Glæde i Sølund: Nu må ledsagere igen komme med til festival

Ny politisk aftale gør det nu igen muligt at tage sin ledsager med til for eksempel Sølund Musikfestival

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gode nyheder for verdens største musikfestival for udviklingshæmmede, Sølund Musikfestival i Skanderborg. En ny politisk aftale gør det igen muligt for de udviklingshæmmede for egen regning at tage deres handicaphjælpere med på festival.

Det sker, fordi serviceloven, som regulerer hjælp til handicappede og udsatte voksne, reguleres i den netop indgåede politiske aftale om satspuljemidler.

- Man skal da være glad og stolt over, at det man har arbejdet med i fire år, begynder at give bonus, siger Lasse Mortensen, der er formand for Sølund Musikfestival.

Problemerne for Sølund Musikfestival opstod, da kommunerne ikke længere ville eller kunne betale for at sende hjælpere med til festivalen.

For at komme af sted betalte de udviklingshæmmede selv deres personlige medhjælpers løn, men det indskærpede Kommunernes Landsforening i 2011 var i strid med serviceloven, og det betød, at festivalen mistede flere tusinde gæster.

Men med det nye forlig mellem regeringen og et stort flertal bliver det nu alligevel muligt for de udviklingshæmmede at betale for at få deres personlige ledsager med.

Og det glæder Jens Joel (S), der har kæmpet i Folketinget for at få reglerne ændret.

- Jeg er rigtig glad for, at det er lykkes at finde en løsning, sådan så det ikke bare er du og jeg, der kan komme på festival, hvis vi har lyst, men også voksne og unge mennesker, der har brug for en ledsager, siger han.

Aftalen indeholder blandet andet at:

'Borgere i kommunale og regionale tilbud får mulighed for at købe sig til ledsagelse, så de kan få det personale, som de kender, med på ferie.'

Men ifølge Lasse Mortensen er der torne på rosen. Der er nemlig lagt op til, at ledsagerordningen kun gælder, hvis det er i forbindelse med overnatning. Dermed gælder den ikke, hvis man vil på cafébesøg, kanotur eller for eksempel en tur til Sølund uden overnatning.

- Det er bestemt ikke for at være utaknemmelig, men jeg synes, at man har tabt den sidste tredjedel, som er dem, der måske har allermest brug for det. Det er de mennesker, som dybest set kun kan tåle at komme af sted en dags tid ad gangen, siger Lasse Mortensen.

Før lovændringen bliver endeligt vedtaget er der lagt op til en høringsperiode, og her lover Jens Joel, at kritikken bliver hørt.

 - Vi har jo rejst den her sag blandt andet på baggrund af Sølund og de konkrete problemer, man har haft med festivalen, og det er det, vi har taget sigte på at løse, og så lytter vi selvfølgelig på indspark, der kommer, siger Jens Joel.

Hvis ændringerne vedtages, træder de i kraft fra den 1. januar 2018.

Du kan se mere om sagen i videoen øverst på siden. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her