Skolechef efter forlig: - Det har godt nok været et langt forløb
Skolechef i Silkeborg Kommune Huno Jensen er fredag en glad mand efter nyheden om et forlig for det kommunale område
Der er glæde i Østjylland, efter at parterne på det kommunale område kort før middag fredag er blevet enige om en ny overenskomstaftale for de knap 500.000 ansatte i kommunerne.
En af dem, der har fulgt forhandlingerne med spænding, er skolechef i Silkeborg Kommune Huno Jensen;
- Jeg er rigtig glad for, at begge parter har holdt ud, for det har godt nok været et langt forløb. Og det havde næsten været ubærligt, hvis ikke der var kommet et resultat, som så er blevet et forlig. Det har jeg det rigtig godt med, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Har brugt meget tid på konflikt
Silkeborg Kommune var udpeget til både strejke og lockout i tilfælde af, at parterne ikke nåede hinanden og fik landet en aftale inden deadline.
I Silkeborg har den eventuelle konflikt fyldt rigtig meget, fortæller Huno Jensen.
- Indtil i dag har vi brugt rigtig meget tid på at snakke om, hvad de her forhandlinger har handlet om, og vi har brugt rigtig meget tid på at forberede os til, hvis nu vi skulle i konflikt.
- Det havde betydet, at jeg skulle sende rigtig mange lærere hjem, og når lærerne ikke er der, så kan vi ikke have børnene i skolen, og det betyder, at der er rigtig mange børn, som vi ikke har kunne give et tilbud. Det havde betydet rigtig meget for børnenes læring, men det havde altså også betydet noget for forældrene, som så måtte have fundet andre muligheder for aktiviteter for deres børn.
Glæde over forlig
Fredagens forlig gælder for de kommende tre år og giver de ansatte en lønramme på 8,1 procent.
Forliget indeholder løsninger på både lønrammen og sikring af betalt spisepause, lyder det fra parterne, der fredag glæder sig over det indgåede forlig.
- Jeg er rigtigt glad for at sige, at vi har en overenskomst for alle. Det er en kolossal lettelse, siger Anders Bondo Christensen, chefforhandler for de kommunalt ansatte og formand for Danmarks Lærerforening til Ritzau.
Også borgmester i Aarhus Kommune og formand for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), er glad for, at det fredag lykkedes at lande en overenskomstaftale på det kommunale område.
- Det er enormt vigtigt, at aftalen er på plads. Det er en vigtig del af rammen for, at vi kan levere velfærd til danskerne. Aftalen omfatter jo 500.000 personer og konsekvenserne havde været store og alvorlige, hvis vi ikke var kommet i mål, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Fakta: Det ved vi om aftalen for de ansatte i kommunerne
En aftale om nye overenskomster for alle ansatte i kommunerne er faldet på plads fredag kort før middag.
Her er, hvad vi ved om aftalen:
- Den gælder for tre år. Dermed skal der forhandles overenskomster igen i foråret 2021.
- Aftalen har en samlet økonomisk ramme på 8,1 procent.
- Herunder er der afsat 500 millioner kroner i en pulje målrettet sosu'er og sygeplejersker, som skal medvirke til at løse rekrutteringsudfordringer i kommunerne. Derudover er afsat 85 millioner kroner til en ligelønspulje.
- Det såkaldte privatlønsværn afskaffes. Det betyder, at lønudviklingen i det private ikke kan løbe hurtigere end i det offentlige. En reguleringsordning skal fortsat sørge for, at de to følges ad.
- Arbejdsgiveres krav om forringelse af seniorordningen er frafaldet. Kravet gik på, at de ældre ansatte skulle vente flere år på at få de ekstra fridage, som seniorordningerne giver.
- Man er blevet enige om, at en endelig aftale om arbejdstider for lærere og undervisere skal være på plads inden 2021. En uvildig undersøgelseskommission nedsættes.
- Der er aftalt sikring af den betalte spisepause for alle grupper.
Kilder: KL, Bupl, FOA og Akademikerne