randers.
Praktikperioden gjorde hende nysgerrig på at arbejde indenfor psykiatrien, og hun er ikke den eneste.
21 andre lægestuderende var også i lønnet praktik rundt om på de psykiatriske afdelinger i Region Midtjylland, og mere end halvdelen af dem blev ligesom Sofie Eika motiveret til at blive psykiatere.
Presset psykiatri
Det var første gang, man i regionen forsøgte sig med den form for sommerpraktik, og nu skal der tages stilling til, om man vil gentage ordningen i 2024.
Psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland foreslår, at man gentager ordningen og udvider den, så den udover de 22 praktikstillinger til lægestuderende udvides med 16 stillinger for psykologstuderende.
For der mangler hænder i psykiatrien. Problematikken har været kendt længe, og i efteråret stod fire ansatte fra psykiatrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital frem i TV2 Østjylland og påpegede, at der efter deres mening var alt for få ansatte til antallet af patienter.
Ifølge professor emeritus i sundhedsøkonomi ved SDU Kjeld Møller Pedersen stod det i 2022 så slemt til, at cirka hver femte stilling i psykiatrien var ubesat.
At tiltaget har givet halvdelen af de 22 lægestuderende, der var i praktik i psykiatrien, mod på at prøve kræfter med faget kan lyde af meget lidt.
Men ifølge Kjeld Møller Pedersen er det faktisk et ikke ubetydeligt antal kommende psykiatere tiltaget kan bidrage med, hvis man holder det op imod, at der ifølge ham er omkring 800-900 læger med speciale i psykiatri på landsplan.
- Det er jo ikke sådan, at det lukker hullet her og nu, men det er med til at få lidt flere til at vælge psykiatri, end man normalt ville have set, siger Kjeld Møller Pedersen.
Den tidligere praktikant har da også kunnet mærke manglen på speciallæger i sin praktiktid, men det har ikke afskrækket hende.
- Man kunne godt mærke, at det ikke vrimlede med speciallæger, men jeg synes, man skal vælge fag ud fra, hvad man synes er spændene at arbejde med i fremtiden, siger Sofie Eika.
I hendes tilfælde var det mødet med virkeligheden og den praktiske erfaring, der talte.
- Sådan helt praktisk at komme herud. Det giver et indblik i, hvordan det kunne være at arbejde i psykiatrien, og det kan man ikke læse sig til i en bog, siger Sofie Eika.
- Det kræver ildsjæle, der brænder for det
Ved Dansk Psykiatrisk Selskab, som arbejder for at fremme psykiatrien i Danmark, er man begejstrede for det nye tiltag.
Men næstformand og speciallæge Mikkel Rasmussen mener ikke, tiltaget løser problemerne her nu.
Han pointerer, at det er vigtigt, at praktikken er tilrettelagt for de studerende, for at tiltaget ikke giver bagslag.
- Det kræver, at de faktisk får noget undervisning, at de kan gå med ind og se, hvordan man bedriver psykiatri, og at der er nogle ildsjæle, der brænder for det, siger Mikkel Rasmussen, Næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab.
Se mere om tiltaget i dette tv-indslag: