Rederi smider ekstra tillæg på færgebilletten - også på ture der allerede er booket
Samsø Rederi har sat priserne på billetter op med 10 procent. Det gælder også billetter, som er købt før prisstigningen. Ikke i orden, mener en kunde.
Når Tore Bonnerup fredag morgen tager færgen fra Aarhus til Samsø, skal han betale et ekstra tillæg, når han kommer til færgen. Det fik han torsdag en besked om fra Samsø Rederi. Det mener han ikke er fair.
- Det er rimelig kritisabelt og stik imod købeloven. Det var ikke aftalen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Samsø Rederi hæver alle priser på billetter med 10 procent. Reguleringen af priserne skyldes, ifølge en besked på rederiets hjemmeside, at brændstofpriserne er steget så meget, at man ser sig nødsaget til det.
Af beskeden fremgår det desuden, at stigningen også gælder for reservationer, som er foretaget tidligere - og altså også billetter, som allerede er betalt.
- Jeg synes, det er så fint, at vi skal have prisreguleringer, men jeg er ikke glad for, at det er bagudvendt. Så kunne man sige, at man hævede priserne med 25 procent fra i dag. Det ville være fint. Men ikke i forhold til eksisterende kunder, som man har en bindende aftale med, siger Tore Bonnerup.
Ikke en populær beslutning
Hos Samsø Rederi er man godt klar over, at det ikke er en populær beslutning. Men ifølge færgedirektør Lars Simon Rieks er den nødvendig.
- Havde jeg helst været det foruden? Ja. Jeg ved godt, at det ikke er særlig populært. Men vi er nødt til det på grund af brændstofpriserne, siger han.
Står i betingelserne
Færgedirektør hos Samsø Rederi Lars Simon Rieks mener ikke, at det er ulovligt. I handelsbetingelserne, som er beskrevet på rederiets hjemmeside, og som kunder klikker ja til at have læst og acceptere, når de køber billet, står der blandt andet følgende:
PRISER
Priser fastsættes altid ultimo på året.
Vi forbeholder os retten til at tillægge, de til enhver tid gældende priser, et energi/brændstoftillæg.
- Vi er i en situation, hvor vi skal prøve at vise rettidig omhu med borgernes penge. Vi er et kommunalt rederi, fortsætter han.
Men kan du forstå, hvis nogen kunder synes, det er urimeligt?
- Jeg kan godt forstå, det er træls. Jeg synes også selv, det er ærgerligt, at det er nødvendigt, men se omkring os, på benzinstanderne. Vi er presset på energipriserne, konstaterer færgedirektøren.
Kan ikke afvise flere stigninger
Han kan ikke afvise, at der kommer yderligere stigninger på billetpriserne som følge af begivenhederne ude i verden.
- Jeg håber ikke, der kommer yderligere stigninger, men det er svært at spå om i de her tider. Det er umuligt at afvise, at der kommer yderligere stigninger, men jeg håber på, at energipriserne falder, og at vi kan komme tilbage til normale tilstande - men helt tilbage til normalen kommer vi nok ikke, siger Lars Simon Rieks.
Når det bliver fredag morgen klokken 8.30, så er Tore Bonnerup med færgen til Samsø, selvom han er noget uforstående over for, at han skal betale et ekstra tillæg. Han slår fast, at det ikke handler om pengene.
- Det er princippet i det. Det er en glidebane. Jeg kommer til at betale den ekstra pris, men jeg synes ikke, det er i orden.
Forbrugerrådet Tænk: Bindende for begge parter
TV2 ØSTJYLLAND har spurgt chefkonsulent Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk, om det er lovligt, hvad Samsø Rederi gør. Han svarer følgende:
- Ifølge købeloven er en aftalt pris bindende for begge parter. Det er det overordnede princip, og jeg har svært ved at se, at det skulle være anderledes i dette tilfælde.
- Men der kan være en eller anden særlovgivning i forhold til færgefart, som jeg ikke kender til. Men i så fald bør rederiet være i stand til at forklare, med hvilken hjemmel de pludselig lader priserne stige for noget, kunden allerede er betalt for.
- Der er visse undtagelser, hvor det er tilladt at hæve prisen, efter at rejsen er betalt. Men det gælder kun pakkerejser, og det er jo ikke det, der er tilfældet her.